reklama

reklama

BikeYoke – Kvalitní, lehké a promyšlené vybavení (nejen) kokpitu

Německou značku Bike Yoke doposud asi nejvíce proslavily jejich kvalitní, spolehlivé a dokonale funkční teleskopické sedlovky (modely REVIVE a DIVINE), které jsem si sám dost oblíbil a model REVIVE 160 také delší čas používal na vlastním kole. BikeYoke ale umí a nabízí mnohem víc, třeba technicky a parametrově velice zajímavou skladbu dílů cyklistického kokpitu a další doplňky.

Když se ještě na skok vrátíme k sedlovkám, rád bych připomněl své starší testy, kdy jsem poměrně zevrubně hodnotil jak klasický model BikeYoke Revive 160 (2018), tak později i specifickou sedlovku BikeYoke Divine SL (2019), která dokáže cíleně pružit. Později jsme si také vícekrát představili různé novinky, naposled třeba sedlovku BikeYoke Revive 272. Vše ostatní najdete u nás na webu ve výpisu článků o produktech BikeYoke.

Sedlovka BikeYoke Divine jako součást sériové výbavy kola Whyte T-140 RS 29er

reklama

Kokpit a další doplňky od BikeYoke

Zpět ale k původnímu tématu, které souvisí s nedávno testovaným kolem Whyte T-140 RS 29er. K němu mi v „balíčku“ přišla i slušná skladba komponentů a doplňků BikeYoke určených k použití na tomto kole. Dal jsem si proto jednu kontrolní vyjížďku na Whytu s původním osazením, připravil základní sadu fotek k jeho testu a pak se pustil do velkého BikeYoke tuningu!

Co vše se měnilo a využilo? Nebylo toho vůbec málo! Začal jsem třeba gripy BikeYoke Grippy a pokračoval lehoučkým představcem BikeYoke Barkeeper. Navrch jsem ho doplnil o víčko s integrovaným šroubem BikeYoke Topper, ale také o redukční sadu na průměr řídítek 31,8 mm (standardně se počítá s řídítky průměru 35 mm). Nakonec jsem představec vyladil ještě originálním setem titanových šroubů!

Aby toho nebylo málo, vyměnil jsem také původní sedlovou objímku Whyte za těžce minimalistický kousek BikeYoke Squezzy, který následně ochránil návlek BikeYoke Willy. K dispozici jsem měl ještě náhradní kladku lanka pro přehazovačky SRAM – BikeYoke Shifty –, ale na tu v tomto případě nedošla řada. A už jsem zmínil dosti originální koncept sedla BikeYoke Sagma?

BikeYoke GRIPPY – Elegantní, komfortní a promyšlené gripy!

Člověk by si řekl, že na gripu není moc co vymýšlet. Vývojáři v BikeYoke ale dokáží přijít na zajímavé inovace u mnoha produktů, gripy nevyjímaje. Model BikeYoke GRIPPY na první pohled poznáte kupříkladu podle vzoru včelích pláství, které společně s dostatečnou vrstvou kvalitní gumy zajišťují pevný úchop, nezanedbatelný komfort a dlouhou životnost. Můžu potvrdit (kromě té životnosti…).

Při vývoji těchto gripů se řešila celá řada (ne)podstatných maličkostí. Kupříkladu základní část (nosná nylonová trubka) je zeslabená v oblasti dlaně a doplněná o silnější vrstvu gumy. Profil gripu je sice kruhový, jeho osa je ale posunuta blíže k jezdci, aby byl zajištěn jistý úchop a dostatečný komfort.

Koncovky gripu nejsou samostatné, naopak jsou pevnou součástí základního těla, aby byly gripy i řídítka dostatečně chráněné při pádu nebo jen opírání kola o strom, zeď či skálu. Praktické je i přetažení gumy přes stahovací objímku, která vás tak nebude studit, tlačit, nebo vás škrábat hranou šroubu.

BikeYoke Grippy

  • Materiál pryže: TPR
  • Materiál vnitřní trubky/koncovky: Nylon
  • Materiál objímky: ALU
  • Barva objímky: titanium grey anodized
  • Hmotnost: 105 g (pár – zváženo)
  • Délka: 140 mm
  • Průměr (pryžová část): 31 mm
  • Pro průměr řídítek: 22,2 mm
  • Barvy: Black, Blue, Orange, Pink
  • Cena: 649 Kč
  • Více info: eshop.madefortrails.cz / bikeyoke.de

BikeYoke BARKEEPER 35 mm – Superlehký představec z jednoho kusu!

Jednou z novinek v nabídce BikeYoke je třeba tento super lehoučký, přitom ale extra pevný představec BikeYoke BARKEEPER. Jeho největší přednosti vychází z faktu, že je vyroben z jednoho kusu materiálu, proto může být jak mimořádně lehký a zároveň i vysoce pevný.

Testovaný kousek v délce 35 mm – hmotnost 87 g (váženo)

  • samotný představec – 72 g
  • představec + šrouby – 87 g / 80 g (ocel/Ti)
  • představec + Ti šrouby + redukce na 31,8 mm – 100 g
  • rozměrově srovnatelný představec Whyte – 151 g (vč. šroubů)

Délky a udávané hmotnosti (šrouby titan / ocel)

  • Délka 35 mm: 80 g / 86 g
  • Délka 45 mm: 90 g / 96 g
  • Délka 55 mm: 106 g / 112 g

Všechny tři délky (35 mm, 45 mm, 55 mm) plně vyhovují mezinárodním testům v kategorii 5 (DIN EN 17406:2021 / ASTM F2043-13), díky čemuž jsou tyto představce plně certifikované pro trail a enduro využití (testováno s řídítky délky 800 mm).

Při výrobě tohoto představce bylo využito přesného, mnohovrstevnatého kování, CNC opracování dosedacích ploch, zpevnění povrchu kuličkováním či finální laserové gravírování.

Vzhledem k jednodílné konstrukci je nutný specifický postup při instalaci řídítek. K představci dostanete speciální rozpěrku a pomocné šrouby (štefty), roztáhnete jemně představec a vsunete řídítka. Z tohoto důvodu může být problém použít řídítka s vyšším zdvihem či atypickým tvarem, každopádně do hodnoty zdvihu 35 mm by to neměla být překážka.

Já s tím, u řídítek Whyte, neměl problém. Ostatně i usazení redukce na průměr 31,8 mm šlo hladce. Celek přitom působí vskutku mimořádně, navíc v použité surovém (RAW) provedení… Prostě komponentový klenot!

BikeYoke Barkeeper – specifikace:

  • Úhel: 0°
  • Výška: 40 mm
  • Šířka stahovací části: 50 mm
  • Průměr kompatibilní hlavové trubky: 1 1/8″
  • Kompatibilní průměr řídítek: 35 mm (31,8mm s redukční vložkou – v prodeji samostatně)
  • Klasifikace dle normy: Kategorie 5 dle ASTM F2043-13 nebo DIN EN 17406:2021 (pro řídítka do šířky 800 mm)
  • Materiál: Al-7075, kované tělo, opakovaně zeslabované části
  • Barvy: Black / Silver RFF (RAW)
  • Cena: 2 270 Kč
  • Více informací: eshop.madefortrails.cz / bikeyoke.de

BikeYoke TOPPER – víčko v jednom kuse se šroubem!

Napadlo by vás, že se dá i víčko představce vyrobit z jednoho kusu hliníku? Ne, tak se podívejte na BikeYoke TOPPER! Není divu, že tento kousek váží pouhých 6 g! Jeho nenápadný vzhled s elegantními laserem gravírovanými logy sice nebude křičet do světa co je zač, vy ale budete dobře vědět, jaký máte na kole technologický „zázrak“, který není ani přemrštěně draný…

Sedlová objímka BikeYoke SQUEZZY

Když už jsme si ukázali minimalistické víčko představce, co takhle minimalistickou sedlovou objímku BikeYoke SQUEZZY? Jedná se vlastně o pouhý proužek hliníku (materiál Al-7075-T6), který místo klasického límce používá jen drobné pacičky, aby nesjel dolů po sedlové trubce. Kde všude lze ještě odebrat materiál?

Finální CNC obrábění navíc zajistí nejen luxusní vzhled, ale i dobré rozložení utahovacích sil. Pro dokonalé odlehčení je doplněn i titanový šroub (Ti-6Al-4V – Torx T-25). Výsledná hmotnost? 8 g při průměru 31,8 mm.

Ochrana BikeYoke WILLY

Minimalistická objímka sedlovky je fajn, zároveň ale otevírá prostor nečistotám, které mohou vniknout do rámu. Proto se vyplatí myslet na ochranu! Zapomeňte na ustřižené duše a jiné domácí „vychytávky“. BikeYoke WILLY je jednoduché a zároveň i geniální gumové těsnění objímky sedlové trubky vhodné pro sedlovky průměru 30,9/31,6 mm, případně ve své MAX verzi i 34,9 mm.

Dostupné průměry (dle vnějšího průměru sedlové trubky rámu):

31,8 mm, 34 mm, 34,9/35 mm, 35,6 mm, 36,4 mm, 37 mm, 38 mm, 38,9/39 mm

reklama

BikeYoke SAGMA – Sedlo nového druhu!

Závěrečnou třešničkou budiž sedlo BikeYoke SAGMA, které využívá dost specifickou konstrukci s ližinami usazenými na výměnných elastomerech. Toto sedlo jsem měl na zkoušku již několikrát a nedokážu ho asi dostatečně stručně popsat v několika málo odstavcích. Je jiné, svou plochou spíše menší, na první dojem docela tvrdé, ale po chvíli se snadno přizpůsobí. Nechme si zevrubnější povídání o tomto sedle na jindy, OK?

Sedla BikeYoke Sagma – přehled, ceny, specifikace: eshop.madefortrails.cz / www.bikeyoke.de

Text: Štěpán Hájíček / foto: autor, BikeYoke