reklama

reklama

A(K) Wilderness Paradise – Dobrodružné bikování na Aljašce! (VIDEO)

Když se nad tím zamyslíme, máme jistě každý celou řadu vysněných destinací, kam bychom se chtěli podívat s kolem. Namátkou: Whistler, Revelstoke, Moab, Queenstown, Finale Ligure… Klasika! Jenže pak jsou místa, o kterých jste možná ani netušili, přesněji vás nejspíš nenapadlo, že se v těchto lokalitách dají najít zajímavá místa pro bikování. Třeba taková Aljaška!!!

Jasně, najde se řada lákavých exotických destinací, kam se čas od času vydávají profesionální jezdci, aby zde natočili dechberoucí záběry. Případně aby zde trávili měsíce budováním vlastních překážek na soukromých pozemcích, nebo se nechali vynést helikoptérou vysoko do hor a poté na kameru objevovali divoké sjezdy po stezkách, kudy žádné horské kolo doposud nikdy nejelo. Jenže co my ostatní?

Možnosti samozřejmě existují i když cestujete na vlastní pěst, bez štábu a velkého realizačního teamu a tučného rozpočtu. Někdy prostě stačí sbalit hadry, kolo nacpat do přepravního boxu, dopravit se na neobvyklé místo a spoléhat se na Trailforks, nebo se stavit v místním bike shopu a tahat tipy na zajímavé ježdění z lokálních nadšenců a místních stavitelů.

Vybavilo se mi vyprávění Petra Letáka, který před dvěma lety podobným způsobem hledal zajímavá místa v okolí španělského Alicante.

reklama

Přesně tak své dobrodružství pojal Max Fierek. Vyrazil bez předem určeného programu, bez turistických průvodců a jen s matnou představou o tom, kam chce dojet a co by tam zhruba mohl objevit. Zabalil si svoje věci, skočil na letadlo, doplachtil do aljašského Anchorage, aby si zde půjčil „stěhovák“ U-Haul a vyrazil, kam ho vítr zavane!

Ono to vlastně nebylo až tak jednoduché. Chvíli před skutečným startem své výpravy si totiž Max uvědomil, že léto představuje krátký a značně intenzivní vrchol turistické sezóny na Aljašce, což znamenalo dost vysoké náklady za půjčení auta, levné ale nebyly ani hotely nebo třeba samotná letenka do Anchorage.

Všechny tyto okolnosti způsobily, že realizaci celého tripu Max odkládal do poslední chvíle. Najednou bylo 4. července, nejvyšší čas vyrazit, ale zatím ani jedna rezervace, žádné letenky ani bližší plány!

Čekání do poslední chvíle může, za jistých okolností, přinést ovoce, tak jako v tomto případě. V „last minute“ nabídce se totiž objevily výhodné letenky, pronájem „stěhováku“ také dočasně spadl s cenou dolů a bydlení se řešilo ze dne na den přes AirBnB. 19. července se proto startuje a vyráží za dobrodružstvím na Aljašku!

Hned po přistání v Anchorage se Max tváří v tvář setkal s jedním ze symbolů zdejší divoké přírody, s losem, který se potuloval v blízkosti letiště. Díky tomu si uvědomil, kde se vlastně objevil a začal přemýšlet o tom, jaké zde asi bude ježdění, jaká ho čeká příroda, případně jestli se má dopředu obávat divoké zvěře? Zkrátka a dobře netradiční dobrodružství na Aljašce začíná!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Max Fierek

Celý Maxův příběh najdete na webu: www.pinkbike.com

Pokud vás zaujala Aljaška jako taková, potom by vám mohl bavit seriál „Alaska Daily“ (Disney+ / CSFD.cz), který mám sám zrovna rozkoukaný a není vůbec špatný! Pojednává spíše o sociálních otázkách, ducha Aljašky a zdejšího života z něj člověk ale také trochu nasaje.