reklama

reklama

Španělsko – Alicante a okolí | Představení lokality (Petr Leták)

Španělsko je zemí, která zůstává tak trochu mimo zájem českých bikerů. Je to velkou vzdáleností, nebo jen malou známostí? Nevím! Já sám měl letos na jaře možnost strávit nějaký čas v okolí přímořského městečka Alicante, slušně si zde zajezdit na kole a trochu zmapovat lokality bližší i ty vzdálenější.

Při té příležitosti mě napadlo sepsat pár řádků o své cestě, a také o tom, co jsem zde zažil a objevil. Chtěl bych tedy touto cestou představit navštívenou lokalitu a její okolí domácím bikerům, kteří by nad výletem do Španělska s kolem v budoucnu uvažovali.

Text: Petr Leták / Foto: autor a Luis Moreno Blázquez

reklama

Proč Alicante?

Důvodů bylo několik. Částečně to měla být svatební cesta, proto bylo jednou z podmínek moře! Chtěli jsme ale také hory, což tahle lokalita splňovala na 100 %. Alicante leží přímo u moře, kousek za městem jsou přitom hřebeny dosahující nadmořské výšky až 1600 metrů. Podobných lokalit se dá v Evropě najít určitě více, např. Finale Ligure v Itálii, Španělsko nás ale upoutalo i jinými lákadly, která nás nakonec přesvědčila.

Cesta do Španělska

Ideální variantou pro cestu do Alicante je přímý let „Pardubice – Alicante“ s dopravcem Ryanair. Létat se začíná počátkem května, vypravovány jsou přitom dva lety týdně (pondělí a pátek). Tento spoj je v provozu až do konce října.

Cena zpáteční letenky (mimo „high season“) činí přibližně 1 800 Kč. K tomu je zapotřebí přičíst, v případě bikera cestujícího s kolem, ještě cenu přepravy jeho stroje, odbavení velkého zavazadla, pojištění atd. Celková částka za dopravu se tak vyšplhala na přibližně 8 000 Kč. Pokud byste si nechtěli brát vlastní kolo, Alicante má velkou základnu bikerů, proto není problém si zde MTB/silniční/gravel nebo e-bike vypůjčit.

Traily v okolí Alicante

První den po příjezdu vyrážím na průzkum místních trailů. Žhavím Trail Forks (TF) a mířím k městečku Busot, kde je podle TF několik modrých a zelených trailů. Co už ale TF neukazuje je fakt, že zdejší traily nejsou příliš vyježděné, také jsou na řadě míst zapadané velkými kameny a těžko se v nich hledá flow. Místním „chroštím“ se člověku také příliš proplétat nechcete, jelikož je zde vše dost trnité!

Poprvé se také seznamuji i s místním „hlínou“. Čekal jsem sice tvrdý a suchý povrch, ale stejně jsem překvapený z toho, co jsem našel. Na kopcích podél pobřeží je naprosto vyprahlá zem, samé volné kameny a skály. Udělal jsem dobře, když jsem před odletem obul pláště v nejtvrdší směsi – dopředu nový Mitas Monarch 2,45“ a dozadu Mitas Highlander 2,45“.

Není divu, že se kousek odsud zrodily vložky kol Panzer, které vozím i já, jelikož ve zdejším prostředí rozhodně přijdou ke slovu! Po prvním průzkumu trailů a prvním prasklém drátu ve výpletu na zadním kole zvedám tlaky v pláštích a dostávám se na hodnoty přes 2 bar!

První dny potkávám v okolí Alicante pár místních bikerů a je mi jasné, že bez jejich rad budu donekonečna bloudit po zapadaných a neprůjezdných trailech. Domlouváme se rukama nohama, pomůže i google translate a druhý den už vyrážíme ve vetší skupině.

El Sabinar

El Sabinar je asi nejatraktivnější lokalita pro enduro/trail ježdění v nejbližším okolí Alicante. Leží asi 15 minut jízdy autem na sever od města, případně není problém dojet sem po vlastní ose.

V El Sabinar najdete velké množství trailů, z nichž si vybere snad každý. Dlouhé flow traily, kratší technické sjezdy se switchbacky, nebo rozbité kamenité DH sekce. Je to jen na vás! Velkou výhodou této lokality je skutečnost, že jsou traily roztahány po vrcholcích asi sedmi různých kopců, díky čemuž lze snadno vymyslet dostatečně pestrý okruh a nemusíte proto dokola točit jeden a ten samý výjezd.  

reklama

Campo de Mirra

O něco dále od Alicante se nachází lokalita Campo de Mirra, k níž se již bez auta nedostanete, jelikož cesta sem trvá zhruba hodinu a čtvrt. Nachází se přitom severozápadně od Alicante.

Campo de Mirra je charakteristické přírodními traily, které připomínají turistické pěšiny v horách, proto vás zde čeká pohodové trailové ježdění bez náročných technických sekcí. Místní bikeři zde uspořádali společnou vyjížďku a já měl tu čest přidat se do jejich party.

Organizace společného výletu zahrnovala transfer autem na druhou stranu hor, cca 20 km vzdálený začátek pohoří, naše skupina se poté přejezdem vracela do výchozího bodu. Tento vydařený den byl zakončený v restauraci jednoho z místních bikerů, kde jsem měl možnost ochutnat to nejlepší z lokální kuchyně ve společnosti neuvěřitelně přátelských lidí.

Alcoi

Město Alcoi leží asi 45 minut jízdy autem na sever od Alicante. Oproti trailům okolo pobřeží je tato lokalita jiná už jen v tom, že není zdaleka tak vyprahlá. Mnohem více proto připomíná traily doma v České republice. Město Alcoi je z mnoha stran obklopeno horami a lesy, takže trailů je zde nespočet.

Nevýhodou této lokality je skutečnost, že se část trailů nachází v chráněné krajinné oblasti, proto se bez bližší znalosti prostředí můžete snadno dostat do křížku s ochránci či místní policií. Já měl každopádně to štěstí, že mě zdejšími lesy a traily provedl lokální stavitel trailů Koke.

Za prohlídku nestojí jen zdejší kopce, ale i samotné město Alcoi. Nádherná architektura, ale také velké množství kaváren a restaurací.

La fenasosa bikepark

Jednoznačně nejbližší bikepark dosažitelný z Alicante je La fenasosa. Nachází se zhruba 10 minut jízdy od města Alcoi, z Alicante to vychází přibližně na 45 minut jízdy.

Pozor! La fenasosa bikepark nemá lanovku, vývozy na kopec proto zajišťují místní, kteří shuttlují bikery svými auty. Vzhledem k povrchu a rozbitým cestám k tomu slouží off-roady s přívěsy na kola. Shuttly ale nejezdí každý den, proto je potřeba se dopředu podívat na internetové stránky, kdy se jezdí a kdy ne, ideálně se přes web dopředu objednat, případně si rezervovat shuttle pro vlastní skupinu.

Příležitost podívat se do bikeparku La fenasosa vyšla na poslední den před odletem zpět do ČR, přičemž zrovna ten den shuttly nefungovaly, takže to bylo kompletně „za své“. I tak to byl parádní zážitek!

Ihned po příjezdu vás do očí bouchne asi nejlépe „našejpovaná“ jump lina, jakou jsem kdy viděl! Ostatně stavěl ji sám mistr freeridu – Nico Vink. Původně jsem nevěřil, že ji celou naskáču, skoky jsou ale tak dobře nakopané, že mi stačily dvě jízdy a padlo to tam celé!

Zdejší bikepark je sice soustředěný na jednom kopci, má ale dvě hlavní oblasti. Přední část, která vede k základně a zadní část, která vede na druhou stranu kopce do druhého údolí.

Přední část je více flow. Zde se nachází třeba tzv. „Foxy line“, která je v podstatně jedna dlouhá flow/jump lina s klopenkami. Ve spodní části se navíc napojuje na Nico Vink line. Tahle uhlazená paráda končí kousek od základny, kde se nachází také betonový pumptrack, dirty jumpy, bazén, místo pro kempování atd.

Zadní část bikeparku je více technická a najdete zde hned několik enduro a DH trailů. I v zadní části se dá dobře skákat, např. na Summum line. Bohužel jsem ale neměl možnost projet všechny tratě tohoto bikeparku, obzvlášť v druhé zadní části. Odpoledne se totiž teplota vyšplhala na nějakých 33 °C a bez shuttlů se to všechno objet zkrátka nedalo.

Pro příště bych se vůbec nebál vyhradit si na La fenasosu alespoň dva, nebo i více dní! Vážně to tady stojí za to! Na základně se dá i přespat, případně se nabízí možnost spát před základnou ve stanu či v karavanu. Hned vedle základny je pump track, foam pit a bazén, zkrátka vše, co biker potřebuje!  A pokud by vás snad bikepark přestal bavit, dá se vyrazit na přírodní traily do okolí města Alcoi, které je hned za kopcem!

Španělsko a co dál?

Tak tohle bylo „moje“ jarní Španělsko, konkrétně Alicante a jeho okolí. Doufám, že se vám můj report líbil. Pokud byste se do této oblasti sami chystali a potřebovali nějaké rady, tipy a kontakty na místní, spojte se se mnou (www.instagram.com/proletak, www.facebook.com/proletak ), rád vám pomůžu a poradím. Rovněž budu rád za váš feedback, abych věděl, zda mám v budoucnu zkusit vytvořit něco v podobném duchu, až zase vyrazím někam s kolem, zejména do destinace podobně zajímavé, Čechům ale méně známé. Kolu zdar!

Text: Petr Leták / Foto: autor a Luis Moreno Blázquez

Kontakt – Petr Leták:

www.instagram.com/proletak
www.facebook.com/proletak