reklama

reklama

GIRO Insurgent Spherical – Chrání a chladí (TECH NEWS)

Pryč jsou doby, kdy pojem „integrálka“ (integrální helma) znamenal velkou, těžkou a minimálně odvětranou skořepinu, která sice dostatečně chránila vaši hlavu, mnoho čerstvého vzduchu jí ale nedopřála. S tím je naštěstí konec, dnes to solidně „fouká“ i do moderních integrálek, aniž by se snižovala míra ochrany. Krásným příkladem může být přilba GIRO Insurgent Spherical.

Nejnovější kousek z oblasti integrálek od značky GIRO, model Insurgent Spherical, je helmou s poměrně širokým potenciálem využití. Její tvůrci počítají s tím, že ji budou používat jezdci v rámci enduro závodů (nejen EWS), ale i borci na Red Bull Rampage. Pokrýt by přitom měla i vše mezi tím! Tedy například bikeparkové dovádění, starý dobrý freeride, DH závody a tak podobně.

reklama

Dvě roviny inovací – větrání a bezpečnost!

Při vývoji novinky GIRO Insurgent Spherical si vývojáři vytyčili dva hlavní cíle. Zaprvé co nejvíce umocnit komfort jezdce díky redukci materiálu a hlavně zajistit co nejlepší možnou ventilaci. Zadruhé zachovat, nebo ještě výše posunout míru ochrany oproti předchozím modelům.

Na prvním aspektu se pracovalo skutečně usilovně, proto GIRO hlásí až těžko uvěřitelné 50% zlepšení ventilace oproti staršímu modelu GIRO Disciple MIPS!!! To už je sakra rozdíl!

V druhém případě je podstatnou informací nahrazení původního řešení MIPS (tenká pohyblivá „slupka“ uvnitř helmy) za novější a komplexnější řešení Spherical (powered by MIPS), které známe z řady jiných moderních helem GIRO a BELL. Vzpomeňme například nedávno představnou lehoučkou helmu GIRO Aries Spherical.

Spherical Technology & Progressive Layering

Technologie Spherical by nám měla být už poměrně dobře známá. Jedná se o kombinaci dvou samostatných skořepin, kdy se může pohybovat jedna po druhé, podobně, jako se v našem těle pohybují klouby. Volnost a rozsah pohybu zde nejistí svaly a šlachy, ale pružné silikonové čepy (elastomery). Vše s cílem pohltit co nejvíce rotačních sil vznikajících při nárazu a minimalizovat takto dopad na naše tělo – naši hlavu!

Vzájemných pohybem dvou samostatných polokoulí to ale nekončí. GIRO nejen u modelu Insurgent Spherical využívá rovněž technologie Progressive Layering. Tedy rozdílné tvrdosti obou vrstev, z nichž se helma skládá. Vnější vrstva (vnější skořepina) je totiž tvořena tvrdší EPS pěnou, aby obstála při přímém nárazu na překážku. Naopak vnitřní vrstva (blíže vaší hlavě) je tvořena pěnou EPP, která je znatelně měkčí, proto lépe tlumí a zjemňuje případné nárazy.

Hrátky s materiály tímto nekončí!

Dvě odlišné hustoty, tvrdosti polystyrenové výplně nejsou dnes ničím vysloveně výjimečným, zároveň ani prvkem, který byste vídali na každém kroku. Jenže ani to návrhářům z GIRO nebylo dost, proto přišli s dalším (patentovaným) řešením nazvaným Flex Gasket. V tomto případě se jedná o měkčený spodní okraj přilby, jehož úkolem je snížit a více rozložit síly nárazu přilby na klíční kost, k čemuž může za určitých okolností při pádu dojít.

Další praktické vymoženosti

Tímto jsme zřejmě obsáhli ty největší špeky a technologické zajímavosti helmy GIRO Insurgent Spherical, přesto náš popis v tomto místě nekončí. Připomenout a zdůraznit můžeme ještě nastavitelný štítek upevněný třemi šrouby (dva po stranách, jeden uprostřed), který lze obsluhovat pohodlně rukou, tedy bez asistence nářadí.

Praktickou zajímavostí je záměrné použití plastových šroubů, jež jsou navrženy tak, aby se v případě pádu snadno „ustřihly“ a štítek prostě odletěl a nezpůsobil více škody než užitku. Zároveň se ale nemusíte bát, že by zbytky šroubů nebylo možné dostat z helmy ven – vytočíte je snadno inbusem.

V moderní době „sdílení všeho“ lze jistě ocenit i prostor určený pro uchycení akční kamery pod štítek helmy, jak je dnes v módě. Nejen že je zde pro kameru dostatek místa, zároveň se myslelo i na to, aby byl štítek v případě usazení kamery dostatečně pevný a stabilní. Proto je zde onen středový šroub, navíc i jedna specifická pozice, v níž lze štítek pevně zafixovat.

Cena nové helmy GIRO Insurgent Spherical není zrovna lidová, při všech kvalitách, pokročilých materiálech a sofistikovaných technologiích se jednoduše není čemu divit. Ostatně tuto helmu aktivně využívají jezdci jako jsou:

  • Richie Rude (Yeti/Fox Factory Race Team)
  • Reed Boggs
  • Emil Johansson
  • Vero Sandler
  • Bex Barona (Yeti/Fox Factory Team)
  • Josh „Loosedog“ Lewis

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giro

GIRO Insurgent Spherical

  • Konstrukce: In-mold, Progressive Layering, chránič brady s EPP vrstvou, vnější skořepina z Pre-preg sklolaminátu
  • Systém ochrany: technologie Spherical (powered by Mips)
  • Upínací systém: Roc Loc Air DH
  • Ventilace: 20 otvorů + systém Wind Tunnel, odvětrání brýlí Stack Ventilation
  • Další vlastnosti: nastavitelný štítek, možnost instalace akční kamery na spodní stranu štítku, antimikrobiální výstelky Ionic+, 25 mm široké pásky s provlékací „D-Ring“ přezkou
  • Hmotnost: cca 1 040 gramů (velikost M/L)
  • Certifikace: CE EN 1078, CPSC, ASTM-1952-DH, ASTM-2032-BMX, AS/NZS
  • Velikosti Super Fit: M/L (55–59 cm), XL/XXL (59–63 cm)