reklama

reklama

FOX 32 Taper-Cast – Ta pravá vidlice pro gravel (tech news)

Fox má již nyní v nabídce jednu vidlici určenou primárně pro gravel-biky, její označení je Fox 32 AX (Adventure Cross). Tento kousek je ale pouze odvozeninou klasické řady Fox 32 SC, proto nyní přichází její náhrada, první od základu pro gravel vyvíjený kousek Fox 32 TC (Taper-Cast).

Novinek a nezvyklých nápadů je u této vidlice celá řada. Už jen její vzhled a konstrukce se zásadně liší od toho, na co jsme byli u Foxu doposud zvyklí. Přehlédnout kupříkladu nelze dozadu otočený můstek, nebo postupně se zeštíhlující spodní nohy.

Proč je vůbec otočený?

Zajímavé, můstek otočený dozadu dlouhé roky prosazovala značka Manitou a ostatní se jí „vysmívali“. Fox nyní aplikuje dost podobnou konstrukci, přitom se snaží tvářit, že přichází se zásadní novinkou. Více se v těchto spekulativních vodách ale raději plácat nebudeme, bůh ví, kam by to vedlo… Zajímavé je poslechnout si, proč bylo přistoupeno k tomuto kroku právě u nové gravelové vidlice Fox 32 TC.

„Otočením můstku na zadní stranu jsme schopni snížit jeho pozici a dostat jej tedy blíže k pneumatice. Díky tomu lze snížit množství použitého materiálu a tím i redukovat hmotnost. Výsledný údaj 1226 g je toho jasným důkazem! Model 32 TC je proto nejlehčí odpruženou vidlicí, jakou kdy značka Fox vyrobila!

„Díky snížení polohy spojovacího můstku zároveň nehrozí, že by se při plném propružení mohl dostat do nechtěného kontaktu s rámem. Nadto vše se nám vzhled nové vidlice jednoduše líbí a přijde nám, že tato konstrukce vhodně doplňuje styl moderních gravel-biků.“ Zní názor od zástupců značky Fox.

reklama

Štíhlý a štíhlejší

Jinou zajímavou partii, která se u vidlic Fox objevuje vůbec poprvé, představuje zeštíhlená spodní část vnějších nohou. K ní se nejspíš váže ono označení TC neboli Taper-Cast. Fox není první, kdo u vidlic s nižším zdvihem (zde 40 mm standard, 50 mm maximum) zkracuje vnitřní nohy a zeštíhluje ty vnější. Nezvyklou cestu ale představuje zezadu otevřená příhradová konstrukce. Ale proč ne?

Díky tomuto řešení by mělo být poměrně dobře přístupné větší kolečko odskoku, které je sice ve vidlici poněkud utopené, stále je ale okolo něj dost místa. Od pohledu to bude asi nejlepší řešení, oproti jiným, co jsem na podobných štěrkových vidlicích viděl. U kousku od SR Suntour bylo kolečko odskoku schované někde pod osou, u vidlice RockShox Rudy XPLR si tlumení nenastavíte bez asistence nářadí. Takže za mě palec nahoru!

Nezbytná omezení

Specifická konstrukce nové vidlice Fox si rovněž vyžádala jistá omezení. Kupříkladu kotouče lze použít pouze průměru 160 mm nebo 180 mm, a to díky otočenému Flat-mount adaptéru. Další rozměry nejsou přípustné, ale to by snad nemuselo vadit.

Naopak dobrou zprávou může být, že nová vidlice Fox 32 TC nabízí dostatek místa pro pláště do rozměru až 700c x 50 mm, tedy i pro větší gravel-balóny. Když se tak postupně probírám novinkami a zjišťuju, že se šíře 45 mm stává vcelku běžným standardem…

Omezením je naopak nemožnost použít menší průměr kol (650b) a to zcela bez diskuzí! Stačí se podívat na jednu z čelních fotek vidlice Fox 32 TC a dojde vám proč. Pro kola standardu 700c je zde již od pohledu vytvořeno krásné místečko, zbytek je naopak dost zúžený a prostorově minimalistický.

Zdvihy, tlumení a tokeny

Jak již bylo zmíněno v textu o kousek výše, primární či výchozí zdvih vidlice Fox 32 TC bude 40 mm. Tento půjde, v případě potřeby, natáhnout až na 50 mm. Tím ale končíme! Více vzduchová pružina a konstrukce této vidlice jednoduše neumožní.

S tímto nepřímo souvisí i podoba vzduchové komory, která je odlišná od předchůdce 32 AX. Starší kousek byl de facto sníženou kopií řady 32 SC, proto dokázal pobrat až 7 tokenů. Novinka Fox 32 TC má ale jinou, menší vzduchovou komoru, naladěnou optimálně pro potřeby štěrkoletců, která pobere maximálně 4 tokeny.

Z hlediska tlumení se již žádné velké drama ani překvapení nekoná, jelikož v útrobách této novinky najdeme osvědčené systémy FIT4, nebo jednodušší GRIP. Oboje doladěné k potřebám této kategorie. V obou případech jsou použité i jiné ovládací prvky, které nelze zaměnit s jinými vidlicemi Fox.

Text: Štěpán Hájíček / Foto a grafika: Fox

Fox 32 Taper-Cast – specifikace

  • Zdvih – 40 mm / 50 mm
  • Tlumení – FIT4 / Grip
  • Pevná osa – 12×100 mm Kabolt
  • Uchycení třmene – Flat-mount (160 / 180 mm disk)
  • Maximální rozměr pláště – 700c x 50 mm (nelze použít kola průměru 650b)
  • Úchyty pro integrovaný blatníček (max. rozměr pláště 700c x 45 mm)
  • Sloupek řízení – tapered (1 1/2” – 1 1/8”)
  • Offset korunky – 45 mm / 50 mm
  • Vzdálenost osa-korunka – 435,5 mm – 445,5 mm
  • Hmotnost – 1226 g 
  • Stránky výrobce – www.ridefox.com

reklama