reklama

reklama

Knolly Chilcotin 151 | První jízdy + Video

Už se mi zatraceně dlouho nestalo, že bych dostal do ruky kolo, na kterém jsem v životě neseděl. Respektive stroj od značky, s níž jsem ještě nikdy neměl tu čest! Neříkám, že jsem zkusil vše, to rozhodně ne, ale ze strojů běžně dostupných v naší české kotlině určitě drtivou většinu.

Onou nezvyklou premiérou je, vpravdě legendární, kanadská značka Knolly, z jejíchž strojů kupříkladu kolega Kuba (fotograf) vždy padal úžasem na zadek! Zejména v dobách, kdy se Knolly běžně objevovalo na RedBull Rampage a podobných kláních!

Co se mého přístupu týká, tak ano, Knolly znám, jejich kola jsem pravidelně vídal a obdivoval na Eurobiku, když jsem tam ještě jezdil, ale od té doby… Tu a tam se objevil nějaký článek: Vím kupříkladu, že je Knolly jedním z nemnoha zastánců extra širokého zadního náboje „Super Boost Plus“ (*157 mm). U Knolly tomuto řešení ale „naštěstí“ říkají 157 Trail!

*Připomněl bych, že „Super Boost Plus“ používá kupříkladu také Pivot, přičemž přínos tohoto řešení dobře popsal John Pentecost v našem nedávném rozhovoru.

Knolly Chilcotin 151 – Technofilní láska!

Je zajímavé, ale asi i vcelku očekávatelné, jaké emoce a vlnu rozličných názorů vyvolalo pár fotek na sociálních sítích, když jsem se poprvé s tímto hliníkovým skvostem pochlubil na veřejnosti!

Za sebe musím každopádně říct, že se mi toto kolo zatraceně líbí! Líbí se mi nakolik je jiné, jak je surové, radikální, jak je krásně zpracované… V době uhlazených karbonových vlnek a jemných záhybů! PECKA!

Ale co je hlavní, strašně dobře se mi na něm jezdí!!! Snad to souvisí i se vzhledem. Překvapilo mě třeba, že o pružině pod zadkem při šlapání prakticky nevím, tak hezky, klidně a vyrovnaně Knolly stoupá! Cestou dolů pak o ní vlastně také moc nevím…

První momenty v sedle a první chvíle v terénu znamenaly příjemné rozjitření z vlastností pružiny, brzy jsem ale pochopil, nakolik je toto kolo kultivované a vyrovnané. Jinak řečeno, pružina rozhodně nepřekáží!

reklama

Nízký, nebo nižší?

V neposlední řadě mě ohromila také geometrie. Už jen díky předsazené sedlovce je, po zasunutí teleskopu, v pilotním centru hromada místa a vy si můžete se svým kolem dokonale hrát! Zároveň se nemusíte bát o stabilitu, jelikož té se vám, díky velkým kolům, delšímu rozvoru i dosti agresivním úhlům, dostane ve více než dostatečném množství.

Navíc si ještě můžete hrát se základními úhly (hlava 65,1° / 64,5°), přičemž už v poloze „neutral“ je Knolly Chilcotin krásně klidný a jistý. Posunem do „slack“ si ještě více dřepne a najednou je nachystaný na ty nestrmější traily a největší výzvy, které v okolí máte!

Tečka! Víc neřeknu, další rozbor a popis si nechám pro plnohodnotný test!

Text, foto a video: Štěpán Hájíček

Knolly Chilcotin 151

Cena: 144 900 Kč
Kola: 29“
Zdvihy: 160/151 cm (P/Z)
Více info: knollybikes.com
Dovozce do ČR: remibikecentrum.cz