reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #23_2021 | Kdo (ne)hledá najde!

Minimálně již jednou jsem se ve svém úvodníku zmiňoval o tom, že čas od času s potěšením vyměním kolo, dres, chrániče a pevné tretry za něco více uvolněného, za vzdušné sportovní oblečení a lehčí pohorky a jdu se toulat do lesů a kopců, hledat, objevovat a poznávat.

Podobně jsem to aplikoval třeba i tento víkend. Jeden den jsem, pravda, strávil na kole – tentokrát jsme s kamarádem objeli parádní gravelový okruh, rychle pryč z města podél vody a zpět po hřebeni a lesem, jak to jen šlo. Volná tak zůstala neděle, kdy jsem po delším „zírání do mapy“ vybral vhodnou destinaci, vytipoval si přiměřený okruh, skočil do auta a uháněl pryč z města do pořádných kopců!

Když se přitom takhle toulám po místech, která příliš neznám, obvykle se neubráním myšlenkám na to, že by se ten a ten kopec ideálně hodil pro stavbu lokálního trailu. Občas si tak jdu, koukám do lesa, obhlížím různé překážky a virtuálně si maluju možnou stopu. Případně se zastavím někde na vrcholu, dívám se z výšky dolů do nížiny či z dálky obhlížím okolní svahy a občas se tak bikersky zasním „co by kdyby“.

reklama

Nová doba a nové nástroje

Takovéto snění a uvažování je ale často pouhou fantazií. Zároveň si ale nejednou říkám, že se stačí dobře rozhlížet, přemýšlet nad reliéfem krajiny a třeba se jeden z mých nápadů a představ zhmotní v podobě trailu, který zde již dříve postavil někdo s obdobnou představivostí.

Zajímavé přitom je, jak se postupně mění doba, naše uvažování, ale také nástroje, které používáme. Nejsou totiž až tak daleko časy, kdy jsem nové traily hledal skutečně jen „po čichu“, instinktivně nebo tak, že jsem od někoho dostal určitý tip, pár základních indicií a zbytek už byl skutečně jen o bedlivém pátrání v lese, procházení trailů odspodu nahoru apod.

Později se začaly objevovat různé digitální pomůcky a nástroje, až se to ale zase na čas otočilo. Řadě lidí totiž došlo, že zveřejňovat svá lokální dílka na portálech jako je Trailforks není úplně ideální… Alespoň pokud se nejedná o nic vysloveně oficiálního, proto podobné „projekty“ z těchto a dalších platforem začaly zase pomalu mizet.

Malé, tajné prozření

Nicméně i tak existují určité digitální nástroje, které mohou za jistých okolností s hledáním neznámých trailů dost pomoct. Někdy jsou ale stále praktičtější vlastní oči, určitý instinkt a nemalou roli může sehrát také náhoda.

A právě náhoda pomohla i mně, když jsem včera objevil z mého pohledu zatím zcela neznámou síť trailů na kopcích dále od Prahy. Už jsem se vlastně postupně vracel z posledního vrcholu a mířil zpět k výchozímu bodu své horské zdravotní vycházky, když jsem se na jedné z mnoha křižovatek spontánně rozhodl pro trochu jiný směr, než jsem měl původně, dle mapy, v plánu.

Jdu si najednou po takové sympatické lesní pěšině v místech, kde jsem vlastně žádný trail ani nečekal a najednou mi došlo, že cesta pod mýma nohama vypadá více bikově než pěšo-turisticky!

Vím, kam pojedu příště!

Nemusíme to více rozmazávat… Prostě jsem našel, tentokrát zcela náhodou, krásný přírodní trail, který se na pár místech zřejmě dále větvil. Nakonec jsem pro samé nadšení a vlastně i neplánované překvapení pár úseků postupně prošel, jelikož jsem si spočítal, že při daném směřování onen trail stejně dříve či později protne turistickou značku, která mě pak dovede zpět do civilizace.

Když jsem nad tím později přemýšlel, tak mi došlo, že jsem vlastně mohl počítat s tím, že by se zrovna v této oblasti dalo něco najít. Avšak vzhledem k tomu, že jsem se jinak většinu dne pohyboval v „člověkem zapomenuté divočině“, jsem takto při závěrečném sestupu snahy o hledání „něčeho“ vlastně dopředu vzdal.

O to větší překvapení jsem při svém objevu zažil a o to větší euforie z nečekaného nálezu se logicky dostavila. Navíc jsem při finálním návratu po turistické značce traverzující zmíněný svah zahlédl stopy i dalších možných bikových cestiček, díky čemuž jsem se utvrdil v přesvědčení, že do této lokality musím příště vyrazit s kolem!

Text: Štěpán Hájíček

reklama

Martyn Ashton Sending It At Wind Hill Bike Park | GMBN Vlog

Martyn Ashton po pár úvodních pokusech následujících po jeho úrazu a nyní po dlouhých dvou letech bez možnosti se pořádně svézt na kole je ZNOVU V SEDLE! Má na to dost specifickou elektrickou potvůrku, ale hlavně že zase jezdí a že ho to baví! Jen tak dál!!! 👍🏻🤞🏻

The Triangle of the Monegros Desert – #Motorcycle & #MTB

Když milujete řídítka s motorem (spalovacím) i bez… Pak lze nalézt cesty, jak obě tyto cesty spojit v jeden společný zážitek!

UNFINISHED BUSINESS – Greg Minnaar, Santa Cruz Syndicate

„Svého posledního vítězství jsem dosáhl v roce 2017 a když se nad tím dnes zamýšlím, vkrádá se mi do hlavy myšlenka, zde jsem schopný vyhrávat ještě i dnes?“ Greg Minnaar (39 let).

Home Stretch feat. Henry Fitzgerald

Prostě trochu kanadské divočiny v Norco stylu!

Things You Shouldn’t Do On Your Mountain Bike! | MTB Rules That Can Be Broken

Věci, které byste na kole dělat neměli! A stejně je (mnozí a často) děláme…

Nukeproof: Wild Weekend at Graythwaite PMBA Enduro

Partička z Nukeproof si užívá závodní víkend!

**CZECH MADE**

Enduroserie Kraličák Crashes

Tyto záběry už sice obletěly českou MTB scénu na různých platformách, každopádně kdo by si rád vychutnal pády z Endurosérie na Kraličáku ještě jednou…

Zpět na závodech! Enduroserie Kraličák – Highlights

„Zpátky na závodech! Po více než půlroční odmlce jsem zpátky mezi páskama v boji o vteřiny. Už mi to chybělo! Enduroserie zavítala do nový lokality… Pod Kralický Sněžník. Počasí nadělilo notnou dávku vody a les zase nepřeberný množství kořenů… No a o zábavu bylo postaráno!“

„Druhý místo je pro mě fakt dobrej start sezony a já už se těším na další měřený jízdy!“

Matěj Charvát

PS: Tady je report z Kraličáku od Milana Myšíka

LIFE IN QUEENSTOWN II, New Zealand – ORY STORY

Život krajanů v novozélandském Queenstownu asi nebude úplně šedivý…

DOWNTOWN DAČICE NA HARDTAILU!

Michal Prokop si střihl letošní první závod v Downtownu konaný v Dačicích a hned napoprvé zajel bednu! Třetí místo a navíc na hardtailu Rock Machine Blizz TRL 70-29, který jsme nedávno měli v testu.

Bikepark Velhartice, tohle v ČR chybělo!

Pokud vám v ČR chybělo místo s pořádnými lavicemi a dlouhými polety, zkuste se podívat s Tomášem Zejdou do Velhartic!

Po trailech přes hory 2021 – Moravský kras a Singletrail Jedovnice

Tradičně na konci jeden z aktuálních dílů seriálu „Po trailech přes hory 2021“. Poslední osmý díl nás vezme do Moravského krasu.