reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #19_2021 | Jako houby po dešti!

Pandemická opatření přinesla vícero nepříjemných omezení, zejména když byl zakázaný pohyb mezi okresy, ale samozřejmě i mnoho jiného. Řada lidí si tak musela najít zábavu na svém písečku, za svým barákem, díky čemuž vznikla řada nových trailů!

Všichni nejspíš dobře víme, jak je to s citlivostí existence mnohých lokálních „ne-až-tak-úplně-legálních“ trailů, které často existují jen díky tiché toleranci správce konkrétního lesa… No, radši se do toho nebudeme více vrtat, jelikož situace je na mnoha místech dost křehká. Žádné konkrétní tipy proto ode mě nečekejte…

Karanténní kopáči

Vzhledem k tomu, jak pojímám svou práci, kdy se snažím střídat různé lokality pro různé zážitky a také různé fotky k testům, putuju a rotuju po různých bližších či vzdálenějších oblastech jako míček vystřelený v klasickém pinballovém automatu. Poslední dobou snad ještě intenzivněji, než jak mám běžně ve zvyku.

Velice rád přitom objevuju nová místa nebo nové traily – někdy si připadám jako takový lesní detektiv – přičemž jaro je na to možná jedno z nejlepších období. Řada novinek je čerstvě nakopaná, tedy dobře viditelná, lesy jsou stále ještě dost průhledné, a proto se mnohdy stačí jen dobře rozhlížet okolo sebe.

Poslední dobou je těch novinek ale skutečná hromada! Pomalu na každém místě, či v každé lokalitě, kterou navštívím po delší odmlce, nacházím nějaké novinky. Jednou je to jen nějaké dílčí zpestření, vylepšení či nutná objížďka kvůli práci lesáků, jindy to jsou ale zcela nové „projekty“.

reklama

Postupné mapování

Z každé objevené novinky mám samozřejmě radost, pokud to není nějaké peklo, které bych nesjel, nebo další „hopsinková dráha“, jež mně „přízemnímu člověku“ příliš nevoní. Tak jako tak často jen zírám, žasnu a v duchu se kloním lokálním pánům (i dámám) stavitelům a kopáčům za odvedenou práci a úsilí, jaké museli na tvorbu daného „projektu“ vynaložit!

Sám jsem si zkoušel tu a tam nějaký trail nakopat, nebo alespoň vytvořit určité úseky. Zjistil jsem přitom jaká je to fuška, třeba už jen něco natrasovat a vyčistit, natož když se na daném místě muselo zjevně nejednou „kopnout do země!“ Ve skupině to asi půjde lépe a rychleji, ale stejně! Respekt!

Na druhou stranu je to s tím množstvím nových trailů občas až lehce frustrující. Člověk totiž vyrazí na určité místo s dopředu promyšleným plánem v hlavě, co chce a nechce daný den projet, a potom BUM: „Další novinka?!“ „Kam to vede?“ „Kde to začíná?“ „Co je tam za špeky?“ „Dám to celé?“

Příliš velké lákadlo…

Někoho by to možná nechalo vcelku klidným, projel by si svou klasiku a pak by se na příště nechal protáhnout novými traily od kamarádů, kteří to již znají a mají to najeté. Ale to není zrovna můj případ…

Na to jsem moc zvědavý a příliš lačný všemožných novinek. To si holt radši odpustím nějakou klasiku, vydám se podél nového trailu hezky nahoru na kopec a projedu si právě objevenou novinku odshora dolů. Díky tomu si ji pak můžu „zanést do své virtuální mapy v hlavě“ a příště už ji přirozeně zařadit do svého celkového plánu a upraveného okruhu. Alespoň pokud usoudím, že za to stojí!

Je zkrátka vidět, že, snad již konečně slábnoucí pandemie, nám sice na čas sebrala či přiškrtila jisté osobní svobody, o to větší byla zřejmě chuť vyrazit do lesa, alespoň toho lokálního, kde pak zjevně začaly vznikat nové věci, aby se „parta zabavila kopáním“ a měla též možnost hoblovat i něco nového, když zrovna nebyla možnost vypadnout dále od domova do oblíbených resortů!

Snad všechny ty novinky nějakým způsobem přežijí, nezapadají větvemi stromů a nezmizí pod návalem nových zážitků a příležitostí, až budeme moci s CovidPassem cestovat pohodlně i dále za hranice všedních dní a také za hranice naší země…

Text: Štěpán Hájíček

reklama

Danny MacAskill and Kriss Kyle – „This and That“

„Po několika frustrujících měsících, kdy jsme připravovali a pak zase rušili různé projekty, bylo úžasné vyrazit konečně znovu do akce s mým velice dobrým kamarádem a BMX legendou jakou je Kriss Kyle. V průběhu šesti dní jsme si stihli užít hromadu legrace v terénu, ale také při trialu a BMX hrátkách na pobřeží.“

Danny MacAskill

Behind The Scenes of „This and That“ – Danny MacAskill and Kriss Kyle Mountain Biking in the Woods

Pokud vás zaujalo předchozí video, možná byste se rádi podívali do zákulisí jeho natáčení…

IMMERSED

Jeden parádní den v divočině… S hodinkami SUUNTO!

VINNY-T GOES ROGUE

Hodně povedené a dosti emotivní video jako drobné připomenutí testu helmy Bluegrass Rouge z minulého týdne.

The Mother Forker

Minulý rok měl Moto-Nick sen o horském kole s odpruženou vidlicí vepředu a také vzadu!!! Rozhodl se tedy něco takového postavit… Jak to dopadlo? Podívejte se sami 😎

Riding with the man who invented Freeride Mountain Biking!

Rémy Métailler se nechal pozvat na lokální špeky, jaké má za barákem Brett Tippie! Občas mě z těch jejich nápadů slušně mrazí!!!

THE CRAZINESS BEHIND THE SLATE LINE: Inside Gee’s Mind.

Gee Atherton se vrací k jeho bláznivé drolivé SLATE LINE a blíže s námi rozebere, jaké zde byly největší výzvy a nástrahy!

**CZECH MADE**

Kristýna Havlická on a Hardtail

Je zajímavé vidět, co vše lze předvádět na kole, které mi aktuálně parkuje doma…  Rock Machine Blizz TRL 70-29

Po trailech přes hory 2021 – Krušné hory a Plešivec

Po trailech přes hory 2021 – tentokrát do Krušných hor… Více o tomto projektu natáčeném pro ČT Sport v našem úvodním článku.

Vyměnil jsem řídítka za lopatu. Podívejte se, jak se staví klopenky v bikeparku

Když už jsem psal úvod o tom, jak všude možně vznikají nové traily… Ony se rodí i nové oficiální v bikeparcích a trailparcích. Kolega Trail Hunter nám přitom ukáže, jakou dalo práci udělat pár zatáček a skoků v Bikeparku Kareš.

TRUTNOV TRAILS – TECHNICKÉ TRAILY PLNÉ KAMENŮ A KOŘENŮ

Kuba Vencl se po roce vrátil na Trutnov Trails, jelikož na dirtech ten den moc foukalo!!!

POHÁDKOVÝ GRAVEL V KATALÁNSKU! – 🇪🇸 EP#3

Na závěr ještě trocha sluníčka a španělského teplíčka v rámci gravel vyjížďky s Michalem Prokopem.