reklama

reklama

Nukeproof GIGA | Pokud je vám MEGA málo! | (TECH NEWS)

O značce Nukeproof jste toho u nás slyšeli zatím jen pramálo, jelikož tato kola v ČR zatím neměla žádné pořádné zastoupení… To se ale mění díky e-shopu Bikeporn.cz, který jsme představili v Pondělní Videonáloži #41_2020, a proto se pojďme podívat na jednu čerstvou novinku!

Nukeproof totiž aktuálně do své nabídky přidává – k oblíbenému a úspěšnému enduro speciálu Mega – tzv. Super Enduro Nukeproof Giga! Tedy ještě drsnější mašinu určenou pro ultimátní enduro tratě, pro bikeparky a další místa, kde oceníte stroj s kapacitou a jistotou blízkou DH speciálu, avšak stále schopný pohybu po vlastní ose po rovině i do kopce!

Připodobnění k DH speciálu přitom nezmiňujeme jen tak pro nic za nic. Stačí se podívat do současné nabídky Nokeproof, kde najdete trailový Reactor a již zmíněné enduro Mega, oba na shodně koncipovaném rámu s čtyřčepem, Horst Linkem a tlumičem pod horní trubkou (horní zavěšené rameno – tzv. Swing-link).

Na druhé straně pomyslné barikády stojí novinka Nukeproof Giga, která čerpá inspiraci u DH speciálu Nukeproof Dissent, kde naopak úřaduje klasický jednočep doplněný o dvě pomocná ramena přenášející pohyb zadní stavby na tlumič posazený efektně nízko v rámu – nízko posazené těžiště.

Trochu mi to připomíná situaci, kdy Santa Cruz začal přecházet na tzv. „Low VPP“, tedy koncept zadní stavby vycházející z DH speciálu Santa Cruz V10, který se postupně rozšířil napříč drtivou většinou plně odpružených modelů Santa Cruz. Ale to sem možná tak úplně nepatří…

Nukeproof Giga 290 a 275

Již se zřejmě stalo tradicí, že Nukeproof nabízí svá kola jak na středním průměru 27,5“, tak i na dnes tolik protlačovaných devětadvacítkách – konečný výběr je na zákazníkovi. Stejné je to i u novinky Nukeproof Giga, kde existují verze Giga 275 a Giga 290, aktuálně čistě na karbonovém rámu, hliník možná bude až později.

Co se týká těchto dvou velikostí, dvou průměrů, rozdíly mezi nimi vlastně nejsou nikterak velké. Geometrie je v mnohém podobná, alespoň v těch nejdůležitějších aspektech, co se ale mění je kupříkladu zdvih zadní stavby. Zatímco Nukeproof 275 nabídne zadní zdvih 180 mm, Giga 290 umí „jen“ 170 mm. Vepředu pak u obou variant najdeme „plnotučných“ 180 mm kroku zajištěných moderními „totemy“ RockShox ZEB či Fox 38!

Jednou ze zajímavých technických „fíčur“ na novince Nukeproof Giga je excentrické usazení hlavního čepu, který lze posouvat nahoru a dolů (ovládá se nenápadnou páčkou). Tímto způsobem se nemění zdvih ani geometrie, ale upravuje se progresivita! Jezdec si tak může vybrat, zda chce konec lineárnější, či progresivnější. Začátek by měl být vždy sametově jemný a střed dostatečně aktivní, avšak s rozumnou podporou.

Toto přepínání progresivity se může hodit třeba v případě, kdy byste měnili vzduchový tlumič (Setting 1) za pružinový (Setting 2), který je přirozeně lineární. Ale najdou se i jiné situace, kdy se hodí změna křivky odpružení.

Setting 1 = 25,5% progresivita | Setting 2 = 29% progresivita

Nukeproof Giga – úprava progresivity

Nadstandardní výbava!

Rám nového modelu Nukeproof Giga je kompletně vytvořen z uhlíkových vláken UD 700/800, které umožňují detailně ladit konečnou pevnost, tuhost a odolnost při zachování rozumné výsledné hmotnosti. Nezvyklým, ale o to praktičtějším prvkem, jsou již z výroby instalované ochranné polepy na všech kritických místech, abyste se o svůj krásný karbonový rám nemuseli tolik bát.

Jiným šikovným doplňkem instalovaným již z výroby je karbonový košík na lahev (až do objemu 750ml) částečně zapuštěný v rámu v drážce na horní straně dolní trubky před tlumičem. Ke standardní výbavě patří také praktický blatníček chránící citlivé čepy, kdy je i při jeho přítomnosti v rámu stále dost místa na pláště šíře až 2,5“.

Geometrie

Podobně jako jiné prvky, je i geometrie v pravdě moderní, tedy nízká a dlouhá, zahrnující také třeba zkrácené sedlové trubky s dostatečným místem pro současné dlouhé teleskopy. Pouštět se do hlubší analýzy aplikovaných čísel se dnes nebudu, stačí kouknout do tabulek níže (Giga 275 / Giga 290).

Co se mi líbí je grafika znázorňující proměny geometrie napříč pěti nabízenými velikostmi, kde je vidět, že se mění hlavně přední část rámu, zatímco zadní partie zůstává prakticky netknutá!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Nukeproof

Nukeproof Giga 275 – geomerie
Nukeproof Giga 290 – geometrie

Nukeproof Giga – základní údaje

Průměr kol: 27,5“ / 29“
Zdvih: 180/170 mm | 180/180 mm (Giga 290 | Giga 275)
Materiál: Karbon (UD 700/800 Carbon fibre)
Hlavový úhel: 63,5° (27,5“/29“)
Délka zadní stavby: 435 mm / 444 mm (27,5“/29“)
Hmotnost: 15,4 kg (Giga Factory 290, L)