reklama

reklama

Ghost 2021 – RIOT zpět na scéně | Tech News

Předpokládám, že nejen zarytí příznivci značky Ghost budou vědět, co byl Riot?! Původní a v mnoha směrech zlomový model značky Ghost, který přinesl řadu zajímavých technických řešení, ale také celý nový tvarový jazyk, který se později odrazil třeba v podobě modelu Ghost Lector a u řady dalších!

Původní Ghost Riot byl kolem, které přišlo nejen s neotřelým a výrazně ostrým designem, přineslo také specifické uchycení zadní brzy „disconnected“ (najdete třeba i u modelu Ghost Nirvana Tour), originální systém odpružení s tzv. kolenovou pákou – Riot Link – vnitřní vedení kabeláže (dnes standard ale tehdy…) a další technické lahůdky. Po funkční stránce byl Ghost Riot také dost svérázný, ale to asi nechme pro tuto chvíli stranou.

Naše praktické zkušenosti s Riotem

Ghost Riot LT 6 (rok 2015)
Ghost Path-Riot (rok 2016)
Další texty a testy modelu Ghost Riot

GHOST Path-Riot – představení modelu 2017
Ghost Riot Enduro Full Party (2021)

Návrat do budoucnosti

Nechme ale minulost minulostí a pojďme se podívat na současnost, nebo spíše blízkou budoucnost, v níž se modelové označení Ghost Riot ve velké míře vrací na scénu. Nový Riot již nebude mít onen v rámu ukrytý Riot Link, ale i tak je jeho řešení více než zajímavé. Podstatným faktem přitom je, že se nově tímto názvem bude pyšnit celá plejáda strojů různých kategorií a zaměření!

Nový Ghost Riot přichází jako Riot Enduro (zdvihy 170/160 mm, primárně 29“), Riot AM (160/150 mm, primárně 29“), Ghost Riot Trail (140/140 mm, primárně 29“). Upřesnění k velikostem kol, na 29“ budou fungovat modely velikostí M, L a XL, nejmenší XS či S (dle konkrétní řady) nabídnou kola průměru 27,5“.

Tři modelové řady na jedné platformě, to není špatné, že? Jenže ono to není vše! Nově totiž vzniká také Ghost E-Riot Trail (zdvihy 150/140 mm, primárně 29“, 27,5“ u vel. S) a tím to stále ještě nekončí! Posledním přírůstkem do rodiny nových Riotů, nebo spíš do rodiny strojů s nově koncipovaným odpružením TractionLink, jsou stroje Ghost Lector FS. Tedy plně odpružená podoba závodního hardtailu Ghost Lector SF!

Tato rodina nabídne čistě 29“ kola, rozdíly se zde najdou ale v délce kroku jeho odpružení. U velikostí M-XL to bude 120/115 mm (P/Z), u menších rámů (XS-S) 100/107 mm. Obecně lze ještě shrnout, že nový Ghost Lector FS bude stát na karbonovém základu, včetně zadní stavby, Rioty s vyššími zdvihy pak spoléhají primárně na hliník. Specialitou je elektrický Ghost E-Riot Trail, který kombinuje karbonový rám a hliníkovou zadní stavbu.

Ghost E-Riot Trail CF Pro (2021) – kompletní přehled modelů na ghost-bikes.cz 
Ghost Lector FS (2021)
Ghost Lector FS World Cup (2021) – kompletní přehled modelů na ghost-bikes.cz

Ghost Riot Full Party!

Ač je praktických novinek na těchto kolech víc než dost, zkusme to vzít v tuto chvíli trochu stručněji, ať se v tom úplně neztratíme. Začněme s „velkými Rioty“, tedy s modely bez elektrického pohonu v podobách Riot Enduro, Riot AM a Riot Trail. Zde stojí třeba za zmínku fakt, že krom běžných variant označených nově u Ghostu výrazy Universal a Essential, budou top modely označeny magickým heslem „Full Party“! Prostě biková párty se vším všudy!

Ghost Riot Enduro Full Party tak nabídne kupříkladu vidlici Formula Selva, pružinový tlumič Formula MOD, brzdy Formula Cura 4 a řazení Shimano XT. Ostatně hodně podobně je osazený také Ghost Riot Trail Full Party, jen je posazen na nižších zdvizích. Pro doplnění, modely Ghost Riot Enduro jsou všechny vybaveny pružinovým tlumičem, Rioty AM a Trail jsou kompletně na vzduchu, vyjma zmíněného Riotu Trail Full Party (pružina Formula)!

Hodně zajímavá je také geometrie nových Riotů, která je výrazně moderní, skoro až ultra-moderní! Posuďte sami. Úhel hlavy 64°, sedlový úhel u většiny velikostí 77° a reach (dosah) 477 mm u M a 498 mm u L. Zajímavé je, že prakticky stejné hodnoty najdeme u modelů Ghost Riot Enduro a Riot AM. Riot Trail je pak o něco umírněnější – hlava 66°, sedlová trubka 77°, reach 467 mm/487 mm (M/L).

Za zmínku stojí také extra dlouhá zadní stavba, která měří 455 mm u Riotu Enduro a AM, 450 mm je to pak u Riotu Trail. Výjimkou jsou malé rámy (S) na 27,5″, kde je tato hodnota 435 mm (Riot Enduro/TR), respektive 430 mm (Riot Trail). Pro porovnání Ghost SLAMR 29 zde nabízí relativně běžný údaj 438 mm. 

Ghost RIOT Enduro Full Party (2021)
Vidlice Formula Selva S (170 mm)
Tlumič Formula MOD (160 mm)
Ghost RIOT Enduro Full Party (2021) – cena + specifikace ghost-bikes.cz
Ghost RIOT Trail Full Party (2021) – cena + specifikace ghost-bikes.cz
Ghost Riot AM Universal (2021)
Ghost Riot Trail Essential (2021) | Modely Ghost Riot na ghost-bikes.cz

Ghost TractionLink

Hodně zajímavým prvkem je také samotná zadní stavba TractionLink. V principu se jedná o jednu z mnoha variací na téma virtuálního plovoucího čepu (prostě virtuál), její uspořádání je ale dosti specifické. Dost mě třeba překvapuje umístění spodního krátkého ramene, které není vodorovné jako u DW-Linku, ani skloněné směrem nahoru, ale je naopak posazené tak, že od zadního čepu k přednímu směřuje výrazně dolů!

Nejdřív jsem to moc nechápal a stále si říkal, kde se nachází a kam se posouvá onen virtuální čep otáčení zadní stavby? Až nově představené video do toho vnáší více světla. Výchozím bodem je pomyslný bod otáčení celé zadní stavby kousek nad středem, který se následně posouvá dozadu a nahoru.

Toto vysvětlení mi jasno v představě o funkci TractionLinku vlastně úplně neudělalo, více mi k pochopení pomohlo zjištění, že bylo dosaženo pohybu zadní osy takřka po přímce (nikoliv po křivce), a to kolmo nahoru a dolů!

Výsledkem by měla být perfektní trakce a tedy i precizní spojení zadního kola s terénem, zároveň i vysoká efektivita při šlapání! Vzhledem k tomu, že je prakticky stejný systém použit i u sportovního Lectoru FS, to bude nejspíš pravda, ač se vlastně rozložení ramen nepodobá ničemu, co jsem doposud znal! Proč ne?!

Ghost TractionLink – skutečně nezvyklé uspořádání ramen virtuálu.

Ghost Riot technika

Další faktické vlastnosti, které Ghost u těchto nových kol představuje, zahrnují třeba krásně pevnou zadní stavbu, která je vytvořena jako jeden celistvý trojúhelník. Pevná a tuhá by měla být také obě kovaná ramena (vahadla) a předností by měla být i stejně velká ložiska zadní stavby u všech čepů.

Praktickým doplňkem je kryt spodní rámové trubky, který tuto část rámu nejen chrání, ale také slouží jako skrýš pro veškerou kabeláž putující od řídítek ke střední a zadní části kola.

Nacvakávací kryt spodní trubky známe již ze současných kol Ghost, podobné řešení najdeme i u nedávno testovaného stroje Ghost Nirvana Tour. U Riotů je ale toto řešení trochu více poladěné, když jsou třeba vstupy vytvořeny jako malé průchodky pro kabely a není zde jeden velký vstupní otvor (aby nechytal nečistoty).

Poslední perlička pro dnešek! Modely Ghost Riot Enduro Full Party a Riot Enduro Universal, podobně jako Riot Trail Full Party, budou osazeny unikátní integrovanou teleskopickou sedlovkou Eightpins hydraulic s prakticky neomezeným zdvihem! Pro bližší představu doporučuji zabrousit na test Ghost Lector SF, který byl vybaven touto sedlovkou.

Sedlovka Eightpins s nastavitelným zdvihem.
Chytrý a praktický kryt kabeláže na spodní straně dolní trubky.  

Ghost E-Riot

Poslední dílčí zastávku z dnešního představení věnujme elektrickým modelům Ghost E-Riot, na sportovní Ghost Lector FS se podíváme blíže někdy jindy. Zde je důležité zmínit pohon, kterým je Bosch Performance CX poslední, tedy 4. generace (naposled jsem jej chválil v testu Cannondale Moterra Neo). Jeho společníkem bude integrovaná baterie (akumulátor) o kapacitě 625 Wh, což se dnes stává novým standardem.

Jednou z praktických vychytávek je kryt z horní strany dolní rámové trubky, pod nímž se ukrývá vedení kabeláže. Cílem je dosáhnout čistého vzhledu jako u kol s vnitřním vedením, avšak při zachování snadného přístupu a snadné servisovatelnosti. Navíc je vše řešeno tak, aby se kabeláž ovládající kolo nemotala nikde s kabeláží pohonu. Chytré!

Více o novinkách Ghost pro rok 2021 najdete na samostatné prezentační stránce GHOST HIGHLIGHTS 2021

Text: Štěpán Hájíček / Foto a video: Ghost bicycles

Ghost RIOT Enduro Full Party (2021)
Ghost RIOT Enduro Full Party (2021)