reklama

reklama

Prezentace Schindler spol. s r.o. | Cratoni, Knog, Lapierre…

Po menší pauzičce mě v průběhu září čekaly další dvě zastávky na mém každoročním prezentačním „tour“ po ČR, přičemž jsem tentokrát zamířil na Moravu. První zastávkou byla prezentace dovozce Schindler s.r.o., zastupujícího značky jako je Lapierre, Ghost, Cratoni, SKS, Knog a řady dalších…

Jak už mnohokrát zaznělo, letošní rok je díky pandemii v mnoha ohledech jiný než roky předešlé a jiné byly také některé prezentace. Jednak se tu a tam posouvaly termíny jejich konání, jednak se často jelo v poněkud jiném režimu, než bylo doposud zvykem.

Třeba u Schindlera nás letos nečekala konferenční místnost a postupná obecná prezentace klíčových novinek u jednotlivých značek, ale, na poměry minulých let, o něco skromnější výstavka nového a zajímavého. Ta byla navíc uspořádána na kraji letos dokončeného skladu, který aktuálně čeká na své náležité zaplnění, jelikož se z letošních zásob prodalo skoro vše, co jen bylo možné prodat. Tak je tomu ostatně nyní u většiny dovozců a prodejců…

Zpět ale k vystaveným produktům, kde to vlastně nebylo úplně našlapané novinkami, ač zde o řadu zajímavostí nebyla nouze. Některé vzorky nových produktů stále nejsou fyzicky k mání, na některé platí embargo, jiné zas třeba využívají nový design, čekají ale na nové rámy (např. pár kol Lapierre).

V případě Ghostu je situace taková, že již sice existuje „dealer book“ určený pro prodejce s kompletní kolekcí 2021, informace o novinkách jsou ale zatím tajné s tím, že Ghost chce jednotlivé inovované, či zcela přepracované modely prezentovat postupně a samostatně.

Prozradit můžu snad jen tolik, že chystané novinky jsou vskutku zajímavé, čeká nás mnohem víc než jen kosmetické změny, a to hned na několika frontách. Na oficiální a veřejně dostupné informace si ale musíme ještě nějaký čas počkat…

Text a foto: Štěpán Hájíček

AllRace je trailová novinka mezi dostupnými helmami Cratoni představující lehce sportovnější alternativu třeba ke známému modelu Cratoni AllSet.
U Cratoni si letos dali hodně záležet na designu a nabízí tak zajímavé barevné kombinace určené pro pány i dámy.
Barevně zajímavé a designově divoké jsou třeba i oblíbené dětské modely…
…Cratoni Maxster a Maxster Pro.
Již dříve představenou, stále však zajímavou helmou z rodu 2v1, je Cratoni C-Maniac 2.0 MX.
Její hlavní předností je maximálně snadná manipulace s chráničem brady, pro jehož odpojení stačí stisknout dvě tlačítka (jedno na každé straně).
K připojení zase stačí díky chytrému, přitom ale dostatečně pevnému mechanizmu bradu pouze zacvaknout zpět do helmy a HOTOVO!
Chránič brady je přitom dostatečně robustní i vzdušný, navíc z vnitřní strany poctivě polstrovaný.
Pro ty, kteří se obejdou bez chrániče brady, líbí se jim ale tento typ helmy, je dostupná varianta Cratoni C-Maniac 2.0 Trail.
Zcela novým produktem u Cratoni jsou velké MX brýle ve dvou úrovních (C-Dirttrack – vlevo / C-Rage – vpravo). U obou variant lze měnit zorníky, u dražšího by měly být k dispozici také strhávačky.

ESIgrips

Tradiční a oblíbené silikonové gripy ESI zůstávají z větší části na svém. Nabízí tedy hromady různých barev, tlouštěk, či profilů.
Novým produktem je varianta určená pro městská a cestovní kola s trochu jiným designem, profilem a zaměřením primárně na komfort.

EXUSTAR

Žádnou zásadní inovaci nenajdeme ani u výrobce treter a pedálů Exustar, její nabídka je ale ukázkově pestrá.
Spíše zajímavostí je třeba jeden model volných pedálů v dnes stále oblíbenější barevné úpravě Oil Slick!

HJC

Jihokorejská značka HJC je a není novinkou na našem trhu. Tento výrobce se již od roku 1971 věnuje vývoji a výrobě špičkových motocyklových helem, k nimž poslední roky přibyly i helmy cyklistické.
Technologickým klenotem, který bylo možné vidět třeba na letošní Tour de France, je aero helma HJC Furion 2.0.
Ač tato „skořápka“ má jen několik málo větracích otvorů, tak by měla velice dobře chladit a ventilovat díky cílenému usměrnění proudu vzduchu.
Další ze specialit představuje systém upínání SELFIT postrádající klasické kolečko. Stahování zajišťuje pružina, proto stačí helmu nasadit a jede se!
Kompromisem aerodynamiky, odvětrání, komfortu a ceny je kupříkladu model HJC Atara.
Poslední ukázkou může být rovněž špičková sportovní helma HJC IBEX 2.0 zaměřená na nízkou hmotnost (okolo 200 g), kvalitní ventilaci a široké možnosti přizpůsobení jezdci. *Více info o helmách HJC na webu: www.hjcsports.com

Continental

Hlavně jako připomenutí další značky v portfoliu Schindler s.r.o. – pláště Continental snad není třeba představovat. Připomeňme si ale třeba naši návštěvu v továrně Continental (rok 2016).

Knog

Před necelým rokem byly představené outdoorové čelovky Knog, jak jinak než zalité v silikonu. Vrcholem je model Knog Bilby, který, krom řady jiných světelných režimů, obsahuje i menší řadu spodních diod určených pro pohodlné čtení .
Střední třídou je Knog Bandicoot, základem čelovka Knog Quokka (foto).
Jiným sympatickým produktem jsou nová dostupná světla Knog Plug…
Nabízena v menším a větším provedení, přední a zadní varianta, případně jako celý set.
Jinou vtipnou a zároveň praktickou „věcičkou“ od Knogu jsou blikačky Blinder, kde si lze vybrat nejen přední a zadní (bílé, či červené světlo), ale také různé vzory.
Knog Blinder tak může blikat do kříže, rámečku, šachovnice nebo jako „Skull“ (lebka), což je dost oblíbená varianta. 
Loni představenou blikačkou je řada Cobber, která nabízí nejen vysokou svítivost, ale také unikátní úhel svícení 330°!
Dobře známým a oblíbeným produktem jsou stylové a krásně znělé zvonky Knog Oi nabízené v různých barvách, velikostech, ale také v základním, či luxusním celokovovém provedení.
Modulární systém světel a dalších doplňků Knog PWR již nejspíš znáte (představení + test). Zde je jako příklad nová sada PWR extension kit…
…, která obsahuje největší světlo řady Knog PWR a k němu příslušenství pro instalaci na rám, na helmu, na řídítka atd.

Kryptonite

Také o zámcích Kryptonite jste již u nás nejednou slyšeli. Na výběr je přitom celá řada variant – s kódem či na klíč…
…, lehké kapesní, nebo bytelné zámky pro trvalejší uskladnění kola. Vše navíc s možností doplnění o unikátní pojištění proti krádeži.

Lapierre

Mezi koly Lapierre bylo na prezentaci k vidění vlastně jen pár novinek. Nové budou třeba modely Edge. Zde je přitom ukázka nového laku, rám bude ale u modelu 2021 jiný, robustnější, ostřejší.
Zatím se tak můžeme podívat, jaké barvy a design Lapierre těmto kolům přisoudil.
Výraznější proměnou projdou gravelbiky Lapierre Crosshill, které dostanou tvarově i vzhledově uhlazené rámy, v případě verze Crosshill 3.0 třeba i výbavu a blatníky (zde na ukázku SKS Speedrocker).
Zajímavým „výstřelkem“ jsou nenápadná plasticky vyvedená loga na hlavní rámové trubce.
Oproti minulým generacím přechází Crosshill na klasické gravel obutí, standardně WTB Riddler 700x37c.
U nejvyšší verze Lapierre Crosshill 5.0 najdete také teleskopickou sedlovku Lapierre (zdvih dle velikosti rámu 70-110 mm) s chytře umístěným dálkovým ovládáním.
Malá připomínka oblíbené základní řady silničních kol Lapierre Sensium s lehce upravenými rámy.
Vypadá to jako klasická silnička, ale… Obsahuje elektrický asistent eBike Motion. Tedy baterii ve spodní trubce (250 Wh) a motor v zadním náboji.
K ovládání stačí nenápadné tlačítko za hlavou.
Lapierre e-Sensium je jedním z modelů, který preferuje integraci vedení skrz hlavu a představec.
Dobře známý Lapierre Zesty TR (test – Zesty TR 5.9, model 2020). Posunem oproti roku 2020 je fakt, že Zesty (AM i TR), stejně jako třeba Spicy, bude v roce 2021 nabízeno téměř výlučně na velkých kolech. Průměr 27,5“ tak najdete snad jen u modelu Zesty TR 3.7.

PTN (Pepi’s Tire Noodle)

Vložky PTN (Pepi’s Tire Noodle) znám osobně velice dobře. Aktuálně mám v kole poslední model R-Evolution, tedy tuto růžovou nudli (viz článek).

Qeridoo

Evergreenem u Schindlera jsou také dětské vozíky Qeridoo.

R.S.P.

Pro poctivé mazání a údržbu kola lze zase zvolit doplňky R.S.P. Mně se osvědčila zejména pasta proti vrzání – Creak Freak!

SKS Germany

Tradiční německou značku SKS si mnoho z nás spojuje hlavně s pumpami a pumpičkami. Mezi oblíbené cestovní modely přitom patří třeba řada SKS Air Flex ukrývající praktickou hadičku.
SKS AirFlex existuje v menších i větších variantách, s určením pro silniční či cestovní kola, nebo pro MTB (SKS Air Flex Explorer).
Nejen starší generace si oblíbila loni představenou šlapací pumpu SKS AirStep, která pro rok 2021 dostává přehledný a přesný digitální manometr.
Víte o tom, že třeba v Německu můžete dostat pokutu až 55 Eur, pokud budete za jízdy na kole držet a obsluhovat telefon?! Proto se vyplatí pořídit si systém pro jeho uchycení na řídítka, u SKS systém COMPIT.
Jeho součástí je buď jednoduchý úchyt na představec, či bytelnější úchyt na řídítka. Připevnit sem můžete telefon, nebo odolnou brašničku od SKS.
Praktickým pomocníkem může být také powerbanka s možností bezdrátového nabíjení. Oboje lze polohovat po 45°. Já mobilní zdroj a telefon záměrně pootočil, aby bylo obojí vidět.
V roce 2020 představenou sadu blatníků SKS Speedrocker jsem testoval a pak si ji i pořídil pro vlastní potřeby. Novinkou je přídavný nástavec určený k prodloužení zadního blatníčku, aby necákalo na ty, co jedou za vámi!
Inspirováno touto sadou blatníků se snadnou instalací přichází nyní řada SKS Veloflexx s podobnou konstrukcí, avšak určená pro horská kola a další kategorie s většími plášti.

Tubolito

Značka Tubolito, výrobce unikátních lehkých a odolných duší, si na nás pár novinek ještě chystá, zatím se „přezbrojilo“ na nové skladnější, a hlavně recyklované krabičky.
Inovací je rozšíření duší pro gravel biky, kdy bude, vedle základní varianty CX/Gravel (vpravo), nově nabízena i odlehčená verze S-CX (vlevo). Hmotnost 60 g u původní varianty, 35 g u novinky S-CX!

VDO

Společnost Schindler s.r.o. nově přebírá distribuci značky CICLO Sport, kde jsou hlavním prodejním sortimentem cyklocomputery s drátem i bez, s tlačítky i bez…
CICLO Sport přitom „umí“ nejen klasické senzorové „tacháče“, v nabídce má i GPS verzi CICLO HAC 1.2 nebo novou větší GPS navigaci CICLO NAVIC 400.