reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #43_2020 | Kamarád Flip-chip

Je zajímavé sledovat, jak se „móda“ ve světě MTB různě posouvá a mění… Nemám přitom na mysli ani tak módu spojenou s oblečením nebo barvami, jako spíš trendy technické, které se v průběhu času na naše kola vrací, aby se po nějaké době opět stáhly do ústraní.

Učebnicovým příkladem mohou být dnes velice populární Flip-chipy a jiná řešení umožňující snadno změnit geometrii našich kol, a tedy i jejich celkové vyznění. Něco takového už tu ale také bylo!

V této, již pomalu zapomenuté době, byly v módě zejména různé polohy tlumiče, kdy se ale neotáčely oválné kameny jako dnes, spíše se posouvala oka, tedy „přepichovala“ se do různých předpřipravených otvorů. U některých značek se šlo až tak daleko, že jste se ani nemuseli zaobírat hledáním nářadí, jelikož jedno z ok na tlumiči bylo doplněno o rychloupínák!

Jako jeden příklad za všechny se mi vybavuje Rocky Mountain ETSX, kolo, jehož originální koncept stejnojmenné zadní stavby mě vždy fascinoval a co si tak pamatuju, tak i skvěle fungoval.

Rocky Mountain ETSX Team (2006)

Dříve zdvihy…

Tato starší doba ale byla přeci jen v různých ohledech jiná. Tehdy se totiž mnohem víc řešily zdvihy, geometrie s tím sice souvisela, nebyla ale tím nejdůležitějším. I když jak kdy. Tehdy si třeba pár značek hrálo s možností pootáčet hlavu a měnit její úhel…

Tohle byly ale poměrně specifické případy, masově se šlo hlavně po zdvizích, jelikož se lidé báli, že kolo se 130 mm pro ně bude moc, tak chtěli něco, co by umělo třeba i těch 130 mm, přitom by se to ale dalo „sešroubovat“ na nějakých 100 mm!

I zde může jako reprezentant sloužit již zmíněný Rocky Mountain ETSX, kdy jsem našel příklad specifikace jednoho modelu z roku 2006, kde byl zadní zdvih 101,5-127 mm, vepředu pak byla vidlice Fox TALAS, rovněž s nastavitelným zdvihem (90-130 mm). Ty jo, na TALAS jsem už skoro zapomněl!!!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nyní geometrie!

Dnes, jak dobře víme, je celá „mánie“ točící se okolo Flip-chipů a podobných řešení trochu někde jinde. Na vyšší zdvihy jsme si již zvykli, už nám nevadí, teď naopak řešíme, že chceme mít možnost zvolit si (modelově) umírněnější geometrii pro běžné trailování za barákem, a druhou radikálnější pro výlety do bikeparků, technicky náročných trail center nebo třeba na enduro závody.

Opět jako jeden z příkladů by se dal použít Rocky Mountain, tentokrát nová generace modelu Altitude, kde lze měnit geometrii a charakter odpružení systémem RIDE-9, do toho lze upravovat délku zadní stavby, a ještě lze měnit úchyty předního oka tlumiče, až se z původního kola stane něco úplně jiného!

Klasický Flip-chip pak člověk dnes najde na každém druhém modelu s vyššími zdvihy. Flip-chip má moje GT Force 29, stejně jako zdvihově menší GT Sensor, nebo třeba Santa Cruz Megatower, Hightower a další modely. Nově si možnost měnit geometrii osvojili Gianty Trance X 29, a další značka, která tomuto tématu nebyla nikdy moc nakloněná, je Specialized, který nedávno představil nový a široce nastavitelný Stumpjumper EVO nové generace.

Rychlá a snadná rozborka Flip-chipu u GT Sensor Carbon Expert (2019)
Tak málo dílů stačí pro změnu geometrie!

Časem zase zmizí?

Každopádně zásadní otázka (tehdy i dnes) je stále stejná! Jsou tyto prvky nutné? Respektive jak často je majitel toho či onoho kola využije?! Už kdysi se říkalo, že nastavitelný zdvih je fajn, ale je to spíš jen takový psychologický nástroj pro zákazníky s tím, že si člověk koupí kolo, které „umí“ i vyšší zdvihy, nemusí je ale nutně využít. Obvykle to ale končilo tak, že si člověk na vyšší hodnoty zvykl a dále už nic neřešil a nepřepínal!

Je to nyní s geometrií stejné? Je to skutečně tak, že si člověk postupně zvykne na ostřejší agresivnější (více položené) úhly a k druhé kompromisní poloze se už vracet nebude? Dopadne to stejně, že si zvykneme a Flip-chipy zase zmizí? Uvidíme! Já sám tyto možnosti rád využívám, zkoumám a hledám, co kola v jednotlivých režimech umí.

GT Force 29 Expert (2020) – Když jsem si z něj udělal mullet!

Třeba u GT Force (Sensor) je prohození Flip-chipu tak snadné a rychlé, že nemám problém naladit si jeden den méně agresivní geometrii pro běžné vyjížďky v okolí domova a tu drsnější použít další den na místa, kde se to hodí. Podobně u Giantu Trance X 29 (test již brzy) jsem dospěl k názoru, že bych jeho Flip-chip asi čas od času využil…

Ba co víc, pokud vás napadne, podobně jako mě, udělat si z kola „mullet“ (29“ vepředu a 27,5“ vzadu), pak přijde vhod možnost upravit geometrii tak, aby po nasazení menšího kola dozadu nebyl z vašeho stroje nesmyslný chopper. Tak si prostě počkejme a uvidí se, jak dlouho tady s námi Flip-chipy a podobné srandičky vydrží.

Brandon Semenuk Turns an Abandoned Mine into the Ultimate Line | Raw 100, Version 6

Brandon Semenuk snad nikdy nezklame! Zase jedno MEGA video plné neskutečně stylové jízdy, úžasných triků, a navíc i v dosti neotřelém prostředí!

Pár fotek a trocha povídání na: pinkbike.com

Remy Metailler Squamish SHRED IT… with NO music | RAW Edition

Další „pekelník“ v RAW formátu! Aneb co jiní sotva sjedou, to Remy s chutí skočí!“

HOMEGROWN | Jeremias Vaeth

Jeden kousek v maličko poklidnějším stylu!

Pěkné fotky k videu na: pinkbike.com

Stumpjumper x Cody Kelley

Když už jsem v úvodu zmínil nový Specialized Stumpjumper…

COSTA RICA IS AMAZING!! – Riding Adventure Park CR | Jordan Boostmaster

Jeden výlet za hranice běžných dní… Costa Rica má rozhodně co nabídnout nejen milovníkům slunce, moře a pláží, ale také vyznavačům MTB!

The Sasquatch Chronicles – GoPro Creator Summit

Minulý týden jsme končili ukázkou skoku přes slavný Train gap. Tady je celé story by Geoff Gulevich.

**CZECH MADE**

RYCHLEBSKÉ STEZKY: Kdo si říká biker, ten tam prostě musí

Tak už se to rozkřiklo! Volal mi třeba jeden kamarád, že mě viděl ve videu kolegy Trail Huntera, s nímž jsem se potkal na Rychlebkách. Naše setkání u studánky je zachyceno v čase 10:53 a pak se tam ještě párkrát mihnu.

Rozhodně koukněte na sekci „Jestřáb“, kde si můžete prohlédnout začátek nově budovaného extra technického trailu. Na ten se sakra těším!!!

BABIČKA POJEZDILA RYCHLEBSKÉ STEZKY

„Mám po trialové sezóně, tak jsem vyrazil na víkend na Rychlebské stezky do Jeseníků. Jelikož jsem tam ještě nikdy nejezdil, tak jsem se těšil a měl jsem proč. Je to tam odpočinkové, krásná příroda a hezké kamenité traily. Jak to tam babča Vaška pojezdila…“

Vašek Kolář

BLIZZ TRL – test na technických trailech!

„Tohle kolo vzbuzovalo velký zájem už když ho Rock Machine představil. Já jsem měl možnost se k němu dostat už teď, a tak jsem se rozhodl vám sdělit moje pocity z jízdy. Na konci videa odpovídám i na konkrétní dotazy, tak doufám, že jsem na nic nezapomněl.“

Vojta Bláha | Rock Machine Blizz TRL – letní praktické představení BnR

Gap brothers III off-season mud shred!

„Podzimní edice našeho společného videa s Maxem! Natáčení nebylo rozhodně zadarmo… Byla zima, déšť i mlha, ale doufáme, že vám to zase navodí náladu na kolo i v takových podmínkách jako jsou venku teď na podzim!“

„Chtěli bychom taky touto cestou poslat pozitivní energii našemu kamarádovi Klokanovi, protože ten jí teď bude potřebovat a my doufáme, že aspoň takhle na dálku se nám podaří ho povzbudit a trochu mu zkrátit dlouhou chvíli při uzdravování!!! Dávej Kloky!!“

Vojta Bláha

Svatohorsky Downtown 2020 – vol.4 (official video)

Oficiální sestřih ze čtvrtého ročníku již dosti vyhlášené akce v Příbrami.