reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #30_2020 | Zase to elektrické dilema…

Předminulý týden jsme po čase opět zveřejnili jeden test elektrického kola, tentokrát dosti ultimátního eBiku Whyte E-180 RS s nekompromisními zdvihy, s výkonným motorem Bosch a baterií s luxusní kapacitou 625 Wh. Tradičně se přitom ozvaly různé hlasy pro i proti eBikům.

Ono je to, a nejspíš ještě delší čas bude, určité dilema, které z hlav a diskusí zapálených bikerů a bikerek asi jen tak nezmizí. Jak vůbec přistoupit k elektro cyklistice? Názorů je celá řada, přičemž u zmíněné recenze Whytu E-180 pro tentokrát chyběl ten nejvíce vyhraněný z kategorie PROTI: „eBike není bike, jděte s tím někam…“

Ano, i tak se lze na toto téma dívat, ale proč vlastně plýtvat energií na odmítání něčeho, co se nám nelíbí, když stačí takové téma přejít a soustředit se na to, co daného člověka skutečně baví. Zajímavější mi přišel názor nesoucí se v duchu: „Hoši, já vám to nadšení pro ‚polomotorky‘ neberu, ale sám za sebe říkám, že co nevyjedu nebo nevyjdu za své, tam prostě nelezu.“

To mi přijde rozhodně dobře řečené (maličko jsem si to upravil, ale základní myšlenka je zachována), i když jestli není škoda zavírat si tímto způsobem cestu k novým neotřelým zážitkům v sedle.

Foto: Sebastian Doerk

Nemysli na eBike, nemysli na eBike!

Já sám se obvykle rád vracím na klasické kolo po určitém čase na eBiku a nevadí mi funět delší čas do kopce, když vím, že mi bude odměnou pocit zasloužené únavy, nespoutaná zábava směrem cestou dolů, ale také vědomí, že jsem opět udělal něco pro své tělo, aby se udržovalo v patřičné formě a kondici.

Zároveň se ale nejednou v sedle klasického kola zasním a představím si, jak snadno a rychle by člověk pokořil ten či onen otravně dlouhý, nekonečný a případně již tisíckrát dokola ohraný výjezd! Pak ale sám sebe okřiknu a vrátím se zpět k soustředění se na silově výhodné strojově vyrovnané tempo.

Tak jako tak, eBiky už tu prostě jsou s námi a nejspíš až čas ukáže, jak moc budou klasické stroje válcovat. Zatím, co tak pozoruju okolo sebe, to minimálně v turistické třídě (i u nás) začíná vypadat na možná postupnou, ale stále výraznější dominanci eKol na úkor strojů s čistě lidským pohonem.

Rozumím tomu a nemám nic moc proti, jen mě pak občas zarazí takové detaily jako když se večer v kempu u společných zásuvek sejde pár nabíječek na telefon či powerbanky a vedle toho hromada velkých černých krabic zapojených do zásuvky – všemožné druhy a podoby akumulátorů z eKol – až si člověk říká, aby to jističe v kempu vůbec všechno utáhly!

No nic, taková už je dnes doba elektrická a digitální. Bez šťávy ze sítě je člověk pomalu jako bez ruky, a to zatím nemáme v hojné míře elektrická auta, kterým osobně fandím a jsem vlastně dost zvědavý, zda to dlouhodobě dotáhne dál vodíkový pohon nebo čistě bateriové varianty? Ale to už jsem dost odbočil, takže radši zatáhnu (digitální) ručku a půjdeme si pustit nějaká videa, ne?!

New Mondraker Grommy. Charge your imagination

Když už jsem začal o těch eKolech – tohle rozhodně neukazujte svým dětem!!!

Více o Mondraker Grommy: www.mondraker.com

Riding a Roller Coaster

Já si myslel, že dřevěné lávky už vyšly z módy?! MAZÉÉÉÉC!!!

Get lost Fernar Bike Republic Sölden

Pro trochu dobrodružství se stačí vyrazit někam na chvíli ztratit…

Foto k videu: pinkbike.com

Danny MacAskill, Fabio Wibmer, Duncan Shaw and Ali Clarkson – This is Drop and Roll

Dal by si někdo klasický Rock’n’roll?!

Danny MacAskill – Archive – The Hippy Hop Knee Slide

Ještě trochu povídání o přípravě snímku výše… 

How I got 5 MILLION SUBSCRIBERS!

Fabio Wibmer nedávno dosáhl neuvěřitelného počtu 5 000 000 odběratelů na YouTube! Pojďme se podívat, jak vypadala cesta k tomuto milníku! A že to nebylo vždy snadné a bezbolestné!!!

Chasing Trail Ep. 30 – The Fairclough Masterclass

Čtyři různá kola prostřídána v okruhu zhruba 10 mil od domova – Brendan Fairclough

Foto a story: pinkbike.com

Rut Track with Adam and Bryan | MTB

Foto a story: pinkbike.com

Sam Todd Stylus Shred

Wallner’s World – Åre Video Challenge 2020

Dakota Chapman Rides Classic Bozeman Trail on his Esker Elkat

**CZECH MADE**

TANVALDSKÝ ŠPIČÁK – PARÁDNÍ DEN PLNÝ JEŽDĚNÍ NA ENDURU

„Vyrazil jsem do Bikeparku Tanvaldský Špičák se svým endurkem a musím říct, že je to tam super. Zábavné a dlouhé flow traily, ale i bobovka. Bývalá bobová trať doladěná překážkami je fakt hustá. Občas se zde konají downhillové závody a musím říct, že je to taky mega zábavná trať.“

Vašek Kolář

GRAVEL BIKE VS. MTB!

„Damjan vyfasoval od Authoru novej Gravel bike Ronin XC a jelikož je to fakt raketa, tak jsme se rozhodli, že porovnáme tohoto gravela proti Ondrovýmu MTBčku!“

BIKE O’Clock

FLOWRIDE podzim

PO ZADNÍM KOLE V ŠÍLENÉ RYCHLOSTI // MANUAL BATTLE