reklama

reklama

Ospizio Bernina – na traily vlakem | Švýcarsko (Andrea D.)

Švýcarské pohoří Bernina nedaleko Svatého Mořice hostí dlouhé přírodní traily, které se tu ve volných i zavřených zatáčkách kroutí krajinou jak z filmu Pán prstenů. Lanovka by tu horko těžko obsloužila nekonečně dlouhé traily a „za svý“ by to hodně bolelo. Proto jsme tu na dopravu na traily využili červené vláčky Rhétské dráhy, které si to tu mezi ledovci šněrují po nejvýše položené železnici Alp.

 Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

 Nejvyšším bodem Rhétské železnice je Ospizio Bernina ležící ve výšce 2 253 m, takže jde o strategický bod, kam se nechat vlakem vyvézt a odkud se spustit po trailech dolů. Jen kousek od Ospozio Bernina se nachází i známý Berninský průsmyk, odkud se dá po trailech sjet jak na italskou stranu údolí do Val di Poschiavo, tak na druhou stranu směrem ke Svatému Mořici.

Jezero Lagho Bianco

My si vzali do hledáčku známý Poschiavino Trail, který startuje přímo z Berninského průsmyku, takže od nádraží Ospizio Bernina musíte nejdřív vyšlápnout kousek do kopce na hlavní cestu k restauraci Cambrena, a odtud zadupat ještě necelé 2 minuty do pedálů do kopce po hlavní silnici.

Prakticky za cedulí Bernina Passu startuje po pravé straně zmíněný trail a už v jeho úvodu cítíte ty pravé trailové vibrace, protože se jede už od začátku po ortodoxní turistické pěšině plné kamenů i jezdivých flow pasáží, takže rovnou odemykejte tlumiče a připravte se na dlouhé kilometry enduro-labůža!

Trail Bernina Pass – Poschiavo

Nečekejte žádné šejpované klopenky nebo bagrované úseky, tady jde o čistě přírodní trail, kde se s vámi sypou kameny, vše se dá ale v pohodě jet a do zavřenějších zatáček ani není potřeba umět se otáčet přes přední kolo. Zkrátka slézat se tu opravdu nemusí.

Trail Bernina Pass – Poschiavo

Trail je dlouhý zhruba 20 km a potkáte na něm i mírné výjezdy či houpavé vrstevnicové pasáže. Nejlepší výhledy si zde užijete hlavně v horní části trailu na vřesovo-modřínové pláni, protože pak se značná část odehrává v lese. Jediné, co chvílemi trochu kazí atmosféru, je nedaleká silnice – jde ovšem jen o horní část trailu a pořád tu zbývá dost výhledů na to, aby vás silnice nijak nerušila.

Trail Bernina Pass – Poschiavo

Trail sice oficiálně končí v městečku Poschiavo, stojí za to se tu ale ještě projet kolem stejnojmenného jezera Lagho di Poschiavo a výlet zakončit u stanice Miralgo na „Miralgo Beach“, jak jinak než s Aperolem Spritz! Ze stanice Miralgo se zas pohodově dostanete vlakem nahoru na Ospizio Bernina, nebo Svatý Mořic.

Železniční trať Svatý Mořic – Ospizio Bernina je lemovaná rovněž cyklotrasou MTB Bernina Express a ani v tomto případě nejde o žádnou širokou šotolinu, ale o hravý trailík se zpevněnými kameny, který v pozvolných zatáčkách klesá z Ospizio Bernina až do stanice Morteratsch.

Po zpevněné cestě se pak samozřejmě můžete dostat až do Svatého Mořice – co se týká cyklistického vyžití, nejde už o nic extra, ale návštěva Svatého Mořice se určitě vyplatí. Fajnšmekři tam dokonce najdou největší Whiskey bar na světě!

Trail Ospizio Bernina – Morteratsch

Trail je obousměrný, proto není nikterak technický, aby se dal i vyjet. Při jízdě na tomhle trailu jsem si opět připadala jak v krajině Pána prstenů – bezlesé pláně hrály snad všemi odstíny zelené barvy. Do hor okolo přitom příroda namixovala kromě zelené ještě šedou a bílou, takže předpokládaný hodinový sjezd se nám díky zastavování na výhledy skoro o polovinu protáhnul!

Trail Ospizio Bernina – Morteratsch

Poté ale přišla poměrně ostrá změna. Jakmile se trail zanořil do lesa, připadali jsme si rázem jako v bikeparku! Trať se totiž proměnila v příjemný flowtrail, kde se to dalo krásně profrčet v parádně šejpovaných klopenkách a sem tam se dalo na nějaké terénní vlně i příjemně poskočit. V tomhle úseku mají turisti alternativní vedlejší pěšinu, takže se zde nemusíte bát pustit trochu brzdy.

Trail Ospizio Bernina – Morteratsch

Cyklistické trasy se tu samozřejmě proplétají celou oblastí, takže jsme pochopitelně nestihli projet vše. Jeden trail je zde prakticky na celý den. Vydat se ale například můžete i přes hory do italského Livigna po trase St. Moritz – Livigno a našlapete tak poctivých horských 50 km. Trasa je zde.

Pokud chcete brázdit železnici Rhétské dráhy jak se vám zlíbí, nastupovat a vystupovat kde se vám zamane, kupte si ideálně celodenní jízdenku na vlak a máte vystaráno. Celodenní jízdenka v druhé třídě vyjde na 75 CHF na osobu. Za kolo je potřeba si připlatit i k celodenní jízdence a mějte na paměti, že Bernina Express kola nepřeváží, všechny ostatní červené vláčky Rhétské dráhy ano.

Lagho Bianco

Když už budete v tomto regionu, stojí za to dopřát si i netradiční zážitek v podobě jízdenky na Bernina Express, což je ikonický vlak Rhétské dráhy s panoramatickými okny. Tenhle vlak sice nepřepravuje kola, jak už jsme si řekli, za to vám zde klidně naservírují sklenku červeného vína (oplátkou za několik franků samozřejmě…).

Kromě toho, že si užijete cestu přímo kolem ledovců, jezer Lagho Bianco a Lagho di Poschiavo, tak tu na trase Svatý Mořic – Tirano zažijete i jízdu po unikátním točitém viaduktu Brusio.

Viadukt Brusio

Ubytovaní jsme byli v romantickém hotýlku Cambrena, který najdete přímo u silnice vedoucí přes Berninský průsmyk a máte to odtud jen kousíček na stanici Ospizio Bernina. Hotel nabízí polopenzi a útulné pokojíčky s výhledem na jezero Lagho Bianco.

Hotel Cambrena
Hotel Cambrena

Prohlídka hotelu:

Rhétské dráhy v kostce:

Informace o Švýcarsku – mojesvycarsko.com
Web Rhétské dráhy – www.rhb.ch
Ceny jízdného – www.rhb.ch
Bernina Express – mojesvycarsko.com
Swiss Pass – mojesvycarsko.com
Spoje ČR – Švýcarsko – www.cd.cz/../vlakem-do-evropy
Ubytování – www.cambrena.ch 

 Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký