reklama

reklama

Z 10 % SPORTOVCEM | Petr Leták (Červen)

S malým zpožděním přichází další díl projektu „Z 10 % SPORTOVCEM“, kterým nás letos každý měsíc zásobuje Petr Leták snažící se dokázat, že i 10 % volného času stačí pro aktivní závodní nasazení. Jak to s ním bylo letos v červnu?

Text: Petr Leták 

 Konečně se začalo závodit!

foto Jara Sijka

…. a to za každého počasí.

foto Jara Sijka

Proč konečně? Každý, kdo někdy stál na začátku startovní pásky, nebo nad technickou sekcí či skokem, který nikdy předtím nejel, zná ten zvláštní pocit. Nervozita, sevřený žaludek, strach i nadšení zároveň.  Jakmile člověk ale poprvé šlápne do pedálu, je to všechno pryč. Dostaví se už jen ten pocit z jízdy. A právě pro tenhle pocit to asi všichni děláme.

A pokud se podaří poskládat to vše dohromady, tak snad přijde i dobrý výsledek…

foto Libor Vočadlo Photography

… někdy to prostě taky nevyjde. Červen byl jak na houpačce.

foto Libor Vočadlo Photography

Na fotoreporty ze závodů ale ještě přijde čas. V červnovém dílu bych chtěl mluvit o něčem jiném.

Víte, jaký je nejpopulárnější letní sport v ČR? Ano, je to cyklistika. A protože většina Čechů bude letos v Česku, je znát nejen tlačenice v bikeparcích, ale i na neoficiálních trailech.

foto Marek Smolka

Osobně si myslím, že je dobře, že bikerů je stále víc. Je to vidět na každém rohu, obzvlášť teď v době pokoronavirové. Protože se ale provoz na trailech (i neoficiálních) pořád zvětšuje, napadlo mě dát dohromady pár řádků o zajímavých projektech, kterých jsem se v nedávné době zúčastnil, nebo jsem o nich zaslechl a přišlo mi, že dávají smysl a mohly by ostatní zajímat.

Les je (nejen) náš playground

S tím, kolik lidí dneska jezdí na kole a jak jednoduché je dostat se na kopec (e-biky) nejde zabránit většímu množství lidí na trailech. Zároveň si nemyslím, že správnou cestou je lidem něco zakazovat – jednomu to zakážete a druhý den je tam další. Osobně se přikláním k tomu lidi edukovat a vysvětlit jim tzv. „trailovou etiketu“ a podporovat projekty, co mají smysl.

Občas nemusí být na škodu podat pomocnou ruku hajnýmu a s partou ostatních bikerů uklidit les. Třeba nás tam na oplátku nechá jezdit a stavět traily :).

foto Petr Leták
foto Petr Leták

Den za obnovu lesa

Nebo se rovnou zasadit o to, aby tam v budoucnu nějaký les byl. Skvělým projektem, ke kterému jsem měl možnost se díky partě z Trail Guide přidat, byl Den za obnovu lesa pořádaný Lesy ČR. S partou dalších bikerů jsme se vydali do jednoho ze 14 míst v ČR, kde se sázelo o sto šest.  

foto Trail Guide

Za pár hodin se nám ve dvojici podařilo zasadit něco přes 120 sazenic a celorepublikově lidé zasadili asi 162 000 nových stromů! Tyhle akce mi osobně dávají smysl a už teď se těším na další. Snad si jednou si v těchto nových lesích budou stavět traily naše děcka.

foto Trail Guide

Ve svých 10 % času mám možnost dělat i instruktora na kurzech MTB jízdy Trail Guide. Jsem rád, že jsem malou součástí tohohle projektu, protože tahle parta od počátku viděla smysl nejen ve zlepšování dovedností ostatních bikerů, ale podporovala i jejich vzdělávání a dnes v rámci kurzu vyučujeme i trailovou etiketu.

foto Trail Guide
foto Petr Leták

Pro mnohé z nás je to automatické, ale ostatní to tak mít nemusí. Přitom stačí dodržovat pár základních pravidel – pořádek v lese, být slušný k pěším, kteří mají „právo na les“ stejně jako my, respektovat trail buildery – traily bez svolení nepředělávat nebo neničit za mokra atd. Takže až příště uvidíte někoho, kdo Vám tam krásný dvoják přestavuje na lavici, nemusíte ho hned vzít lopatou, ale jen mu to vysvětlete „po lopatě“.

1,5 metru

Dalším zajímavým projektem, na který jsem narazil, bylo jedenapulmetru.cz. Kdo se občas vydá z lesa i na silnici, dobře ví, že silnice může být nebezpečnější než kdejaký trail. Osobně se s tím setkávám skoro pokaždé, když na silnici vyrazím. Není to ale jenom o neukázněných řidičích, mnohdy vidím i cyklisty, kteří by se radši na silnici pouštět neměli. Je to o vzájemném respektu cyklistů a řidičů.

foto Libor Vočadlo Photography
foto Libor Vočadlo Photography

Tenhle projekt propagují cyklisté jako Petr Sagan, Roman Kreuziger nebo Petr Vakoč a jeho cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích jak pro cyklisty, tak řidiče. Podpořit ho můžete na Hit Hitu zde: www.hithit.com

V dalším dílu se s Liborem podíváme zase do zákulisí závodů…

foto Jara Sijka

Předchozí, květnový díl příběhu najdete tady: www.facebook.com

 Celý příběh sledujte na:

www.facebook.com/proletak
www.instagram.com/proletak/