reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #14_2020 | Každý občas potřebuje restart!

Člověk je tvor značně kreativní s velkou představivostí a s velkou schopností přizpůsobení se, čehož rád využívá při mnoha příležitostech. Třeba už jen to, jak moc jsme se přizpůsobili životu v moderní společnosti oproti tomu, jak se žilo třeba ve středověku, neřkuli za dob člověka jeskynního.

Zajímavé je třeba to, jaké analogie jsme schopní hledat a nalézat v digitálním světě, který má s tím naším biologickým ve faktické rovině pramálo společného. Přesto jsme zvyklí mluvit o osobním restartu, o výmazu paměti a tak podobně, jako bychom snad byli stroje, u nichž lze změnit nastavení stiskem jednoho či více tlačítek.

Kdo hledá, najde…

Ono se zde asi využívá pravidla, že „kdo hledá, ten najde“. Zde to platí hlavně pro přirovnání, s kterými tak rádi pracujeme. Proto mě třeba občas přijde na mysl, že potřebuju překalibrovat svoje testerské algoritmy, chytit se určitého pevného základu, abych mohl pokračovat dál ve své práci ve smyslu co nejobjektivnějšího hodnocení testovaných kol.

V praxi přitom tento reset není nijak složitý, v principu jde o to, sednout si čas od času na kolo (kola), která znám, mám je přečtená, vím co umí, kde se jak chovají, a tím si zase po čase „zkalibrovat senzory“. Tento postup má někdy zajímavý efekt, kdy třeba zjistím o jednom ze svých kol něco nového, odhalím, čeho jsem si zatím nevšiml, nebo si tak průběžně upravuju názor podle toho, co je zrovna v kurzu.

Zapátrám-li více v hloubi své paměti, tak se mi vybavuje několik protichůdných vzpomínek, kdy jsem po delším čase prohánění testovacích kol sedl na svůj tehdejší bike (Specialized Enduro, rok 2004) a jednou si říkal, jak je to úžasné kolo, že ho jen tak něco nezastíní, a jindy se s ním pral a nemohl se dobrat optimální souhry jezdce a kola… Stane se!

Na kladné vlně

Podobné je to někdy i dnes, i když poslední roky obvykle převládají spíše ty kladné vlny. Svá kola si totiž obvykle poladím hezky podle sebe a když se k nim pak vracím, tak je to prostě něco jako „návrat ztraceného syna“. Je mi dobře na duši, vím, co kam patří, jak s čím pracovat, prostě je mi dobře a vím, že jsem na tom správném místě. Ideální situace pro „kalibraci senzorů“.

Pravda je, že svá kola poslední dobrou průběžně měním, zejména své MTB stroje střídám zcela záměrně po každé sezóně, ale to vlastně ničemu nevadí. S novým kolem se sice musím nejdřív seznámit, osahat si jej, poupravit si jej dle svých představ, pak se k němu ale začínám opakovaně vracet, když je trocha času, díky čemuž se onen úzce propojený vztah zase brzy vytvoří.

Návrat svobodné vůle podle Vonneguta

Restart přitom asi za čas budeme potřebovat všichni, až přejde hlavní vlna toho zvláštního stavu, v němž se nyní nachází cela planeta. Těžko zatím domyslet, co to pro nás všechny bude reálně znamenat, ale je dost možné, se se změní mnohé, budou se hledat nová pravidla a nové standardy soužití, fungování společnosti atd.

V této souvislosti se mi nedávno vybavila kniha mého oblíbeného spisovatele, od nějž jsem v době dospívání přečetl snad vše, co bylo tehdy přeloženo do češtiny. Kurt Vonnegut, tuším, že je to v knize Kolíbka z roku 1963, píše o tom, jak se společnost určitý čas nachází ve stavu, kdy neexistuje svobodná vůle, ale všichni vlastně jen opakují to, co už jednou zažili… Jako kdyby někdo přehrával film. Tedy až do okamžiku, kdy „znovu naskočí svobodná vůle!“  

Tak nějak si trochu připadám právě teď. Z důvodu všemožných opatření jedeme všichni jakoby na autopilota, snažíme se zvládnout a přečkat „stav nouze“ a čekáme, až se vrátí svobodná vůle! Už teď je, dle všeho jasné, že to nebude rozhodně za týden či dva, že se tato situace asi dost protáhne, ale co se dá dělat?

Snad jen udržovat sami v sobě plamínek oné svobodné vůle, aby z nás nakonec nebyli jen poslušní roboti zacyklení v opakující se smyčce, ale opět lidé, kteří dělají to, co dělat chtějí…

Dark corner II

Guillaume Larbeyou – poslední jízda před tím, než ve Francii nastoupila přísná opatření kvůli šíření nemoci COVID-19.

#LIVECAGED – An important notification from YT Industries❗

Homeoffice podle lidí z YT… Plus pár rad a prosba o to, abychom mysleli na sebe i druhé v této vypjaté době.

A Moment of Solitude

Tam, kde neplatí plná karanténa, se na kolo stále může, lidé by ale měli jezdit spíše sami…

TransHongKong Urban MTB Adventure w Hans Rey & Martin Maes – 4K

Parádní dokument o ježdění v okolí Hong Kongu a o tomto městském státě. Dnes to tam asi vypadá poněkud jinak! 😨

Foto k videu: www.pinkbike.com

Homeland Ep. 1

To byl ještě podzim…

Home Bound & Down // Miranda Miller

Locals: Saint Remy

The Neuron:ON 2020 | Introducing Our All-New Trail E-Mountain Bike

Na výpravě do Israele na novém Canyonu Neuron:ON. Pro porovnání náš test staršího příbuzného Canyon Spectral:ON (2019).

Více informací k videu a tomuto kolu: www.pinkbike.com

The Heckler e-MTB & The Lost Sierras // Unlocking Rare Rides

Ještě jeden elektro-cestopis. Santa Cruz Heckler.

**CZECH MADE**

MANUAL NA KOLE – NA BIKU DO SÁMOŠKY TO BAVÍ

NEUVĚŘITELNÝ SPOT NA ZAHRADĚ – NOVÝ ZÉLAND ROADTRIP – part II

„V tomhle druhém díle se vydáme ze severního ostrova Nového Zélandu na jižní. Po cestě jsme navštívili spoty a ten v městě Christchurch byl jeden z nejlepších trails spotů, které jsme měli možnost navštívit. Snad Vás tohle video z cesty bude bavit.“ Jakub Vencl, který se jen tak tak stihl vrátit do ČR.

REVIEW | Ion K-Pact Zip Knee Pads

**BONUS**

Cyclist riding „Le Tour de France“ indoors from his balcony with a little help from his friends

Extreme Trial training at home with Toni Bou

Cross Country Mountain Bike Vs Downhill Bike | Blake & Rich Go Head To Head

TIME DROP: Skok z Luční Boudy v roce 1929 a 2020

*Video nejde vložit, tak jen odkaz z fotky…