reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #12_2020 | Přichází jaro a s ním i…

To je zase jednou situace… Měl jsem v hlavě pár témat, ale vlastně ani nevím, zda se zrovna dnes hodí, když se po celém světě děje to, co se děje! Taková ta nakažlivá věc, víme?! 😏 Jmenovat ji nemusím, stačí, že ji co pět minut skloňuje celý svět…

Omezení, která s ní přichází jsou asi logická a potřebná, zároveň to ale znamená, že se život a pohyb v našem lidském mraveništi na čas dost zpomalí a promění. Stejně tak je otázkou, jak dlouho se bude vracet do původního stavu, případně jestli se nějakým způsobem poučíme a pozměníme způsob našeho globálního chování?

Jak navázat?

To sem ale příliš nepatří, na tomto místě si máme povídat spíš o kolech o životu s nimi, pohybu na nich, výběru toho nejlepšího pro vlastní potřebu a tak podobně. Ale ono se na to dnes nějak těžko naskakuje, navazuje…

Každopádně jedno z témat, které jsem měl v hlavě připravené na dnešní pondělí, se týká skutečnosti, že po letošní zimě, která snad ani pořádnou zimou nebyla, jen takovým poměrně dlouhým nepříjemně šedivým obdobím, snad už konečně přichází jaro!

Pokud se podíváte do „vědecké literatury“ nebo prostě jen zadáte správné klíčové slovo na internet, zjistíte, že první jarní den, alespoň ten kalendářní, můžeme přivítat již tento pátek 20. března 2020. To je vlastně konečně nějaká pozitivní informace v záplavě všeho ostatního. Dalším pozitivním faktem může být zjištění, že to již i venku vypadá konečně trochu jarně!

Já sám jsem třeba skoro celý víkend strávil na kole, přičemž jsem na to výjimečně neupozorňoval nikde na sociálních sítích… Konkrétně v sobotu odpoledne jsem byl projet Niner RIP 9 RDO (těsně před dokončením je jeho prvotní hodnocení), v neděli jsem pak na prakticky celý den strávil na gravelbiku Rock Machine Gravelride CRB 900. Tedy na kole, které jsem dostal na vyzkoušení, abych mohl doplnit slíbené porovnání jeho a dříve zkoušeného modelu RM Gravelride CRB 700.

Oblékni se na jaro a… Zatni zuby!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Ač přitom v neděli byly maximální denní teploty o trochu vyšší než v sobotu, cítil jsem se více „jarně“ první z těchto dvou dní při výletu na Nineru. Záměrně jsem vyrážel až po obědě, kdy se sluníčko hezky opíralo do jižních svahů nad Berounkou, kde jsem s tímto kolem řádil, odložil jsem proto po čase dlouhé nohavice a vzal si jen lehčí skladbu oblečení, abych si připadal náležitě jarně.

Pohyb na sluníčku byl vážně příjemný, v hlubších temnějších údolích a ve chvílích, kdy se slunce začalo chýlit k obzoru, už to taková hitparáda nebyla, ale stále to mělo své kouzlo. Jen bylo nutné se stále hýbat! S tím, jak jezdím pomalu každý druhý den, někdy každý první, si všímám, jak se příroda mění a postupně probouzí, což bylo tento víkend zná o to víc.

Najednou se, v horizontu třeba jednoho týdne, začíná postupně vracet do lesů zelená barva, ovocné stromy v údolí už dokonce pomalu vykvétají a třeba jeden z trailů, co jsem jel v sobotu, který byl celou zimu krásně přehledný, mi od poslední návštěvy začal postupně mizet v rychle bující trávě!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Letní traiy / Zimní traily

Pravda, některé lokality vlastně vcelku pravidelně zařazuju, či vynechávám podle ročních období. Jsou prostě místa, kde se v zimě a v předjaří jezdí nejlépe, protože je na ně dobře vidět. Později, v průběhu jara, často zarostou a někdy i křoví okolo nich zhoustne natolik, že se stanou skoro neprůjezdné!

Jiná místa si zase mnohdy přes zimu drží svůj „vlhký“ základ, klouže to na nich a cáká, až to není hezké. Ty pak člověk zase rád navštěvuje v létě, kdy alespoň trochu vyschnou a jejich povrch drží, kdy nehrozí riziko, že po prvním kontaktu s brzdovou pákou pojede až dolů jako na sáňkách!

Respektive v létě jezdím častěji na místa, kde není až tak hustá vegetace, tedy do oblastí, které sice na jaře a v létě doznají proměny v podobě výraznější barevnosti, ale jinak je na ně stále dobře vidět. A také na oficiální místa a trailparky, jenž jsou přes zimu zavřené, či na svá oblíbená místa na českých horách, která v zimně „občas“ pokrývá sníh…

No nic, dnes je to takové hodně obecné a nekonkrétní zamyšlení, ale berte to tak, že jsme se alespoň mohli společně na chvíli zasnít nad příjemnou změnou v podobě skutečného příchodu jara, navnadit se pro další dobrodružství s kolem a vše ostatní na chvíli hodit za hlavu.

Tea & Biscuits — A Very British Mountain Bike Film

Vše, co jste možná ani nechtěli vědět o namáčení sušenek do čaje…! Ale také hromada ježdění a zábavy okolo kola v novém třičtvrtěhodinovém filmu z Britských ostrovů.

Little Trail Hunter: Part Two

Mr. Hill a jeho cyklistická rodina! „Bacha, ať neskončíš v tátově kole…“

Hromada fotek na: www.pinkbike.com

Don’t Blink: Sam Blenkinsop Breaks Ground in Glendhu

Cestování po světě je teď dost omezené, ale říkal jsem si, kdy začne zase tradiční jarní sezóna videí z Austrálie a Nového Zélandu? Tak je to zde! První kousek je z Jižních Alp Nového Zélandu.

Men at Work – Frix & Vidal close to COMMENCAL Aus HQ

Kluci z Commencalu připomínají sedmý ročník Cannonballu (2019). Austrálie.

In Denial: A Sydney Mountain Bike Film

Sydney asi není místem, které vás napadne jako prví při úvahách kam vyrazit s kolem v rámci Austrálie… Není to škoda?

Trip z rowerem w Nowej Zelandii | Godziek Brothers

Pro změnu zase Nový Zéland, kam vyrazili bratři z Polska (Godziek Brothers) s půjčeným skoro-obytným autem! „Kde zaparkujeme, tam je náš hotel.“

The Wet Woods

Tohle není zrovna ta jarní pohodička, o které jsem psal v úvodu…

Lousa World Cup Track Preview

Řada sportovních událostí se ruší, ale proč se nepodívat na trať světového poháru?

**CZECH MADE**

SVĚTOVÝ POHÁR V MONAKU – STAGES PREVIEW

Trochu jiný světový pohár – eBiky/WES. „O víkendu jsem závodil v Monaku na prvním ebike závodě světového poháru WES. Ježdění v bydlišti legendy Nicolase Vouilloze není zadarmo!“ Říká Michal Prokop

Pedály, gripy a další věci, které jsem dal na nové kolo

Jak si pan Trail Hunter ladí svoje nové kolo… 👍🏻

MŮJ DEN NA ENDURO KOLE

„Je tady jaro a začíná být venku konečně hezky. Tentokrát jsem se rozhodl, že se půjdu projet na enduru a natočím Vám, jak vypadá můj den na kole. Začal jsem v lese a potom pojezdil Blanenský street.“ Vašek Kolář

**BONUS**

90’s MTB masters (1992)

Devadesátky na kolo! Bože!!!!

Riding Rampage Lines With Tyler McCaul

Na závěr menší obhlídka trailů a prostředí, kde se koná každoroční Red Bull Rampage.