reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #18_2019 | Standard na standard!

Jak jsem onehdy popisoval, nakolik je někdy těžké a náročné vymýšlet témata pro pondělní úvodníky, tak se najdou i týdny, kdy se takových nápadů urodí víc, až si je musím začít zapisovat do seznamu. Pojďme tedy dnes společně odmazat první položku, kterou jsou všemožně se měnící standardy v MTB!

Jak si asi mnozí dříve narození vzpomenete, bývaly časy, kdy jsme měli jen jeden průměr kol (26“ – vzpomínáte na ten pravěk?!), jeden standard pro náboje s rychloupínací osou průměru 9 mm a k tomu jeden standard pro 20mm pevné osy používané v DH a FR (vzadu 12 mm), jednotný průměr sloupku vidlice atd. Také středy bývaly víceméně stejné (BSA), to jen „blázniví silničáři“ řešili, jestli má jejich středová mufna klasický závit, nebo obrácený italský (pokud jsem toto netrefil, tak mě prosím opravte).

Jenže pak se to začalo najednou vše fofrem měnit. Z čista jasna se objevily 15mm pevné osy (jaká to byla svého času spása, protože např. 150 mm Fox 32 na 9 mm rychloupínáku bylo fakt peklo!), k tomu se začaly řešit Tapered sloupky řízení, střídané se standardem 1,5“ a giantovským OverDrive průměrem, k závitovým středům se přidalo BB30 a pak to korunoval dnes obecně „nenáviděný“, přesto stále často používaný PressFit…

RockShox se zprvu nechtěl smířit s průměrem přední osy 15 mm (15×100 mm) a snažil se nám vnutit odlehčenou verzi 20mm osy Maxle (naštěstí neúspěšně), vzadu se uchytil průměr 12 mm, aby po chvíli přišel Boost (12×148 mm namísto 12×142 mm), 1,5“ hlavy zmizely, OverDrive také, zato přišel „Super Boost Plus“ a tak to šlo a jde stále dál…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nebo vlastně ne!

Jak bylo určité období hektické a matoucí záplavou všemožných nových „standardů“ vyplouvajících na světlo světa pomalu každý měsíc, či prostě někomu vyhovujících rozměrů, tak poslední roky to vypadá, alespoň z mého pohledu, že se celý obor zase uklidnil a stabilizoval. Vždyť co tu máme dnes?

Přední osy takřka výlučně Boost 15×110 mm, snad jen dvoukorunky si jedou stále svou 20mm variantu. Vzadu také dominuje Boost (12×148 mm), kterému částečně do zelí leze Super Boost Plus (12×157 mm – ještě by tam chtělo přidat, Ultra, Hyper, Ultimate atd.), ale tento rozměr je zatím spíše okrajový…

Středy se v mnoha případech vrátily na závitovou cestu BSA alternovanou typem PressFit s tím, že třeba SRAM (Truvativ) se svým řešením DUB nebo Praxis a jeho M30 sjednotily své kliky a přičarovaly jim různé konvertibilní středy, díky čemuž dnes jedny kliky vložíte do téměř jakéhokoliv rámu! Chvályhodné zjednodušení!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Průměr sedlovek zná také obvykle „jen dva“ rozměry (30,9 / 31,6 mm), u řídítek je to stejné (31,8 / 35 mm) a o rozměrech kol, kdy se začíná jednoznačně prosazovat 29“ vždy a všude (i když úplně definitivní to v technických disciplínách také být nemusí) bych radši pomlčel.

Každopádně mám pocit, že se záležitost rozměrů a „standardů“ po nedávné revoluci dost uklidnila, což jsem si sám potvrdil, když jsem loni a letos přestavoval či ladil jedno a druhé osobní kolo. Kupoval jsem třeba kliky Praxis a k nim si jen objednal příslušný střed.

Nyní si nechávám zaplést nová kola – Dycky Boost – prohodil jsem vidlici RockShox za DVO a nic se nestalo (osy, krky stejné), vyměnil jsem si brzdy, sedlovku 30,9 mm jsem vložil do trubky 31,6 mm a vyvložkoval ji postaru plechovkou, sedlo jsem prohodil za pár minut, řídítka osobně uznávám „pouze“ 31,8 mm (třicetpětky jsou obvykle zbytečně tvrdé) a to je asi tak celé! Gumy, gripy, atd., to je snad jasné, že to sedí?!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Posun k lepšímu…

Za mě tedy rozhodně spokojenost s tím, jak jsme se s modernizací většiny veličin na našich kolech porvali a že jsme (jako obor) nakonec našli širokou shodu alespoň u nejčastěji měněných dílů. Problém může nastat, když máte, podobně jako my v redakci, dnes už pár let starý RB Bandit 675, který má Boost vidlici a NE-Boost zadní stavbu.

Zde nešlo použít standardní set karbonových kol Max1, které jsme řešili loni, ale museli jsme si nechat zaplést sadu s odlišným předním a zadním nábojem (Boost/ne-Boost). Proto až půjde jednou Bandit do světa, bude to asi kompletně s jeho koly, jinak nebude skoro šance je samostatně prodat, či přesunout na nový rám! Proto vlastně dnes stačí jediné: „držet úhel“ a „kupovat nová kola“! Že to s námi ale ti kucí z marketingu umí, což? 🤑

The Roostafarians

MTB Rastafara!

Více fotek na: www.pinkbike.com

Island Endemic

Jackson Morris a jeho lokální traily – Vancouver Island.

Matt Hunter x Turbo Levo

Matt Hunter stále více propadá kouzlu elektriky!!!

A Day in Drum

Greg Williamson a Ronan Taylor si užívají vymazlené zatáčky v Drumnadrochit (Skotsko).

**CZECH MADE**

Duck Pleasuring himself

Z prvních záběrů výšlapu na RB jsem si myslel, že to bude krušnohorský Jedlák, nebo tak něco, ale pak mi došlo, že tohle v ČR asi nemáme!!!

DROPDOWN 2019 – GoPro edit

Dropdown 2019 – velká akce s velkým ohlasem! Takový „malý český Megavalanche!“

Kokostezky – parádní přírodní traily u hradu Kokořín

Spíš jen připomenutí, že se nám Matěj Charvát probral ze zimního spánku a můžeme se tedy snad zase těšit na hromadu zajímavých videí! Stejné video včetně fotek atd. minulý týden na BnR.

DH lajna Ještěd

Ještědský bikepark se na vás už těší! Nezapomeňte, tuto středu se otevírá Bikepark Špičák, kam bych se rád vypravil a očíhnul novinky již tento víkend!

PS: Kameru a hrudní popruh beru s sebou!!!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**BONUS**

This video makes me want 26″ wheels again!

Cože jsem to nakousl v úvodníku ohledně budoucnosti 29“ vždy a všude? Ale jasný, hlasy proklamující, že se jednou s velkou pompou vrátí 26“ slýchávám už řadu let z mnoha směrů!

WATCH NOW: SpaceX to Launch Falcon Heavy Rocket #Nasa @Kennedy Space Center, 5:35pm

Nevím jak vy, ale jedním z mých „technologických hrdinů“ současnosti je jednoznačně Elon Musk! V MTB je to Dave Weagle! S Teslou neskutečně mění celý obor automobilové dopravy, i když se ne vždy vše podaří. Se společností SpaceX se zase snaží zajistit, aby mělo lidstvo šanci na přežití, až si totálně odpálíme vlastní planetu! Kolik se nás vejde na Mars a jak se tam bude jezdit na kole? To bude teprve Rampage a Red Soil!

PS: Kdo by rád věděl o Muskovi něco víc, můžu vřele doporučit tuto audioknihu: audioteka.com/../elon-musk Ideální na dlouhé cesty!