reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #16_2019

Na téma MTB řazení, respektive jeho netradičních historických podob, jsem v pondělních úvodnících vlastně již jednou zavedl řeč. Nedávno mě ale toto téma v hlavě naskočilo znovu, jelikož jsem se po dlouhé době „nemilosrdné nadvlády SRAMu“ a jeho systémů 1×11 a 1×12 (v MTB i na Gravelu) dostal ke kolu, které bylo komplet na Shimanu!

Většina z vás nejspíš ví o tom, že mám SRAM a jeho řazení prostě rád. Ostatně každý má obvykle (nejen v tomto směru) svého favorita. Jak mi nedávno připomněl rozhovor s jedním člověkem z oboru, na SRAMu jezdím vlastně už pěkně dlouho a vždy jsem s ním byl spokojený.

Pravda, moje první pořádná kola byla na Shimanu, tehdy nic jiného skoro ani nebylo, vzpomínám si přitom na případ, kdy jsem si kupoval set mechanických pák a řazení RapidFire ze sady LX z možností úpravy pákového poměru, tedy možnosti nastavení účinku brzdy… Páky to byly dobré, ale krásou zrovna neoplývaly!

Jenže pak přišlo další kolo, na které jsem již chtěl SRAM! Tehdy to byla sada X9, následně upgradovaná na mnou tehdy vysněné X0 (za těch časů ještě 3×9). Od té doby jsem svůj postoj nezměnil!

*Pouze na CX od Lapierre bylo řazení Shimano, protože odpovídající sadu SRAM ještě neměl.

Ano, byly roky, kdy se SRAMu jeho dostupnější sady moc nepovedly, jedna generace páček X7 byla vážně mizerná, ale to snad byla jen pověstná výjimka potvrzující pravidlo. Jinak jsem si snad nikdy nestěžoval. Ono stařičké X0 mám přitom stále ještě doma na kole, které chci umýt, vyleštit a pověsit nad pracovní stůl!

Chystám se k tomu podobně dlouho, jako vláda k dostavbě dálnice z Hradce do Mohelnice!

Každopádně záležitost, k níž jsem se chtěl dobrat, se týká právě řazení Shimano, jenž bylo svého času snad jediným funkčním řešením, přesněji k jeho ovládacím páčkám. Už ani nevím, jak se nazývala historická varianta nastupující po SIS, kde byly dvě páčky nad sebou? K tomuto systému se ostatně Shimano nyní vrací se svým elektronickým řazením XTR/XT Di2.

www.instagram.com/bikeandride.cz

RapidFire všechno mění, nebo to bude SRAM?

Každopádně když se objevil RapidFire (nahoru se řadilo palcem, dolů ukazováčkem), to byla panečku revoluce! Vzpomínám, jak moc jsem se těšil, až si onen pověstný RapidFire poprvé vyzkouším, jak to bude jistě osvěžující a osvobozující pocit. Podobně vzrušený jsem se cítil pár let poté, kdy SRAM koupil původní SACHS, ten jsem měl také kdysi na jednom kole, načež světu představil svoje vlastní páčkové řazení, které se ovládalo jen a pouze placem!

Chápete (vzpomínáte), jaké z toho bylo pozdvižení? Po letech monoteistické nadvlády Shimana a jeho RapidFiru toto? Já osobně pro zmíněné řešení zahořel láskou prakticky ihned poté, co jsem nové páčky viděl na stránkách cyklistických periodik (tehdy tuším v Cykloservisu?!). Představoval jsem si, jaké to asi bude, snil o nádherně industriální sadě X0, k níž jsem se po letech skutečně propracoval.

To bylo něco! Tedy už jsem setkání s páčkami SRAM takříkajíc „face to face“! Jak se ukázalo, SRAM s tímto systémem, narozdíl od GripShiftu, který jsem nikdy moc nepochopil, udělal skutečnou díru do světa… A kam až to dotáhl!!! Dokonce i Shimano se muselo před jeho nápadem poklonit a představit RapidFire Plus, kde lze malou odřazovací páčku ovládat postaru ukazováčkem, ale i nově palcem.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

A pak jsem začal střídat kola

V té době jsem již byl redaktorem časopisu Velo a začal tedy střídat kola jako ponožky, každopádně SRAM a jeho cesta mi byly již tou dobou bližší, proto jsem přivítal zmíněný krok Shimana. Od té doby, až na výjimky, kdy mám pouze ruce položené na řídítkách, jsem snad ani s Shimanem nikdy neřadil jinak, než pouze palcem (v dobách řazení 2x… palci).

Proto mě nedávno zarazilo, když se tak řítím vstříc vrcholu v sedle Pivotu 429 Trail -(Pivot 429Trail u Protocycles | praktické zhodnocení máme v plánu po Velikonocích), načež se v jednu chvíli přitáhnu více za řídítka, nevědomky přehmátnu rukou a prst mi zavadí o páčku řazení! Těsně před vrcholem mi tak řetěz skočí o jeden pastorek dolů a já to jen zuby nehty dotáhnu až na hranu!

Sranda, co? Úplně jsem zapomněl, že to vůbec touto cestou jde… Navíc to samé se mi stalo asi ještě dvakrát, ač jsem si říkal, že si na to musí dát pozor! Jenže když se člověk soustředí jen na výkon!

Ale co už, Shimano tímto rozhodně neházím do koše s odpadky, i když to aktuálně vypadá, že oproti SRAMu a jeho dvanáctce Eagle, na níž narážím na drtivé většině nových kol, nemá japonský systém skoro šanci. Každopádně v kuloárech se již šušká, že se nové XTR 1×12 dost povedlo, že snad příští rok poputuje „pořádná dvanáctka“ Shimano dolů po hierarchickém žebříčku, což by mohlo ještě slušně zamíchat karty. Ale radši nepředbíhejme událostem a počkejme si, jak se to celé bude dále vyvíjet.

PS: Příští pondělí jsou Velikonoce, já se chystám s partou vypadnout za hranice s kolem, proto nemůžu slíbit, že bude další Pondělní Videonálož v pondělí. Možná nebude ani v úterý, jelikož budeme na cestě zpět, ale třeba se hecnu a zkusím sestavit odlehčenou verzi o jednom z večerů s výhledem na moře… Ale nic neslibuju 😉✌

www.instagram.com/bikeandride.cz

Lightning Thunder in Madeira

Milan Myšík nám nedávno dodal svůj report z návštěvy Madeiry. Pokud byste si chtěli tento ostrov prohlédnout i z jiných úhlů, pak máte šanci!

High Tides, Winter Rides

Já vám nevím, co stále máte s těmi zimními videi? Já jsem rád, že už je jaro, že byl minulý týden snad poslední, kdy jsem na sebe skládal vrstvy jako cibule!

Not your typical Bike Video

Tak trochu jiné „bikové video“! Více tatíkovské, více uvědomělé!

Celý příběh a fotky na: www.pinkbike.com

The All New Carbon Process 29 – With Connor Fearon

Kolega mi tímto videem chtěl zřejmě připomenout kolo, k němuž se asi hned tak (v rámci testů) nedostanu… Kona Process 153 29 Carbon! Díky, alespoň, že jsem si zkusil Konu Process 27,5!

Morning Routine – RAW

Jak to má po ránu Fabio…!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

LUXUSNÍ TRAILY V EMIRÁTECH!!

Michal Prokop poslední dobou slušně cestuje různě po světě s kolem, což mu můžeme jen závidět! Třeba i ty Emiráty!

**BONUS**

Remy MORTON – Speed & Steeze in Queenstown

Trocha DH diktátu od protinožců!

Mini Kicker Challenge | Stunts In An Abandoned Military Base With Olly Wilkins

Vojenská základna, malý dřevěný nakopávák a kolik je s tím srandy!

1/10 Scale Land Rover DEFENDER 90/110 Off Road | Camel Trophy in Korea

To jsem si takhle hledal videa o expedicích s Defendry a říkám si, že tohle nevypadá zle. Až po chvíli mi došlo, jak je to s tím měřítkem 1/10! 😁