reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #10_2019

Poslední dobou to nejspíš vypadá, že se náš web přeorientoval z oblasti horských kol primárně na kategorii gravel biků, nebo, chcete-li, štěrkoletů! Skutečně, strojů tohoto zařazení jsme v poslední době vyzkoušeli, a stále ještě zkoušíme více než dost, ale ono se vlastně není čemu divit.

O štěrkolety je totiž velký zájem jak u nás, tak i obecně ve světe. Situace je místy dokonce tak „vyhrocená“, až jsou údajně některé nové modely, které se ještě ani nedočkaly zásadní propagace, již skoro vyprodané a ostatní mizí z obchodů kamenných i internetových rychlostí jakou to již dlouho nikdo neviděl.

Nevím, zda takováto situace panuje u všech značek, to nám potvrdí či vyvrátí třeba někdo z obchodníků v komentářích, ale od několika zástupců velkých cyklistických výrobců jsem podobné informace v poslední době dostal. Nemůžete se tedy divit, že se do redakce tlačí jeden štěrkolet za druhým, jelikož si v tomto roztopeném kotli bikového businessu chce skoro každý, kdo má ve své nabídce zajímavý gravel, náležitě přihřát vlastní misku obchodní polévečky.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Gravel je fajn, už mi ale chybí rovná řídítka!

Co se týká mého osobního přístupu, pak jsem již vícekrát zmiňoval, že mě gravely prostě baví, což je snad dostatečně znát i z mých testů a recenzí. Ale zcela upřímně, a čistě mezi námi (několika desetitisíci čtenáři), už i mě to pomalu začíná unavovat a ubíjet přílišnou monotónností. Vždyť, když se zahledím do záznamů na Stravě, kde si u každé jízdy nezapomenu zapsat na jakém kole jsem jel, zjišťuju, že štěrkolety proháním téměř bez přestání dobré dva měsíce!

Skutečně, na začátku ledna jsem ještě dokončoval test Lapierre Zesty AM 3.0 FIT, pak to byl jeden gravel za druhým s výjimkou elektrického Rock Machinu Blizzard e90-27! Proto se nelze divit, že jsem minulý pátek musel na chvíli vystřídat kategorii a provětrat alespoň na hodinu a půl při západu slunce svůj dnes již „neosobní“ Rock Machine Blizzard 90-27 (2018), který již brzy nahradí nový stroj… Čekám… čekám…

Změna to byla rozhodně vítaná, jelikož jsem měl již slušný absťák a pomalu začal zapomínat jaké to je držet rovná řídítka, co vše se dá sjet s pořádnými plášti, plným odpružením a ostrými kotoučovkami. Sice jsem pak druhý den slušně cítil horní polovinu těla, na biku si člověk mákne víc, než když sedí celý den zalehnutý za berany, i když je vodí terénem, ale to byla spíše pozitivní únava než něco obtěžujícího.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jsem rád za štěrkolety v blátě…

Na druhou stranu jsem vlastně rád, že se nyní nakumulovalo období gravelů. Na konci roku se totiž dalo ještě slušně jezdit v terénu, přes svátky a po silvestru to také nebylo zlé, poté se u nás ve středočeském dolíku, ale začalo střídat blátivé období s nárazovými přívaly sněhu, které zase záhy tály.

Ostatně posledních 14 dní, poznamenaných postupným odtáváním předchozí překvapivě silné a opakovaně rozměklé a zase zamražené vrstvy sněhu (cca 10 cm) bylo někdy na pováženou i v sedle gravel biků! Ještě částečně zmrzlá půda vlhkost příliš nesála, pomalu a nejistě roztávající zbytky sněhu či ledu vláhu opakovaně přiživovaly, výsledkem čehož byly velké blátivé louže či čvachtavá pole mnohdy na místech, kde bláto obvykle nebývá. V takových podmínkách by se mi na bika nejspíš ani moc nechtělo…

Každopádně poslední týden se situace výrazně zlepšuje. Člověk se sice musí držet blíže města, jelikož za jeho hranicemi jsem mnohdy narazil na celé podmáčené lesy, a překvapivě i na jednu lesní cestu ještě kompletně pokrytou neochotně tajícím ledem (při okolní denní teplotě okolo 15°C?!) a proto jsem i se štěrkoletem raději zbaběle utíkal na silnici. Ale jak naznačuje páteční zkušenost: „Teď už to půjde!“

Navíc nyní mám rozjetý aktuálně poslední test gravel biku – Giant Revolt Advanced 1* – po něm mám slíbený jeden zábavný trail bike a pak jsou ve výhledovém seznamu na nějaký čas zase převážně horská kola s menším, či větším zdvihem.

Těšíte se, já rozhodně ano!

*První dojmy v sedle Giantu Trance Advanced 1 již zítra!

www.instagram.com/bikeandride.cz

FORBIDDEN DRUID – Cumberland Winter

Před časem jsme si udělali malou exkurzi do světa netradičních konstrukcí a zajímavých konceptů, kde se to jen hemžilo vysokými jednočepy a stroji s posunutou řetězovou linkou. Jeden ze zde zmíněných strojů nedávno konečně dostal jméno a chystá se do ostrého prodeje – Forbidden Bike Co. představuje The Druid!

Více o tomto kole na webu: www.forbiddenbike.com

These Austrian Trails Will Make You Jealous! – Matthias Stonig and His Local!

Souhlas, trochu žárlím, že má Matthias za barákem takovéto kopce a traily!

Shredding Half Nelson in the Winter with Pete Matthews | Top to Bottom

Jak se jezdí v zimě v BC (Squamish) na lokálním „tajném“ trailu Half Nelson?

Mountain Bike in Catalonian Pyrenees

Případně je libo malá exkurze za památkami a přírodou Katalánské části Pyrenejí?

S-Works Epic EVO

Kdo říká, že Specialized Epic je synonymem jen a pouze pro laktát, lycru a XC okruhy?

Finding Flow on the Best MTB Trails | Land Escape

Že by zas jeden vydařený filmařský počin od lidí z Red Bullu?

Do you actually NEED a full-suspension bike?

Skutečně potřebujete plně odpružené kolo, když se chystáte do bikepraku?

Brendan Howey – The Coast

Trocha tradiční kanadské pralesní nádhery! (Sunshine Coast)

Joe Nation Rides the Stamina just like a trail bike!

Na konci minulého roku jsme vám představili značně neortodoxní novinku severské značky Pole, model Stamina kombinující 29“ kola, 180 mm zdvihu a značně extrémní pojetí geometrie. Pokud vás kola Pole lákají, ale právě třeba Stamina je pro vás až moc extrémní, je zde dobrá zpráva. Stamina dostala nového brášku – Pole Bushmaster –, který sdílí stejnou konstrukční filosofii i základní siluetu rámu, přichází ale s civilnějšími parametry: 140 mm / 29“.

Více na webu: polebicycles.com

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

PES NA TRAILU!

Michal Prokop nás poslední dobou poměrně pravidelně zásobuje svými videi s rozličnou tématikou. Dnes je to krátké představení jeho nového auta a obhlídka „mých“ trailů v okolí Točné, kde je krásně vidět, jak je to u nás v lese aktuálně s blátem a tak podobně… A také zde není výjimkou, že se k vám cestou přidá pes!

**BONUS**

This Fork Is Insane…Trust Performance – The Message (Ridden & Reviewed)

Na závěr ještě jedno malé připomenutí dříve představené revoluční novinky, paralelogramové vidlice Trust The Message, za jejíž konstrukci je zodpovědný Dave Weagle (systémy DW-Link, Split Pivot, či Delta systém na kolech Pivot, Turner, Devinci, nebo EVIL atd.). Pokud vás tato vidlice zajímá, tak vřele doporučuji toto video.

V něm třeba zaznívá, že nemá smysl The Message zkoušet tradičním způsobem tlakem na řídítka, ale když už, tak stylem, kdy přední kolo opřete o zeď. „Primárně ji ale zkoušejte na trailu, nikoliv na parkovišti“ zaznívá ve videu! Hodně jiný je i jízdní projev u něhož testeři vyzdvihovali schopnost pohlcovat překážky, vysokou tuhost a přesnost, stejně jako třeba výraznou oporu v zatáčkách a vůbec podporu přesného řízení.

Nevýhodou je, dle jejich zkušeností, kupříkladu méně mechový projev při dopadech, nebo také jasně definovaná výška. Za ideální považují nasazení této vidlice na kolo se zdvihem 120-130 mm, k němuž ladí jak svou výškou, tak svým charakterem. Více už ale v samotném videu.

*Mimochodem, přechod z Trust Message zpět na klasickou vidlici je prý mnohem více „šokující“ než přechod z teleskopu na The Message!