reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #6_2019

Je vlastně docela zajímavé sledovat a nejlépe s odstupem času hodnotit různé vlny a trendy, které průběžně hýbou naším sportem. Přitom se zdá, že se posledních X let marketingoví pracovníci mnoha velkých, ale i malých firem hodně snaží, aby nás něčím zaujali, překvapili, šokovali a v konečném důsledku především nadchli.

V tuto chvíli mám na mysli především různé kategorie, nové (rádoby) standardy, nové trendy a směry, či naopak myšlenky dříve na světlo vytažené a dnes znovu pulzující životem. Když trochu zalovím v paměti, z čehož se stává takový můj tradiční pondělní nešvar, vybaví se mi krize před deseti lety, kdy byl svět MTB, ale i sportovní cyklistiky obecně, dost v útlumu. Stejně jako řada jiných oblastí lidského konání.

Když se pak začala situace postupně měnit a zlepšovat, objevila se potřeba najít nějaké neotřelé a strhující téma, které by dokázalo pomoci znovu nastartovat soukolí vývoje a rozmachu našeho sportu. Tehdy byl onen startér naprosto zřejmý – průměr 27,5“! V té době byly devětadvacítky pro mnohé prostě „až moc“, šestadvacítky, zdá se, vyčerpaly všechen svůj potenciál, naopak kompromisní průměr znamenal novou výzvu, či nové ničím nerušené pole určené ke zorání a zúrodnění.

To vám byl najednou příval novinek, nových rámů, nových komponentů, hledání nových cest, nových geometrií, staronových systémů odpružení, nových standardů, nových emocí, nových otazníků či nových zaručených odpovědí. Ač existoval rozměr 27,5“ již dávno před tímto boomem, stejně jako koncept devětadvacítek před tím, než se jejich propagace ujal Gary Fisher, chtělo to prostě ten správný impulz, aby se tento vlak s patřičnou rychlostí a silou konečně pohnul kupředu.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Návrat do budoucnosti současnosti

To jsem se ale opět nechal unést vzpomínkami, a přitom jsem původně mířil někam jinam. Pod tlakem aktuálního vývoje našeho testovacího kalendáře a testovacího plánu mě totiž překvapilo, nakolik se poslední dobou na nás valí novinky v separátních vlnách a nakolik se pak kumulují v našem obsahu.

Není tomu až tak dávno, kdy se znovu rozhořela celosvětová vášeň a nadšení pro enduro, načež jsme pomalu rok nejezdili a netestovali nic jiného než vysokozdvihové potvory určené do náročného terénu, jen občas proložené něčím lehčím, či rychlejším. Když pak zalistuju v archivu, nacházím v první polovině minulého roku vcelku pestrý mix řady různých kategorií od XC, přes CX či gravel, trailbiky až po enduro mašiny.

Po prázdninách se ale situace začala, nejen z mého pohledu, docela měnit. Najednou se mi sešlo těsně po sobě hned několik kol jedné kategorie (trail biky na velkých kolech), poté se tento řetězec na čas přerušil, aby jej posléze nahradil další. Nyní mám totiž pocit, že tím, co nejvíce cloumá světem „alespoň trochu terénní“ cyklistiky, jsou Gravel biky.

Jen si to spočítejte, to máme Author Ronin SL, jako trochu netradiční kousek, který v našich testech tuto kategorii před koncem roku uvedl. Následován byl Whytem Gisburn, nyní mám doma prototyp RB RX, domluvený na test mám Author Aura XR, v plánu je též test nového Giantu Revolt a nejspíš se letos dostane i na Cannondale Topstone a to zatím netuším, co dalšího na mě v tomto roce ještě vykoukne.

*Abych nezapomněl, připomeňme si také Ghost Fire Road Rage, který se dokonce stal mým osobním kolem.

Ale ono to prostě dává smysl, vždy se zkrátka vytáhne jedna kategorie, kterou někdo „nakopne“, lidé se o ní začnou zajímat a pak se toho postupně chytají i další značky. Počkejme si tedy co dalšího za testy či kategorie nám přinese letošní rok. Už teď vám můžu prozradit, že to rozhodně nebude jen o beranech a úzkých pláštích, v plánu jsou totiž také testy řady horských kol. Nyní je stejně potřeba počkat chvíli na počasí, aby bylo co, kde a jak testovat!

Text: Štěpán Hájíček

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

All In A Day With Luke Cryer

Trocha inspirace pro zimní radovánky v lese…

Fotogalerie k videu na: www.pinkbike.com

Weston Lloyd I street

Ať nikdo neříká, že náš sport nemá žádné mladé naděje! Tomuhle klukovi je 11 let!

Fotogalerie k videu na: www.pinkbike.com

META HT JR – Till & Max Alran

Když už jsme u mladé krve, zde je jeden kousek od mlaďasů s podporou značky Commencal.

Craig Evans: The Steel City’s Chameleon

O novince Santa Cruz Chameleon (nově v karbonu) jsme vás informovali minulý týden, zde malé připomenutí v podobě videa.

Downhill Fatbiking at Highland MTB Park

Před pár lety se zdálo, že Fatbiky jsou něco, co si musí každý alespoň zkusit a dnes… Dnes se na nich dá stále jezdit a pořádně bláznit.

Celý článek na webu: www.pinkbike.com

In Denial: A Sydney Mountain Bike Film

Pokud vás zima vážně nebaví, zkuste si udělat výlet třeba do Sydney, kde najdete víc než jen slavnou operu!

Více v článku na: www.pinkbike.com

Miller Time!

Nová posila enduro teamu Kona – Miranda Miller!

RAINBOW MOUNTAIN

V Evropě vrcholí zima, na Novém Zélandu pomalu startuje biková sezóna!

AWAKE

Dnes ještě jednou Santa Cruz, tentokrát model Nomad za švýcarského zastoupení. Heslo zní: „Zůstaňte vzhůru!“

Hard Days // Creating Trans-Cascadia

Jak se rodí fenomenální závod jako je Trans-Cascadia!

Více o tomto podniku na webu: trans-cascadia.com

BMX Riding Dubai’s Most Famous Landmarks | with Kriss Kyle

Tohle video vzbudilo docela poprask! Nejdřív si Kriss Kyle skočil z helikoptéry na střechu hotelu Burdž al-Arab, pak si užil ve zdejším vodním světě, a nakonec přihodil i trochu štrýýtu!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Klínovec, Rubín Inline

Málokdo z domácí MTB komunity nezná, či neokusil traily na Klínovci. Člověk zde sice občas potká lidi na (fat)koloběžkách z půjčovny, ale napadlo by vás jet to dolů na bruslích?!

Magnetické pedály Magped: Něco mezi platformami a nášlapy

Malá nesoutěžní otázka: Dáváte přednost nášlapným pedálům, nebo volným platformám? Pokud se nedokážete rozhodnout pro ani jednu z nabízených odpovědí, zkuste „zlatou střední cestu“ pojmenovanou Magped, kterou nám prakticky představí TrailHunter.

**BONUS**

Risk Acceptance | Sedona MTB

Nakolik vnímáte riziko, když se pouštíte do věcí, které jsou na hraně, či teoreticky i lehce za hranou vašich možností? Pár dechberoucích míst nám dnes ukáže Nate Hills, který říká, že z tohoto výběru je dobře známá White Line (Sedona, USA) vlastně jedním z nejlehčích úseků!!!

Freeriding The Steep Mountains Of Chamonix | Frozen Mind FULL SNOWBOARD FILM

Dnes končíme jedním parádním filmem z prostředí zimních sportů v úžasných kulisách Chamonix!