reklama

reklama

Pondělní Videonálož #43_2018

Vzhledem k tomu, že jsem poslední týden zasvětil intenzivnímu testování postupně do prodeje zařazované novinky RB eDragster, tedy dosti mimořádného pevného eBiku, který má mnohem blíže ke konceptu motorky než jakýkoliv jiný eBike co jsem zatím zkusil, nemohu dnes začít týden jinak, než dalším „elektrickým zamyšlením“.

Skutečnost, že jsou dnes elektrokola nedílnou součástí cyklistického světa snad již povětšinou akceptujeme. Alespoň v tom smyslu, že se jedná o praktické pomocníky pro starší, slabé, lidi po úrazu, s přílišnou nadváhou či jinak „omezené“*, kteří by bez elektrického asistentu nejspíš v moha případech s cyklistikou sekli na dobro. (*myšleno zcela bez urážky)

Další akceptovatelný způsob použití představují samozřejmě i eKola určená pro dojíždění za prací či školou, která často nahrazují automobil. V tomto případě přitom nejsou svými majiteli využívány ani tak kvůli jejich nedostatečné kondici jako spíše pomocník, díky němuž se lze dostat na místo určení rychle a pohodlně (k tomu i s vyvětranou hlavou), navíc bez přílišného „zalití potem“.

Tyto a podobné způsoby využití obvykle bez problému tolerujeme či dokonce schvalujeme. Když ale dojde na otázku eMTB, začíná se stále v tělech mnoha „core riderů“ vařit krev, začínají chrlit posměšné hlášky, argumentovat výrazy jako je „podvod“, „ohýbání pravidel“ a bůh ví čím dalším. Typicky zaznívá „eKolo není kolo“! Nebo „Elektrokola nepatří do lesa (na stezky)!“ A tak podobně…

Nikdo přitom neříká, že musíte fenoménu eMTB hnedle všichni propadnout a okamžitě zahodit svá „analogová kola“ (relativně nový pojem vzniklý tuším na Britských ostrovech, který se snaží nalézt smysluplné označení pro kola bez motoru, aniž bychom jim říkali „normální kola“, nebo „ta druhá“ apod.)! Mnohdy by totiž stačilo půjčit si jedno dobře postavené eKolo, vyzkoušet jej ve vhodném terénu a viděli byste sami, co s ním může být za zábavu!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Jiná disciplína!

Samozřejmě elektrická horská kola nejsou rozhodně všechna stejná, a to třeba ani v rámci jedné kategorie definované obdobným zdvihem. Často se zde objevují výrazně větší odlišnosti než mezi „analogovými“ koly jedné kategorie, proto nelze vždy zobecňovat, jak a co lze na eMTB strojích provádět. Určité analogie se ale většinou najdou.

Při troše snahy lze snad s každým smysluplně postaveným eBikem dospět k názoru, že je sním často více zábavy cestou do kopcem než z kopce! Pokud nejste zároveň motorkáři, kteří jsou zvyklí ovládat v terénu větší masu hmoty, budete se vždy při cestách z kopce na eBiku cítit trochu divně. O to více se ale můžete vyřádit právě ve výjezdech, kde lze nalézt úplně nový svět.

Nemusíte si hned začít stavět nové traily vymodelované a natrasované na základě schopností a předností eBiků, někdy prostě stačí jen zkusit si projet své oblíbené okruhy proti směru, než jak je normálně jezdíte.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Staré nové překážky

Rázem se mohou notoricky známé středně náročné sjezdíky proměnit ve slušné výjezdové výzvy. Nebo třeba zjistíte, že na vašem oblíbeném zlehka klesajícím trailu je při cestě vzhůru řada zajímavých a zábavných překážek, které jste při svém standardním hoblování stezky v jednom směru přehlédli, nebo je přeskakovali. Na „analogovém“ kole byste je pak při cestě vzhůru možná objeli a nevěnovali jim větší pozornost, ale na eBiku je lze využít a vytěžit!

Nebudu už radši více poučovat, jelikož si sám myslím, že kategorii poctivého eMTB čeká ještě vcelku dlouhá cesta k plnému uznání a přijetí, jelikož je to prostě něco nového a značně jiného, něco na pomezí cyklistiky a motokrosu. Zároveň mi je jasné, že při aktuálních cenách elektrokol si asi jen málokdo řekne, že si koupí eBike jako „další kolo do garáže“, aby si s ním tu a tam mohl užít trochu srandy, odskočit si do „paralelní“ cyklistické kategorie a pak se zase s chutí vrátit na svůj „analog“.

Nechme se prostě překvapit, co následující roky v tomto bujaře se rozvíjejícím odvětví přinesou. Klíčovým poselstvím mojí dnešní úvahy přitom může být strohé prohlášení: „Nechme své oči otevřené a nebraňme se novému,“ zároveň však „nenechme si vzít zažité hodnoty.“

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Bulgarian Road trip with Jey Clementz

Bikové výpravy do exotických krajin jsou mezi věhlasnými jezdci vcelku populární. Nyní se do této skupiny přidal i Jérôme Clementz, který se vypravil objevovat krásy Bulharska.

Celý příběh a řadu fotek najdete na: www.pinkbike.com

High Post Shredding with Jason Blodgett

Možná si říkáte, že ti nejlepší jezdí tak dobře, jelikož mají postaráno o dokonalou techniku! Tak schválně mrkněte, co vše dokáže na svém XC kole předvádět Jason Blodgett! Více na webu: www.pinkbike.com

Is this the best MTB ride in Wales? Epic Dawn Raid On Snowdon!

Budík před východem slunce a hurá na kopec s kolem na zádech!

Riding the All NEW Ransom with Rémy Absalon and Elliot Trabac

Nový Scott Ransom jsme si již dříve představili, zde jedno malé připomenutí…

Remi Gauvin – Class V Rapid

Pár parádních pralesních fotek k tomuto videu najdete na: www.pinkbike.com

JAWS OF SUMMER

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

,zam7 Balkan

Gaspiho poslední objevný trip na Balkán konečně v plné parádě! Celý článek s příběhem a fotkami najdete na: www.pinkbike.com

Schwara on Giant Reign

Člověk má vždy radost, když si postaví nové kolo! Tento stroj si postavil Schwara, který je kupříkladu spoluautorem tratí v rámci závodu Blinduro 500 na Lipně. Něco málo o tomto videu a stroji Giant Reign na webu: www.frbikes.cz

Foto a video Bob Naish

**BONUS**

DRONE REVOLUTION | FULL EDIT x Kilian Bron

Luxusní práce za řídítky a snad ještě luxusnější s ovladačem dronu, který celou tuhle parádu snímal!

The New 2018 Red Bull Rampage Venue

Na Red Bull Rampage má řada lidí dosti odlišný a často i vyhraněný názor, každopádně musíme uznat, že se pořadatelé snaží, jelikož pro letošní rok našli zcela novou, lopatami a krumpáči zatím absolutně nedotčenou lokalitu! Přímý přenos již 26. října, více informací hledejte na: www.redbull.com

50to01 Tire Spine – Crashers and Survivors

Slušný MTB motokros!

How to Buy a Mountain Bike

Jak se říká, to NEJLEPŠÍ na konec! Aneb jak to (asi z venku) vypadá, když někdo zahoří láskou ke kolu!