reklama

reklama

Rock Machine 2019 #1 – novinky, inovace a trendy

Svůj „decentní“ maraton putování po jednotlivých prezentacích v rámci několika dní jsem zahájil na akci pořádané společností Cyklomax, která je výhradním distributorem kol Rock Machine pro ČR, stejně tak i producentem komponentů Max1 a dovozcem několika dalších značek.

Klíčovým bodem této prezentace, jak si lze jistě domyslet, byla právě značka Rock Machine, která aktuálně slaví 25. výročí svojí existence! Toto významné jubileum přitom připomněl nejen jeden zajímavý snímek mapující vývoj značky Rock Machine za poslední čtvrtstoletí, ale rovněž i čtyři výroční kousky oslavující tento důležitý milník, které jdou napříč celým spektrem nabídky této značky. Zahrnují tedy různé druhy horských kol i elektrokola.

Pomineme-li výročí jako takové, i nachystané výroční modely, nenajdeme v nabídce Rock Machine 2019 příliš mnoho radikálních změn na poli nových modelů, konstrukcí, či technologií. Alespoň při prvotní obhlídce nového sortimentu. Pravda je ale taková, že se hodně pracovalo na vyladění stávající kolekce, jak po stránce barevných schémat, tak třeba i výbavy a ceny, a pokud se někde výrazněji rozšířila nabídka, pak to byl zejména segment elektrokol.

Netvařte se hned kysele, eBiky z nabídky většiny významných značek již zkrátka nezmizí, naopak se jejich počty budou nadále rozšiřovat. Rozšíření se přitom dočkala i nabídka Rock Machine, která by pro rok 2019 měla zahrnovat dohromady nějakých 40 kol s elektrickým asistentem. Pokrok nezastavíš!

Tolik k obecnému úvodu, dále si již pojďme projít vybrané novinky a k nim doplňující informace formou tradiční „rolovací“ fotogalerie.

Foto: Štěpán Hájíček

Rock Machine pro rok 2019 připravil hned několik nových řad eMTB strojů, které jednak nemají integrovanou baterii, jednak dosti často přechází z rozměru 275Plus na 29“. Jako třeba tento Blizz e70-29 (70 990 Kč).
Namísto masivní roury s ukrytým akumulátorem přichází ke slovu v nemalé míře „semi-integrace“, tedy designové zapracování baterie do rámu využívající vlnku na spodní trubce. Výhodou je zejména jednodušší konstrukce, klasičtější vzhled a snazší přístup k baterii.
Je-li Blizz E umírněným strojem, pak je RM Blizzard INT e70-27+ LTD (117 990 Kč) přesným opakem. Je to speciál určený primárně pro eMTB závody. Integrovaná baterie, 170 mm vepředu, 140 mm s pružinou vzadu, brzdy Magura MT5 a hrubé pláště (WTB Vigilante 2,6“). Polomotorka jako dělaná!
Pro zklidnění emocí zde máme umírněný výroční model RM Blizzard e90-27 (124 990 Kč) využívající již zmíněné semi-integrace, pohonu Shimano a zdvihy 140/130 mm. To vše na běžných kolech 27,5“, ozvláštněno elektronickým řazením Shimano Di2. Takový fajnový volty napumpovaný trailbike!
Výroční modely oslavující 25 let značky Rock Machine poznáte podle nenápadného označení Edition. Číslovku 25 na rámu nehledejte (důvodem je použitelnost v dalších ročnících).
Pro zajímavost bratr RM Blizzard e50-27 (99 990 Kč) bez motoru a baterie. Sluší se upozornit, že v nabídce bude třeba i verze Blizzard e90-29 (e50-29) na 29“ kolech se zdvihy 140/130 mm.

reklama

Odskočme si na chvíli do světa Gravelbiků a CX, kde se objevila jedna dostupná novinka, respektive prostřední model rozšiřující řadu RM Gravelride s číselným označením 500.
Tento stroj je postaven na všestranném obutí v rozměru 700x37c, doplněný o řazení Tiagra a plně hydraulické brzdy Shimano. To vše za cenu 34 990 Kč!!!
Vrcholem řady Gravelride je stále model 700 na kolech standardu RoadPlus (650×47 mm), s teleskopem a převody SRAM 1×11 (47 490 Kč).
Abyste věděli, že Rock Machine Gravelride 700 je kolem vhodným pro poctivé cestování a pořádá dobrodružství, zde je kousek, který absolvoval jízdu HPČ. 
Tedy „Horizontální Přejezd Čech“, kdy se za 6 dní ujelo 732 km a nastoupalo 9793 m! Má poklona!
Vrátíme-li se do sekce eMTB, najdeme pod modely Blizz E rovněž elektrifikovanou řadu Rock Machine Torrent E, zde Torrent e90-29 (69 990 Kč) s 29“ koly a zdvihem vidlice 120 mm.
Základní devětadvacítkou řady Torrent je model e30-29 (58 990 Kč), perličkou může být dětský eBike RM Torrent JNR e30-27 (59 990 Kč) s koly průměru 27,5“, vzduchovou vidlicí a pohonem Shimano Steps E7000.
Dejme na chvíli sbohem elektrickým strojům a pojďme se podívat na kola klasická. Zde mě opět zaujal jeden fialový kousek, konkrétně RM Blizz CRB 50-29 (45 990 Kč).
Na první pohled vás možná tato barevná kombinace příliš neoslní, když se na ni ale díváte trochu déle a hlavně naživo, snadno jí propadnete.
Co mě ale nadchlo snad ještě více, byl top model dříve testované řady RM Blizz CRB, tedy provedení 90-29 (79 990 Kč) v luxusním leštěném laku.
Lesklá stříbrná jednotlivé detaily a ostré hrany zajímavě zjemňuje a propůjčuje tomuto kolu dosti neotřelý vzhled.
Sportovně všestranný švihák RM Blizz CRB má přitom nově i dámskou variantu nesoucí název Catherine, kde je vrcholem model Catherine CRB 30-29 (39 990 Kč).
V nabídce bude i několik hliníkových verzí, např. Catherine 30-29 (18 990 Kč).
Elegantního holčičího provedení se dočkala i dětská řada Thunder (26 a 24″).
Pro dnešek poslední fialová sestava na modelu Rock Machine Blizzard 50-27 za 59 990 Kč se sadou SRAM NX Eagle, vidlicí RockShox Yari a brzdami Tektro.
Moje letošní osobní kolo kabátek na první pohled nemění, zůstává u své šedomodré „základovky“. Co se ale mění je výbava. Třeba pružinový tlumič RockShox Super Deluxe RTRO.
Zmíněný pružinový tlumič je přitom doplněn o originální dálkové ovládání s otočnou rukojetí TwistLoc.
Tlumič zamykáte pootočením rukojeti a odemykáte jej příslušným tlačítkem. Aktuální stav je přitom indikován ukazatelem.
Drobnou komponentovou výměnu najdete třeba i na pozici brzd, kde TRP Slate 4 nově střídá model TRP Trail SL HD-M825.
Nyní se vraťme ke stříbrné, která mě jednoduše uhranula. Další model v lesklém kabátku je Rock Machine Blizzard TRL 90-29 (66 990 Kč), který zastupuje pozměněnou řadu trailových Blizzardů, dříve postavených na kolech standardu 275Plus. Hodně stroze řečeno, tato řada vyměnila menší tlustá kola za větší devětadvacítky, pozměnila se i další výbava, a rázem je zde novinka v podobě řady Blizzard TRL (Trail) – 29“, zdvihy 140 mm.
Co se naopak nemění je rodinka sportovních Blizzardů na velkých kolech (120 mm), které jsou nově v katalogu pod označením Blizzard XCM (XC + Maraton).
Další skvostný chromovaný kousek patří mezi pevné stroje Rock Machine Blizz, respektive na jejich vrchol – RM Blizz 70-27+.
Možná mě jen klame zrak z toho, jak silně tento bike září, ale přijde mi, že určité detaily doznaly meziročních změn.
Každopádně z „pluskovosti“ se pro rok 2019 trochu ustoupilo, jelikož ráfky zastupuje klasický model WTB i29, na němž obuté pláště WTB v šíři 2,6“ nevypadají nikterak zbytečně přerostle. Jestli by nestálo za úvahu udělat z tohoto kola nakonec také 29“ HT trailbike?
Jedna libůstka na okraj – proč jsou na mnoha modelech speciální vystouplé navářky pro košík na sedlové trubce? Aby tato trubka zůstala plně průchodná a vy mohli použít teleskop dle libosti u všech velikostí rámů.

reklama

Pokud toužíte po elektropohonu, ale drtí vás ceny kol s motory Bosch, Shimano a podobně, pak Rock Machine nabídne alternativu v podobě efektně zpracovaných modelů Storm s vlastní pohonnou jednotkou BFI Sport Drive.
Tento pohon se dodává s baterií o různé kapacitě (418/504 Wh), vždy elegantně zapracovanou do rámu a s motorem středovým, či v zadním kole (řada Crossride). Zde top model Storm e60-29 Edition za 49 990 Kč.
K ovládání slouží jedno ze dvou rozhraní. Jednodušší s malým displejem.
Nebo elegantnější s integrovaným „budíkem“.
Unikátní řešení u modelů s pohonem BFI Sport Drive představuje úchyt motoru, který je vyráběn tzv. gravitačním odléváním, díky čemuž vzniká elegantní kompaktní skořepina ukrývající samotný motor.
Naši obhlídku novinek můžeme zakončit u doplňků, zejména značky Max1. Například námi testovaná karbonová kola se pro rok 2019 dočkala jistého vylepšení, a to nejen na pozici polepů.
Letos se nabízely jak kompletní výplety, tak i samostatné ráfky a náboje, díky čemuž si můžete nechat sestavit kola přesně na míru vašim potřebám a požadavkům.
Zajímavou novinkou je třeba vlastní teleskopická sedlovka Max1.
Co mě ale vážně zaujalo jsou krásné frézované představce…
Ty budou dostupné, krom tradiční černé, i v řadě výrazných eloxovaných barev.
Připomeňme, že řadu doplňků nabízí i samotný Rock Machine. Třeba helmy…
Nebo různé části oblečení či bidony s charakteristicky ostře řezanými rysy.