reklama

reklama

Špičák – nespí na vavřínech (Andrea Drengubáková)

Bikepark Špičák nabídne dlouhé a různorodé tratě, jízdu zpestřující elementy a propracované překážky v čele s novým air bagem. Hostí evropský pohár ve sjezdu a patří do seznamu GraVity Card, který sdružuje nejlepší evropské bikeparky. Právoplatně ho tak můžeme prohlásit za nejlepší bikepark u nás.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Špičácké tratě se vyznačují v první řadě rozmanitostí. Ať je to Black Friday, Forest Virgin, Štrúdl nebo nově „potuněná“ Air-Stone, na všech se neustále něco děje a „hluchá“ místa byste hledali marně.

Když se sem tam něco hluchého najde, jde spíš o prostor k zastavení, abyste si mohli vyklepat ruce. Důraz je kladený nejen na každoroční jarní údržbu, ale i na pravidelnou v průběhu sezóny, takže klopenky na Black Friday pod lanovkou jsou jak ze žurnálu.

Úpravou neprochází jen hliněné úseky, ale i ty kamenité. Loni se například technická skalka na Black Friday výrazně sesekala, takže je trať sjízdná pro širší škálu bikerů. Toto místo totiž bývalo strašákem řady méně zkušených jezdců.

Nyní zde stačí pustit brzdy a s dobře poladěným tlumičem projdete tímto místem úplně na pohodu – jen pozor na wall ride v zatáčce, kam je potřeba se správně naštelovat!

Na Špičáku najdete skoky všeho druhu… Od seskoku z dřevěné boudy, přes přescesťák na Štrúdlu, řadu dropů různých velikostí až po dvojáky nebo lavice. Líbí se mi tu možnost i několika menších „skůčků“, kterými se jízda stává zábavnější i pro „neskokany“. Koneckonců ve špičáckém bikeparku vidíte mnohdy víc holek než kluků, takže svůj skok si tu najde vážně každý.

Po delší době jsme se kromě našich oblíbených lajn Forest Virgine a Black Firday vydali i na sekci Only Expert. Kdo má rád pure enduro a náročnější techniku, měl by sem zavítat.

Poházené, ale pevně ukotvené kameny zde konkurují alpské turistické pěšině, stejně jako v dalším úseku propletené kořeny v prudkých sešupech. Doporučujeme dát si to spíš na začátku dne, dokud dokážete držet řídítka pevně v ruce.

reklama

Na druhou stranu se tu oproti technickým úsekům najdou i flow sekce, například před dřevěným „velbloudem“ na Black Friday, kde se projdete v plynulých vyhlazených klopenkách.

Naopak jste-li zastánci dřeva na tratích, bude se vám líbit úsek Lucky Bastard, který zahrnuje zmíněný seskok z boudy, pár dřevěných a docela utažených wallridů a taky dřevěnou klopenku ve výšce se seskokem na konci.

Co se týká novinek, všimli jsme si nového faceliftu u legendárního „přespotočáku“, který je letos nově posunutý dozadu, takže kdo to měl loni stejně jako já s chlupem, musí ještě trochu víc pustit brzdy. Novou verzi jsem na vlastní kůži nezkoušela, ale opět to vypadá, že s odpovídající rychlostí vás skok přes potok jednoduše „pošle“ sám.

Na Špičáku se mi líbí možnost tratě různě kombinovat. Můžete tedy začít na černém Štrúdlu, pak se jet na chvíli „uklidnit“ na zelenou Lesní Pannu a z ní po chvíli přejet na červenou Black Friday. Největší variabilita tratí se nachází na dojezdu tras, kde si můžete vybrat lávkovou variantu, skákací lajnu s dvojáky nebo nový Jump park.

Jump park je na Špičáku letos vytvořený nově, má asi 200 m a je umístěný na dojezdu tratí. Méně zkušení můžou skákat na 4 lavicích, kdo skákat umí, může se pustit na dvojáky se slušnou mezerou! Vyplatí se mít na ně rychlost, ať to nemusíte tahat…

Další novinkou je air bag, tedy skok do vzduchové duchny u nástupu lanovky. Na výběr máte ze dvou velikostí odpalů a duchna je nafouknutá tak, že když se skok povede, ztlumí vám jen dopad na zem a z vaku tedy odjedete po svých.

Pokud hodíte čistá záda, vak samozřejmě zafunguje jak má a vše je zcela bezbolestné 😉 nevýhodou je, že díky umístění v centru dění máte u nepovedených pokusů poměrně početné obecenstvo…

Pokud zkušenosti teprve sbíráte, doporučuji místní bikovou školu Gravity Academy, kterou jsem loni na vlastní kůži absolvovala, a díky které jsem konečně skočila skok přes potok, na který jsem si léta před tím netroufla. Po zvětšení skoku uvažuju o další lekci 😀

Zdejší škola se zaměřuje na širokou veřejnost, tedy přihlásit se mohou klidně i „XC“ jezdci na pevném kole nebo i děti od 8 let. Na videu níže můžete mrknout, jaké pokroky lze zaznamenat již po jedné hodině s instruktorem J

V hlavním zázemí areálu u lanovky najdete i půjčovnu kol, která patří k těm modernějším, a díky pravidelnému servisování kol se nemusíte bát, že by zapůjčený stroj nefungoval. Půjčit si můžete kolo pevné, celoodpružené sjezdové, dětské nebo i elektrokolo a ke každému je v ceně půjčovného helma a zámek na kolo. Sjezdaři mohou být potěšeni novými modely sjezďáků Kona.

Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                          2 hod
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                150 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí               590 Kč
Zapůjčení horského kola (1 den)                     380 Kč
Zapůjčení sjezdového kola                              1200 Kč    
Provozní doba lanovky                                    Neděle-Čtvrtek 9:00 – 17:00, Pátek-Sobota 9:00 – 18:00
Webové stránky                                               www.sumava.spicak.cz

Na Špičáku jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc a batůžkami Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký