reklama

reklama

Prezentace Schindler – novinky pro rok 2019

Druhá polovina letních prázdnin se jako obvykle postupně plní prezentačními akcemi a předváděčkami novinek a nových produktů určených pro další sezónu. Jako první z těchto akcí jsme navštívili prezentaci společnosti Schindler s.r.o., která u nás zastupuje dnes již 15 značek!

Vedle tradičních stálic, které společnost Schindler doprovázejí od jejího počátku – Ghost a Lapierre – to jsou za poslední roky třeba doplňky SKS, pláště Continental, pedály a tretry Exustar, zámky Kryptonite, oblečení Nalini a další. K tomuto výčtu, který není kompletní, přibyly pro následující modelový rok značky PTN (Pepi’s Tire Noodle) zabývající se výrobou vložek do bezdušových plášťů (již testujeme), a také Tubolito – speciální extra skladné, lehké, a přitom vysoce odolné duše (také v testu).

Nebudu vás zdržovat sáhodlouhým úvodem, pojďme si radši, formou fotogalerie s popisky, projít jednotlivé zastupované značky, zajímavosti v jejich nabídce a vybrané novinky.

Foto: Štěpán Hájíček

Pro hardcore bikery nic, co by je mělo zajímat, ale třeba pro jejich potomky, kteří se seznamují s technickým MTB je helma Cartoni C-Maniac Pro více než vhodná.
Lehká, dostatečně pevná, s odnímatelných chráničem brady a pro rok 2019 v řadě zajímavých designů.
Klasická all-mountain helma Cratoni All-Set v nových barvách, včetně české trikolóry. Dle mých osobních zkušeností velice příjemná.
Cratoni Speedfighter je moderní helma reflektující aktuální požadavky dobře odvětrané, zároveň však maximálně aerodynamické přilby.
Kvalitní ventilaci by měly zajistit velké vnitřní kanály s výraznými výdechy na zadní straně.
Helma pro dojíždění (commuting) nové generace. Má v sobě integrované GPS, bluetooth, reproduktory, handsfree a další vymoženosti.
Součástí je i osvětlení obsahující směrové šipky a brzdové světlo – lze ovládat telefonem nebo tlačítky na řídítkách.
Značka Exustar nabízí až nepřeberné množství pedálů. Zajímavý je třeba tento model s jednostranným nášlapným mechanizmem a vekou platformou.
Další MTB alternativu představuje klasická nášlapná verze s ohrádkou v netradičním barevném provedení.
U Exustar si obutí vyberou i vyznavači tvrdších disciplín, kteří upřednostňují bytelné tretry…
Přitom ale preferují jistotu spojení pomocí nášlapného mechanizmu.
Variantu z opačného spektra nabídky představuje tento vrcholný sportovní model s dvojicí stahovacích koleček.

reklama

Není to až tak dlouho, co byla představena inovovaná verze modelu Ghost FRAMR.
Nejvyšší model, Ghost FRAMR 8.7 AL, je přitom exkluzivně osazen pružinovým tlumičem Cane Creek DB Coil CS (zdvih zadní stavby 165 mm).
Který vepředu doplňuje 170 mm kroku nabízející vidlice Cane Creek Helm s nepřebernými možnostmi nastavení.
Jedním z meziročních vylepšení je zesílená zadní stavba a toto masivnější horní vahadlo.
Mezigeneračního vylepšení se dočkala také řada SLAMR a SLAMR X. Tento kousek disponuje vzduchovou vidlicí RockShox Pike s komorou DebonAir.
Zatímco vzadu pracuje pružina RockShox Super Deluxe Coil s možností snadného uzavření páčkou.
Poněkud jinou kategorii – cestovní gravel biky – zastupuje novinka Ghost Endless Road Rage.
Jednou z jeho specialit je dynamo v předním náboji a dobíjecí USB port ve víčku představce.
Zapomenout bychom neměli ani na kola standardu RoadPlus, tedy 650b.
Naopak jeho bratr, nedávno u nás prakticky představený, vyráží do světa na 29“ balónech v šíři dva palce!
Ghost se také ve velké míře angažuje na poli eMTB, kde již stihl nasbírat nejedno ocenění.
Osobně jsem se účastnil představení novinky Ghost SLAMR X Hybride, kdy se nejprve prezentovaly karbonové stroje, nyní je tento koncept dostupný též na hliníkovém základu.
O něco málo starší platformou je Ghost Lector Hybride s pevným karbonovým rámem, který rovněž kombinuje 29“ kolo vepředu a 275Plus vzadu!
Ghost u výše zmíněných kol vsází na semi-integraci, už jen kvůli snazšímu přístupu k baterii. Kdo by ale toužil po plné integraci, ten najde odpověď kupříkladu u inovované řady Teru Hybride s pohonem Bosch.
Žádným zásadním výkřikem technologií, ale naopak malým nenápadným pomocníkem může být světlo Knog Plus. Jedná se o jednoduchou LED blikačku, kterou lze gumičkou připnout na rám, případně díky její konstrukci použít jako sponku a uchytit ji na oblečení.
Jak je u Knogu zvykem, spolehnout se můžete na 100% voděodolnost, bonusem je třeba snadné nabíjení přes klasické USB zástrčky, kam lze Knog Plus přímo zapojit.
Hitem aktuální sezóny byl zvonek Knog Oi Bell.
Pro rok 2019 přichází rozšíření nabídky o reprezentativní variantu Oi Luxe.
Tento kousek je plně kovový se stylovým koženým páskem.
Jiným, čistě praktickým pomocníkem může být multi nářadí Knog Fang obsahující otvírák na lahve, dva bity, řezačku na kartony, klíče pro šestihranné matky, montpáky atd.
Toto kompaktní nářadí lze navíc, díky použitým materiálům, vzít s sebou do letadla. Zároveň jej snadno schováte v kapse, či zavěsíte na klíče apod.
Součástí portfolia společnosti Schindler jsou druhým rokem také bytelné zámky Kryptonite s možností speciálního pojištění vašeho kola.
Dostupná je celá řada variant a provedení, včetně takovéhoto masivního zámku vážícího několik kilogramů.
Lapierre poslední roky hodně šlape do elektrokol, neustále inovuje a vylepšuje své modely. Jedním z dlouho očekávaných hitů je model Overvolt AM s pohonem Shimano…
A hlavně s unikátní housenkovou baterií, která se do rámu vkládá nenápadným otvorem na předním konci spodní trubky.
Podobnou a zároveň odlišnou cestou se ubírá nově vytvořený top model řady Overvolt AM s pohonem Bosch a plně integrovanou baterií.
Rozdílem, oproti aktuálním modelům, je zde přitom plně karbonová přední část rámu zajišťující potřebnou tuhost a rozumnou hmotnost.
Novinky najdeme i mezi stroji bez elektrického asistentu. Zcela nové podoby se totiž dočkaly modely Lapierre Zesty a Spicy.
Obě řady dostanou zcela nový rám s nově koncipovaným odpružením. U obou řad najdeme obě velikosti kol (S/M – 27,5“ | M/L/XL – 29“). Zesty nabídne zdvihy 150/140 mm, Spicy pak 170/160 mm (vyšší 27,5“ / nižší 29“).
Pryč je již zavěšení OST+, naopak nové generace Lapierre Zesty a Spicy využívají řešení převzaté od elektrického kolegy Overvolt AM Shimano.
Výraz FIT na konci názvu každého modelu reprezentuje pragmaticky vybírané kombinace velikostí rámu a průměru kol, šířky řídítek, délky sedlovek atd.
Hlavní novinkou mezi silničními stroji Lapierre je model Xelius, který získal tu lehce na aerodynamice, tu více na výkonu, shodil i pár gramů…
Dostal i zajímavě řešenou zadní stavbu, kdy vzpěry zcela míjí sedlovou trubky a napojují se až do horní trubky. Cíl je jasný – více komfortu pro jezdce.

reklama

Vzhledem k velké oblibě elektrokol, mnohdy u starších generací, se do hry znovu dostávají šlapací pumpy. Novinkou je model SKS AirStep.
Vcelku kompaktní varianta s jednoduchým zámkem a chytře ukrytou hadicí, aby nikde nic nepřekáželo. 
Šikovným pomocníkem může být i nový vylepšený manometr, který by měl být přesnější, s lépe řešenou hlavicí, měřením tlaku v reálném čase atd.
SKS se rovněž pouští do produkce vlastních držáků telefonů, kdy může být součástí i powerbanka pro bezdrátové dobíjení.
K dispozici ale bude třeba i verze s úchytem na kameru či světlo.
Rok od roku se rovněž rozšiřuje nabídka vlastní chemie SKS, počínaje čističi, přes olej na řetěz s šikovným aplikátorem až po tmel do bezdušových kol.
V úvodu zmiňovanou novinkou v nabídce společnosti Schindler jsou speciální duše Tubolito, které jsou mimořádně kompaktní, lehké a ve většině variant dvojnásobně odolné proti klasickému butylu. 
Tento „oranžový zázrak“ sice není zadarmo, postupně si ale nachází stále více příznivců a majitelů.
V nabídce je vícero rozměrů pro různé použití, přičemž portfolio se bude i nadále rozrůstat, třeba o gravel modely. Tyto duše již testujeme.
Druhou zásadní novinkou v nabídce jsou vložky do bezdušových plášťů PTN (Pepis’s Tire Noodle), které již delší čas používám a jsem s nimi dost spokojený.
Oproti jiným řešením se PTN vcelku snadno instaluje a tato nudle mi již nejednou pomohla dojet na prázdném kole k autu či místu, kde měl člověk výbavu nutnou pro opravu.
Stálicí mezi produkty u Schindlera je značka Electra slavící pětadvacáté výročí, k čemuž se váže několik výročních modelů.
Jiné kousky možná nemají až takový příběh, ale jsou prostě jen hezké…
Již druhým rokem bude v nabídce tohoto dovozce i oblečení Nalini, které hodně cílí na sportovní uživatele, ale nabídne i pár zajímavých civilně vyhlížejících kousků.
Kdo má malé děti a řeší vozík za kolo, či prostě vozík pro různé sportovní aktivity, ten by měl zaostřit na značku Qeridoo.
Tyto vozíky jsou dobře zpracované, bohatě vybavené, a navíc za rozumné ceny.
ESIgrips – klasika hýřící barvami.
Nezapomeňme na Continental, který pro rok 2019 lehce poupravil tvary vzorků i profily plášťů u svých nejoblíbenějších MTB modelů. Vylepšit by se měla též jejich kompatibilita s bezdušovými systémy.