reklama

reklama

Galfer – disky 223 mm! Nový standard pro eMTB a 29 DH

Pokud máte zkušenosti se stroji eMTB, nebo pokud patříte mezi mimořádně agresivní enduro či DH letce, pak jste možná párkrát narazili na skutečnost, že vám vaše brzdy svým výkonem v extrémních situacích nestačí! Že by potřebovaly někde přidat! Tato myšlenka zřejmě oscilovala i ve vývojovém středisku Galfer, proto je před námi nový standard rozměru kotoučů 223 mm.

Už je to tak. Elektrická horská kola se, ať dělají jejich tvůrci co mohou, šplhají svou celkovou hmotností přes 20 kilogramů a smutnou pravdou je i to, že ti, kdo na nich jezdí nejčastěji, nejsou obvykle padesátikiloví ultramaratonci. Spíše naopak. Ale i běžný rider s atletickou postavou snadno narazí na limit, kterým je výkon brzd, jenž těžšímu elektrokolu v delších sjezdech mnohdy nestačí.

Ale nemusí to být jen eBiky, kde dochází k přílišnému zatěžování brzdné soustavy. Když se podíváme například na DH scénu, je to zde najednou jedna devětadvacítka vedle druhé, díky čemuž se každý rok zvyšuje rychlost, zkracují časy a zároveň stoupá i zatížení materiálu. Proto i sjezdaři, ale klidně i extra agresivně a tvrdě jezdící enduristi možná někdy přemýšlí, jak své brzdy posílit?

Větší je lepší!

Řešením pro všechny zmíněné skupiny, ale i pro mnohé další nejmenované (např. jezdci mimořádně statné postavy apod.), by mohl být nový standard průměru brzdového kotouče, s nímž nedávno přišla značka Galfer. Doposud jsme přitom končili na rozměru 203 mm (někde 200 mm). Tento průměr, ač byl svého času považován za ohromnou cirkulárku, je dnes, i díky rozvoji endura, považován za něco vcelku normálního. Proč tedy nejít dál a výš?!

Galfer ale neřeší jen to, že o 20 mm navýšil průměr kotoučů a připravil k nim i odpovídající adaptéry, své disky standardu 223 mm rovněž vybavil silnějším materiálem, který zajišťuje jednak potřebnou pevnost velkého disku, zároveň by měl přispět k jeho lepšímu chlazení.

Řečí čísel, nový kotouč průměru 223 mm se sílou 2 mm by měl zajistit o 15 až 20 % vyšší brzdnou sílu ve srovnání s klasikou (203 mm, síla 1,8 mm).

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Použít lze tyto velké disky víceméně na jakémkoliv moderním kole, z bezpečnostních důvodů je ale doporučeno využívat vidlice s uchycením třmene Post Mount (nikoliv dnes již skoro zapomenuté IS) a to za využití příslušného adaptéru Galfer – SB001 a SB002.

*Brzy se jistě objeví i další, kteří se tohoto rozměru chytí a budou nabízet svoje díly, disky a adaptéry…  

Sladká třešnička na konec. Na disky Galfer Wave Fixed 223 mm není třeba čekat „než se dostanou na trh“, můžete si je hned objednat u českého zastoupení protocycles.cz za ceny uvedené níže:

Galfer Disc Wave Fixed 223 – 1090 Kč (protocycles.cz)
Galfer adaptér SB001 – 219 Kč
(PM->PM | 180->223 mm – protocycles.cz)

Galfer adaptér SB002 – 219 Kč
(PM->PM | 203->223 mm – protocycles.cz)

Značka Galfer patří mezi světově uznávané výrobce komponentů brzdových systémů, především destiček a kotoučů. Sami již delší čas používáme jejich výrobky na našich redakčních kolech a nemůžeme si na ně stěžovat. Ba naopak, již vcelku pravidelně s „každým novým kolem“ přecházím na Galfer desky a disky (test destiček a kotoučů Galfer).