reklama

reklama

Rocky Mountain Pipeline & Instinct 2018 – Tech News

Kanadská kultovka Rocky Mountain poslední dobou chrlí jeden nový model za druhým. Již zítra začíná veletrh Eurobike, chvilku před tím přitom do světa vyletěla informace, že Rocky představil zbrusu novou generaci modelů Instinct, Instinct BC Editon a pluskový Pipeline.

Z důvodu lehčí časové tísně a cestovní horečky před výpravou na největší evropský veletrh pojďme na tuto prezentaci spíše stručně, snad se nám v dohledné době podaří se s těmito koly seznámit blíže. Je vlastně docela možné, že si tato kola již zítra na Eurobiku osobně prohlédneme!

Rocky Mountain Instinct Carbon 70 (2018)
Rocky Mountain Instinct Alloy 70 (2018)

Rocky Mountain Instinct

Základní schéma modelu Instinct zůstává stejný. Zábavný a hravý trailbike na velkých 29“ kolech. Oproti současné generaci dostane novinka o něco vyšší zdvih, konkrétně 140 mm nad oběma koly. Po vzoru modelů Altitude a Element se i u Instinctu přestěhoval systém RIDE-9 z rámu na horní rameno zadní stavby, díky čemuž je tento systém lehčí, jednoduší, a hlavně užší, než jak tomu bylo doposud.

Dost se také pracovalo s křivkou odpružení, kdy se vývojáři snažili dosáhnout stabilnějšího projevu při šlapání, vyšší vnímavosti na drobné nerovnosti a lepší progresivity na konci kroku. Jako všude se i zde měnila geometrie, která zahrnuje delší dosah (reach), více položenou vidlici, nižší střed, či zkrácenou zadní stavbu.

Jelikož se všechny tyto hodnoty mění v rámci úpravy systémem RIDE-9, nebudu je zde vyjmenovávat. Koukněte raději na tabulku geometrie a ještě lépe na web www.bikes.com, kde se po přepnutí mění údaje pro každou polohu.

Rocky Mountain Instinct Carbon 90 BC Edition (2018)

Rocky Mountain Instinct BC Editon

Hodně zajímavou záležitostí je také speciál Rocky Mountain Instinct BC Edition, který již není jen základní verzí se specifickým osazením, ale skutečně ostřejší variantou základního Instinctu. Základem je prodloužený zdvih zadní stavby na 155 mm a tomu odpovídající výrazně agresivní geometrie i celkově ostřejší osazení. Hrubší pláště, delší řídítka apod. Vepředu pak najdete vidlici s délkou kroku 160 mm, což znamená dostatečnou kapacitu pro poctivé enduro na velkých kolech.

Pokud tomu správně rozumím, bude se Instinct BC Edition nabízet primárně jako samostatný rám, navíc s jedinou montážní polohou systému RIDE-9 pro optimální rovnováhu geometrie a použité délky odpružení.

Rocky Mountain INSTINCT (2018)

Určení: Trail
Rozměr kol: 29“ (27,5+ ready)
Zdvih (P/Z): 140/140 mm
Představení: www.bikes.com
Stránka modelu: www.bikes.com

Rocky Mountain INSTINCT BC EDITION (2018)

Určení: Aggressive Trail
Rozměr kol: 29“ (27.5+ ready)
Zdvih (P/Z): 160/155 mm
Stránka modelu: www.bikes.com

Rocky Mountain Instinct 2018 – geometrie

reklama

Rocky Mountain Pipeline 2018

Druhou novinkou Rocky Mountain pro rok 2018 je sesterský model Pipeline, což je de facto Instinct převlečený do „tlustých“ kol standardu 27,5+. V principu podobná je geometrie, stejným způsobem je pozměněný rám, i zde narostl zdvih na 140 mm a tak podobně. Více asi není třeba ohledně modelu Rocky Mountain Pipeline 2018 rozmazávat, jelikož se jeho základ shoduje s řadou Instinct, kdy se vlastně jedná o identický rámový základ s rozdílným parametrem kol.

Rocky Mountain Pipeline Carbon 70 (2018)
Rocky Mountain Pipeline Alloy 30 (2018)

Karbon i hliník

Aby byla naše informace pokud možno kompletní, je třeba doplnit, že Rocky Mountain Instinct i Pipeline budou nabízeny jak na karbonovém, tak i hliníkovém rámu. Pipeline nabídne dva karbony a dva hliníky, Instinct dva hliníkové modely, tři karbonové a nad to ještě karbonovou třešničku Instinct BC Edition.

Rocky Mountain PIPELINE (2018)

Určení: Aggresive Trail
Rozměr kol: 27,5+ (29“ ready)
Zdvih (P/Z): 140/140 mm
Představení: www.bikes.com
Stránka modelu: www.bikes.com

Rocky Mountain Pipeline (2018) – geometrie