reklama

reklama

Pondělní videonálož #2_2017

Znáte tu Nohavicovu písničku? „V Praze kalamita jak na Sibiři, dva centimetry napadly a na Karláku čtyři…“ Přesně takhle to u nás v hlavním městě vážně vypadá! Jen u nás na předměstí je těch sněhových centimetrů o pár víc. To nás ale nezastaví a neodradí od zábavy na horském kole!

Nechci nijak hloupě a omezenecky prosazovat či vyzdvihovat naše hlavní město vůči jiným lokalitám v Česku, ale pokud jde o výhody života v Praze pro zapáleného bikera, pak těch kladů najdete docela dost. Zajímavý a pestrý terén, ať už se vydáte téměř na kterýkoliv okraj města, poloha uprostřed Čech, díky níž se snadno vyráží na mnoho zajímavých míst (Český ráj, Kokořín, Brdy, Posázaví…) a hlavně klima!

Jasně, poslední roky jsou zimy u nás obecně dost slabé, letos se nám to ale trochu vrací… Alespoň dle zpráv z českých hor a dle fotek půl metru vysoké čepice na autě mojí sestry žijící na dohled od Černé hory v Krkonoších. O to víc je člověk překvapen, v mém případě spíše mile, když i v Praze napadne sníh!

Už jsem mockrát slyšel otázku, „To jako testuješ celý rok, i v zimě?“ Ano! V Praze se obvykle dá jezdit celoročně a když už napadne sníh, zůstane zde obvykle nanejvýš týden, dva. Hlavně jej není nikdy tolik, aby se po něm nedalo jezdit, či aby se po chvíli neušlapal. A navíc, fatbiky už sice tolik nefrčí, o to víc se ale můžu bavit v sedle Plusek! A že mi jedno udělalo velkou radost, zejména když i v Praze poctivě nasněžilo. Na naše poměry omračujících 15 – 20 cm!!!

Lapierre Edge 327+ | Instagram.com/bikeandride.cz/

Tento týden na BikeAndRide.cz

Poslední dobou jsem si oblíbil malé rekapitulace předchozího týdne, kdy jsem v tom prvním hnedle po Silvestru poskládal dohromady moje základní dojmy ze sedla zmíněného Pluska (Lapierre Edge 327+) a poté jsem se pustil do velkého srovnání rozměrů, do porovnání dvou konceptů jednoho modelu – Specialized Enduro Comp s koly parametru 650b versus 29“!

Tento týden bych chtěl dát dohromady, vedle pár menších témat, především dlouho slibovaný a odkládaný test Rocky Mountain Pipeline, což by mohlo někoho z vás motivovat tím správným směrem, když už se dostavila ta sněhová nadílka. Hned nato se vrhnu do kompletace velkého testu Intense Tracer 275C, ale ten bude nejspíš až za týden. Krom jiného kolegové z Polabí testují Lapierre Crosshill 300, již na pohled krásný Gravel Bike s průměrem kol 29“! Tedy slušný kontrast vůči konceptu WTB Road Plus!!! Uvidíme, co bude dávat větší smysl…

2016 Rewind

Svoje laciné řeči o rekapitulaci nedávno uzavřeného roku 2016 jsem na vás vysypal v dostatečném množství již minulý týden, stejně jako pár „rekapitulačních“ videí“. Zde je každopádně ještě jedno začínající trochu děsivě, ale jinak je to dobrý start!

Quietly Frothing, Mt Buller with Josh Carlson.

To je samá Kanada, Alpy a jiná profláknutá místa. Ale co takhle MTB v Austrálii? I zde je, vedle nekonečných pastvin, klokanů, přemnožených zajíců, jedovatých hadů a nebezpečných krokodýlů i mnoho míst, která ve velkém stylu lákají usednout za řídítka. Nechme se společně provést po svazích Mt Buller ve společnosti jednoho z předních jezdců Enduro World Series, kterým je Josh Carlson (Giant).

Více fotek a informací o tomto místě najdete na webu: www.flowmountainbike.com

Back in the Woods

Jak jste si mohli všimnout u rozhovoru s Michalem Marošim, i my občas vyrážíme do lesa s pořádnou náloži fotovýbavy… Ale upřímně, jedno světlo by Kubovi nestačilo!

Back in the Woods from ondra virt on Vimeo.

Lars Sternberg and Tyler Horton Mountain Biking in Northwest Arkansas

Zajímavé, posledních pár týdnů mám pocit, že nějak radikálně klesl počet videí z Kanady. Což je asi dobře, jelikož Kanada není jediným místem na světě, kde jsou vhodné podmínky pro MTB. Co třeba severozápad státu Arkansas?

Before Winter Comes

Tento kousek se sice názvem ani aktuální situací za okny našich domovů příliš nesetkává s realitou, ale proč se alespoň uvnitř nezahřát a nenačerpat trochu inspirace. Třeba vás to nakopne a vyrazíte tento rok do Slovinska (inspiraci můžete rovněž najít v jednom z našich reportů – Kranjska Gora / Slovinský Krvavec).

Kona Hei Hei Trail First Ride – Capable, Light & Spendy

Kona Hei Hei kdysi dávno začínala jako titanový hardtail, který byl koncipován pro pevnou vidlici. Od té doby ušla modelová řada Hei Hei hodně dlouhou cestu. Zajímavá je již její poslední generace v podobě karbonového závodního fullu. Lákavý je ale také lehký kompozitní trailbike – Hei Hei Trail – na kolech průměru 27,5“ se zdvihem poctivých 140 mm na obou frontách! Tohle kolo bych si letos rád zkusil!

Více na webu: www.konaworld.com

Mountain Biking in the Fjords of Norway

Toto video mám již pár týdnů ve svém archivu… Dostal jsem jej před časem od jednoho čtenáře, pro něhož je Kanada velkým životním snem, avšak je stále příliš vzdálená a těžko dostupná. Oproti tomu Norsko je mnohem blíž. Tam se stačí „nějak dostat“ a na místě už můžete jen bydlet v autě či ve stanu, sem tam si dojít nakoupit a vedle toho jezdit, jezdit a jezdit.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**ČESKÁ STOPA**

Beroun trails silvestr 2016

Právě takto to teď na Dědu u Berouna rozhodně nevypadá… Ale to přece ničemu nevadí. Jen ať si les odpočine, sníh za chvíli sleze a my zase můžeme znovu hoblovat tyto a mnohé další oblíbené traily. Jen musím přiznat, že ty skoky jsou „daleko za hranicí“ mého jezdeckého zařazení a sebevědomí! Respekt! Já myslel, že se to skáče jen na DH mašinách s tělem pokrytým chrániči 😛

beroun trails silvestr 2016 from Petr Komínek on Vimeo.

Statenice /say goodbye/

Jiná zajímavá oblast v těsné blízkosti Prahy, jak jsem o tom psal v úvodu. Jen s tím rozdílem, že tento spot již poté, co sleze sníh, v takovéto podobě nenajdete L

Pár dokumentárních fotek „jak to vypadalo“ najdete na Facebooku

**BONUS**

101 MOVIE 2016

Upřímně, vůbec nevím, co mám k tomuto „hranému dokumentu“ v délce 28 minut, kde se střídá kolo, posilovna a motorky, napsat? Prostě si to budete muset pustit a uvidíte sami!

Vanlife as a Solo Female Traveler

Jeden uklidňující bonus na závěr. Jedno auto zařízené na cestování a nocleh, jedna holka za volantem a nekonečné silnice a neprozkoumaná krajina v dálce…