reklama

reklama

Nářadí Crankbrothers Y12 (praktické představení)

Crankbrothers Y12 tool - testČas od času je potřeba udělat si radost a klidně před Vánoci, nebo až na Vánoce. Jak se to sejde. Já jsem se obdaroval novým kapesním nářadím Crankbrothers Y12, které mě zaujalo už loni na veletrhu Eurobike 2015, nyní však nastal ten pravý čas zjistit si o něm něco víc a zařadit jej do své výbavy.

Nové nářadí od Crankbrothers by v mém batohu mělo nahradit letitý Y tool Pedro‘s (pracovně mu od dob Vela říkám Mercedes), který dnes s největší pravděpodobností slouží někomu jinému, jelikož jak zhruba tuším, skončil někde zapomenutý v lese. I to se občas stane, stejně jako vám může pumpička vyskočit za jízdy z kapsy SWAT kalhot… Že, Bejku! 😀

Crankbrothers Y12 tool - test

Nápad se cení!

Šikovných multiklíčů je na trhu skoro až nepřeberné množství. Větší, menší, kapesní, komplexně vybavené, kovové, plastové, s textilním pouzdrem, luxusní či laciné… Je proto hodně těžké vybočit z davu a přijít s něčím jiným a originálním.

Hodně se mi například líbí řešení značky Fabric, kdy je nářadí poskládáno do úhledného a kompaktního válečku (bombičky), na jehož konci je oboustranná ráčna (viz například – Eurobike 2016 fotoreport #2). Jiný originální koncept představuje právě nářadí Crankbrothers řady Y Tool, kdy si můžete vybrat ze třech variant: Y12, Y15 a Y16.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Vcelku očekávatelné… Zaprvé je to cena (699 – 1099 Kč), zadruhé vybavení, kdy číslo za písmenem „Y“ popisuje, zcela logicky, počet prvků výbavy daného nářadí. K tomu se ale ještě dostaneme za chvíli. V první řadě si pojďme povědět o tom, co je na tomto nářadí tak zvláštní!

Crankbrothers Y12 tool - test

Ypsilonka přijela v Mercedesu!

Pokud máte doma svou malou cyklistickou dílnu, skoro bych se vsadil, že vám v ní nechybí multifunkční klíč ve tvaru „Y“, či jak jsem zmiňoval výše, takzvaný Mercedes. Zkrátka trojzubec, či hvězdice se třemi imbusy velikosti 4, 5 a 6 mm. Tento kus nářadí jsem dlouhou dobu vozil s sebou v batohu, i když uznávám, že skladný zrovna nebyl!

A teď si představte, že toto nářadí lehce zmenšíte, doplníte jej o druhou „Ypsilonku“, přidáte sadu bitů a jiné doplňky, vše uzavřete do praktického pouzdra, a ještě navrch přihodíte úložní místo pro šroubky či jiné „serepetičky“. Pak vám z toho vzejde Crankbrothers Y Tool.

Jeho základem je plastový výlisek, pouzdro, rámeček či kryt, kam krásně a elegantně usadíte dvě Ypsilonky. Jednu se standardními imbusy 4, 5 a 6 mm, druhý s imbusy 3 a 8 mm a s redukcí pro bity. Tyto dvě Ypsilonky u sebe drží díky magnetu v jejich středu a kryt celého nářadí je koncipován tak, aby vás ostré hrany Mercedesů nebodaly do zad, či nehrozily možným probodnutím batohu nebo kapsy. Vím, o čem mluvím!

Třešničkou na dortu jsou, v případě nářadí Crankbrothers Y12 Tool, tři plechové kapsy, či úložné boxy, které jsou jednoduše nacvaknuté do plastového rámečku. Jeden obsahuje sadu bitů, druhý několik samolepících záplat na duši a třetí je volný pro cokoliv dalšího z vaší výbavy. Vtip je i v tom, že „kapsa“ s piny a ona třetí určená pro vaši fantazii, jsou vypolstrované pěnovými výstelkami, aby vám v batohu nic nedrnčelo…

reklama

Crankbrothers Y12 tool - test

A co mají ostatní?

Ať je naše úvodní informace kompletní… Nářadí Crankbrothers Y15 je navíc vybavené nýtovačem (cena 899 Kč), chybí mu volný „slot“ a zůstává mu set bitů a sada lepení. Nejdražší varianta Y16 je nad to vše obohacena o redukci na C02 pumpičky, která nahrazuje „slot“ se záplatami (cena 1 099 Kč).

Crankbrothers Y12 – tohle nářadí mě baví!

Jak jsem již několikrát zmínil, nářadí typu „Y“ či „Mercedes“ považuji za zcela zásadní a základní kus výbavy domácí dílny, ale též testerského batohu. Pro mě je totiž hodně důležité si kolo dokonale vyladit (posed, kokpit, odpružení atd.), abych se mohl plně soustředit na projev samotného kola. A nářadí Crankbrothers Y12 mi v tom obrovsky pomáhá.

Asi nemusím nikomu popisovat, jak se pracuje s Ypsilonkou, jelikož každý, kdo ji jednou zkusil, nechce jinak! Základní Mercedes se třemi imbusy je pro mě jako denní chleba! Jasně, mohl by být delší, aby měl člověk větší páku pro utahování či povolování, ale to bychom nemluvili o kompaktním nářadí, ale o plnohodnotné dílenské pomůcce.

Zajímavý, přínosný a pro mě nový mi připadá druhý Mercedes. Imbus 3 mm moc často nevyužívám, zato imbus 8 mm vybavený pojistnou gumičkou se mi často hodí, když měním své pedály Crankbrothers (jak nové platformy Stamp, tak i nášlapy Candy 3). To nejdůležitější jsem si nechal ale nakonec!

Nejlepší na celém tomto konceptu je fakt, že na druhém Meercedesu máte universální redukci pro bity, navíc opatřenou magnetickou pojistkou! Zdá se to jako prkotina, každopádně možnost používat Ypsilonku kupříkladu s Torxem T-25 při instalaci, seřizování a úpravách řazení, brzd a jiných dílů z rodiny SRAM (SRAM Torxy miluje) je pro mě jako požehnání z nebes!!!

Crankbrothers Stamp Y12 tool - test
Dva kusy nářadí typu „Y“, to mě prostě baví! Navíc s univerzální redukcí na bity!
Crankbrothers Y12 tool - test
Jedna z kovových přihrádek na bity s příkladným polstrováním…
Crankbrothers Y12 tool - test
V druhé kapsičce jsou samolepicí záplaty, třetí je volná…

Crankbrothers Y12 – závěr

Jasně, na trhu najdete řadu jiného a mnohdy i levnějšího nářadí se stejnou či bohatší výbavou… Už jen Crankbrothers má ve své nabídce multiklíč s nýtovačem a dalšími šestnácti druhy nářadí za 749 Kč. Podle mého soudu se ale komfortu a rychlosti práce s Ypsilonkou či Mercedesem nic jiného nevyrovná! Alespoň ne z oboru kapesního nářadí!

Ano, tato pomůcka má i svoje nevýhody. Nevejde se vám do kapsy u kalhot, či vám je bude tahat dolů, do kapsy na dresu by se ale toto nářadí vešlo. Také hmotnost 170 gramů není úplně zanedbatelná, mnhě to ale za to stojí! Proto jediné, čeho se obávám, je fakt, že drobné bity postupem času poztrácím někde v lese, když budu narychlo něco opravovat na závodech nebo tak podobně. Ale co, náhradní bity přinejhorším vykradu ze své domácí sady, či si prostě za pár korun koupím nové v kterémkoliv hobby marketu, jelikož se jedná o zcela standardní kus nářadí!


Crankbrothers Y12 Tool

Cena: 699 Kč (progresscyccle.cz) / Rovněž v nabídce obchodu koloshop.cz
Hmotnost: 170 g

Výbava

Imbusy (Y Tool):  3, 8 mm / 4, 5, 6 mm

Bity: Imbus 2/ 2,5 mm, šroubovák křížový a plochý, Torx t-10 a t-25
Extra: sada záplat a jeden volný box s polstrováním

Foto: Štěpán HájíčekCrankbrothers Y12 tool - test

Crankbrothers Y12 tool - test
Torx nasazený na „Mercedesu“, to je sen!
Crankbrothers Y12 tool - test
Imbus 8 mm s pojistnou gumičkou