reklama

reklama

Chromag Stylus – na první výskok!

Chromag Styklus - previewUž je to pořádně dlouho, co jsem naposled seděl na pevném trailovém kole, neřkuli na pevném enduru, ba dokonce na kole s ocelovým rámem! Tedy doposud jsem ochutnal z tohoto mixu od všeho trochu, nikdy ale ve formě takto celistvého koktejlu, jaký představuje Chromag Stylus!

Stylus působí, s ohledem na můj běžný způsob „ježdění na kole“, doslova jako zjevení za bílého dne! Je to úplně jiné kolo, než na co jsem zvyklý. Letos už jsem jezdil na oceli (silnička Genesis Equilibrium), jezdil jsem na pevném trail-biku (RB Bandit HT), běžně sedlám pevné XC stroje (např. Giant XtC, Cannondale F-Si), ale toto je prostě jiný vesmír!

Chromag Styklus - preview
Lehký a přesto bytelný ocelový rám Chromag
Chromag Styklus - preview
Chromag si „sám sobě“ dodal i velkou část komponentů…
Chromag Styklus - preview
Zbytek doplnil třeba Praxis Works. Konkrétně kliky, masivní střed nebo vodítko

Příště si vezmu radši svoje kolo…

Chromaga jsem vzal prvně na společnou vyjížďku a „vnutil“ ho Lukášovi, aby se nemusel trápit na svém letitém AGangu Cult (test z roku 2011)! Jenže on byl na mě za toto „milosrdenství“ spíš naštvaný, než že by se mi klaněl k nohám. Když jsem si pak Styluse na chvíli půjčil, pochopil jsem proč asi…

Je to prostě jiné ježdění. Po rovince nebo z kopce Chromag jede jako ďas a je neskutečně hravý, i když se umí krásně zakousnout do oblouku a nepustit! Do kopce se mu ale nějak moc nechce. Jednak člověk musí dokola vytahovat a zasouvat pevnou sedlovku Chromag (teleskop by se pro trailování zatraceně hodil, navíc když je pro jeho instalaci rám připravený), jednak krátká stavba rámu a jeho „free and jump“ charakter z něj nikterak excelentního vrchaře nedělají.

Lukáš to po chvíli jízdy vlastně dost přesně vystihl: „Jo, je to parádní kolo, hravé, lehké a zábavné, ale vzal bych ho spíš na dirty nebo slopestyle než na běžné traily…“ Samozřejmě záleží na úhlu pohledu, ale po mém včerejším dostaveníčku s Chromagem Stylus musím s Lukášem v zásadě souhlasit.

Nebo jak se to vezme… Pokud nespěcháte do kopce, občas slezete z kola a směrem k vrcholu kráčíte rozvážným krokem, nahoře si trochu poskáčete a pak to cestou domů napálíte přes les a následně přes město, přes dětská hřiště a jiné překážky, zjistíte, jak moc srandy a rychlosti si se Stylusem můžete užít. Mnohdy stačí jen lehký sklon, trochu si přišlápnout a najednou vám z té rychlosti až slzí oči!

reklama

Chromag Styklus - preview
Masivní hlava je domovem kónického krku a integrovaných ložisek jistících vidlici RockShox Pike
Chromag Styklus - preview
Perličkou na tomto stroji jsou originální zapletená kola Praxis Works C32
Chromag Styklus - preview
Tedy karbonový ráfek, vnitřní šíře 32 mm a navíc asymetrické provedení

Já ho nutil trailovat, on chtěl radši dirtovat!

Hodně mě toto kolo bavilo na menších dirtech v lese za barákem. Dle přiloženého videa nejspíš pochopíte, že moc dobrý skokan nejsem, každopádně s tímto kolem se mi skákat chtělo! A to je sakra posun!!! Zasekl jsem se na pár boulích a trápil se na nich tak dlouho, dokud jsem je neskákal poměrně čistě. Sice nízkým průletem, ale povětšinou s čistým dopadem. Z toho jsem měl ohromnou radost, jelikož něco takového se mi nepovedlo už… No možná i desítky let!

Když jsem pak spěchal se soumrakem v zádech domů, zjistil jsem, že i přes poměrně živě působící řízení umí být Chromag Stylus i ve strmých sjezdech náležitě stabilní a jistý. Za toto, do určité míry, vděčí i lehoučkým a pevným kolům Praxis Works C32 (i díky nim jde tak lehce do vzduchu) a širokým plášťům Schwalbe Hans Dampf. Vepředu nasazený rozměr 27,5×2,35“ působí na tomto ráfku skutečně monstrózním dojmem!

Ještě mu dám šanci, ještě tento případ nezavírám, ale už teď je mi jasné, že místo delších výprav do hlubin lesa se náš společný čas smrskne spíše na rychlé přesuny lesem či autem někam k boulím a na trénování vzletové a přistávací techniky, kterou jsem za léta nepoužívání slušně zapomněl! Ale jak jsem zjistil: „Co se člověk v mládí naučí, ve stáří jako když najde!“ Zejména když mu dají do ruky takto šikovné skákací kolo!


Více o tomto kole na webu: www.chromagbikes.cz

Cenu rámu a dalších dílů Chromag / Praxis works najdete na stránkách: www.protocycles.cz

Chromag Stylus – afternoon jump session from BikeAndRide.cz on Vimeo.

Foto, video a střih: Štěpán Hájíček

Chromag Styklus - preview
Jednou ze specialit je i toto vodítko Praxis, které se snadno nastavuje jedním šroubem.

Chromag Styklus - preview
Chybět pochopitelně nesmí ani kliky Praxis Girder M30. Již brzdy se ale můžeme těšit na nové modely s Direct Mount převodníky (viz. reportáž Eurobike 2016)
Chromag Styklus - preview
Nová kola Praxis Works využívají originální náboje s osvědčenými vnitřnostmi od DT Swiss.