reklama

reklama

OneUp set pastorků 42z a 16z – TEST

OneUp Components 42t - TESTVzhledem k absenci oficiálního dovozce není značka OneUp Components v ČR až tak známá. Zato byla jednou z prvních, které se pustily do výroby rozšiřujícího 42z pastorku. Teď cca po roce prodeje přidávají zdarma k velkému pastorku i jeden menší 16z. A přesně tohle kombo se nám podařilo domluvit na test.

Tramtadááááá, zde jsou pastorky od OneUp Components a to jejich rozšiřující set pro desetirychlostní kazety. Ano, pastorky jsou dva – 42z a 16z, abyste nemuseli rozebírat své staré kazety či kolo přítelkyně nebo manželky a přitom neměli skok v řazení jako „krá..“.

OneUp Components 42t - TEST

OneUp 1×10 – Jak na to?

Jednoduše, stačí naklepat do prohlížeče oneupcomponents.com, vybrat si pastorky odpovídající vašim potřebám a požadavkům, v případě že máte přehazovačku Shimano tak i náhradní raménko a je to! Objednávka bude předána dopravci a díky skladu v UK máte obálku za pár dní doma. V našem případě bylo objednáno v pondělí a v pátek se mohlo kolem poledne montovat.

O postupu jak adaptovat 42z pastorek do klasické desítkové kazety bylo napsáno už mnoho, přesto prosím nepřeskakovat řádky, jelikož jsme narazili i na pár zajímavostí. Delší postup o tom, jak se můžeme mazlit s kazetou, ořechem a pastorky přeskočíme… Prostě sundáš kazetu, vytáhneš z obálky velký pastorek (v našem případě 42z), mrkneš na něj a vybereš si stranu.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Ano, stranu!

Ne ODS či ČSSD, případně velkou či malou, ale tu, kterou potřebuješ podle své kazety. V OneUp se někdo podrbal za uchem, zamyslel se a jejich pastorek je proto oboustranný, aby seděl jak na kazety SRAM, tak i na Shimano. Dávám SRAM, protože mám SRAM. Teď nandat zbytek…

Pastorky jsou, jak jsem již psal, dva. Běžný postup je ten, že abyste jeden mohli přidat (velký 42z), musíte také jeden menší odebrat, obvykle 15 nebo 17z. Pak vám ale v kazetě zůstane slušný schod! Zprvu se to moc neřešilo, někteří to lepí použitím 16z pastorku z jiné starší kazety, moderním trendem je ale koupit si celou sadu a vše vyměnit při jednom. Za mě tedy jdou ven pastorky 15 a 17z a na jejich místo nastupuje 16z od OneUp Components.

OneUp-Components-42t-20

Tlusté zubaté kolo

16z pastorek je kapitolou samou pro sebe. Pro spoustu výrobců znamená udělat tento malý doplněk jen tlustou zubatou placku, kterou strčíte do kazety. Tahle 16z kolečka většinou nemají žádné extra náběhy, a proto je nemají rády ani naše přehazovačky. Nechce se jim řadit, rachtá to a ztrácí se hladkost změny převodů. V OneUp se opět někdo podrbal za uchem a hle, 16z pastorek má náběhy skoro jako originál SRAM či Shimano! Proto je vlastně zbytek instalace brnkačka. Doskládáš kazetu, zatáhneš centrální maticí na ořechu a máš půl práce hotovo!

OneUp Components 42t - TEST

OneUp Components 42t - TEST

Stejně vás všechny hlavně zajímá, jak se na tom jezdí!

A já vám to jen tak nepovím… Hahaha! Kolo jsem vsadil zpět do rámu a seřídil decentně přehazku X9 model 2012 a zkoušel řadit. Spodní pastorky pohoda, 36z pohoda, 42z nic! Zašrouboval jsem stavěcí šroubek do přehazovačky co to šlo a myslel jsem si, že mám vyhráno. Neměl jsem! V přehazce je krátký šroubek, takže mě čekala ještě cesta do železářství a zpět ke kolu.

Delší šroubek vám pomůže tak na půl, řadit na velký pastorek už to konečně začalo, ale neznělo to dobře, jelikož horní rolnička přehazovačky stále drhla o velkou rozetu 42z. Takže přišla na řadu přehazovačka. Ale co s ní? Vyměnit za moderní SRAM Type 2! Ta po našroubování okamžitě fungovala bez sebemenšího problému! Zírám…

OneUp Components 42t - TEST
Se starou přehazovačkou SRAM X9 (2011)

OneUp Components 42t - TEST
S novou přehazovačkou SRAM X0 Type 2

Hurá na kolo!

Při první vyjížďce jsem byl zvědavý, jak tenhle vyprošťovák bude fungovat. Od domu to mám rovnou do kopce, cestou ale není potřeba řadit nejlehčí převod, takže si počkám někam do lesa… Při cestě lesem mi dochází, že už jsem několikrát použil 16z pastorek a ani sem si toho nevšiml. Řetěz přes něj probíhá velice lehce. Přehazovačka a ani já si nevšímáme, že do kazety nepatří. Jsem rád, že se někdo zamyslel a udělal na neoriginálním pastorku pořádné náběhy.

Přichází prudší kopec a než bych řekl „OneUpComponents“, mám zařazen nejlehčí převod. Přehazovačka nahoru vyskočila velice lehce, jako kdyby ta cirkulárka vzadu byla součástí kazety odjakživa. Odřazení dolů z pastorku probíhá také zcela bez problémů, nikde se nic neseká, nechrochtá apod. Při ježdění s pastorky od OneUp jsem se zatím nesetkal s žádným problémem, kazeta krásně šlape, řazení je plynulé a rozdíly mezi originálními a neoriginálními kolečky nejsou skoro znát.

Jen pro úplnost, zde je aktuální odstupňování mojí kazety po montáži pastorků OneUp (tučně nově doplněné – neoriginál):
11-13-16-19-21-24-28-32-36-42 zubů

OneUp Components 42t - TEST

OneUp Components – závěr

Objednání a doručení sady pastorků OneUp Components bylo otázkou pouhého jednoho týdne. Jejich montáž na kolo sice neproběhla bez zaškobrtnutí, ale i tak to vše šlo docela hladce. Náhradní šroubek do přehazovačky mě stál pár haléřů, nový šaltr SRAM Type 2 jsem si chtěl stejně koupit, takže co? U Shimana je situace o něco složitější v tom, že je potřeba ještě vyměnit jedno raménko, ale jinak je postup stejný. Víte-li tedy předem, jak celý postup přestavby z 2×10 na 1×10 funguje a připravíte-li si na to materiál, pak je proměna vašeho řazení na moderní 1x“cokoliv“ vskutku snadná.

Co je ale nejdůležitější je fakt, že to celé funguje. Díly od OneUp Components mě skutečně nadchly. Jednak je velký pastorek bez problému použitelný pro kazety SRAM i Shimano, jednak je součástí balení také malé 16z kolečko a obě tyto součásti mají velice dobře vyrobené zuby s náběhy, takže to prostě řadí, drží a nevydává žádné nechtěné pazvuky!

Technická data

Materiál: 42z – 7075 T6, 16z – kalená ocel
Hmotnost: 42z – 71g, 16z – 18g

Ceny

Set pastorků 42/16z: 90 USD (oneupcomponents.com)
Samostatný 16z pastorek: 15 USD (oneupcomponents.com)
Raménko pro přehazovačky Shimano: 38 USD (oneupcomponents.com)
Narrow Wide převodník: 47 USD (oneupcomponents.com)

Foto: Los tomanos
OneUp Components 42t - TEST

OneUp Components 42t - TEST

OneUp Components 42t - TEST

OneUp Components 42t - TEST