reklama

reklama

Shimano XT 2016 – další MTB jedenáctka!

Shimano XT 2016 - Tech NewsDalo se to vlastně očekávat, že rok poté, co Shimano zařadilo 11 rychlostí do vrcholné sady XTR a provedlo u ní i další výrazné změny, dočkáme se toho samého i u verze XT. A je to tu! Shimano XT 2016 nabídne 11 pastorků, které bude možné kombinovat s jedním až třemi převodníky!

Trochu mi to připomíná hon na neexistující čarodějnice. Chvíli jsme se radovali z toho, jak se nám řazení na kole krásně zjednodušuje, a najednou tu máme dva systémy, které jakoby šly proti logice věci. Nedávno jsme informovali o nové sadě SRAM GX, která vedle základní konfigurace 1×11 a ekonomického setu 2×10 nabídne i trochu kostrbatě překombinovaných 2×11! Co je to ale proti Shimanu, které u nového XTR a brzy již i u XT poskytne jezdcům a stavitelům kol možnost vybrat si tři varianty schématu řazení – 1×11, 2×11 a 3×11!!!

Proč ale lamentovat nad tím, co je možná jen ústupkem minoritní části trhu, jenž si žádá maximální rozsah převodů. V praxi se stejně nejspíš budeme setkávat s rozumnými skladbami 1×11 a 2×10 u SRAMu a 1×11 a 2×11 u Shimana.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Kazety (11-42 / 11-40 zubů)

Přiznám se bez mučení, že se v těch číslech zubů už slušně ztrácím! Proto jsem si musel otevřít pár starších článků (Shimano XTR 2015) a dohledat pár informací o rozměrech kazet, abych vás nebalamutil nesmysly. Proto teď můžu s klidem říct, že Shimano dostalo konečně rozum a brzy nabídne sadu, která se svým rozsahem vyrovná SRAMu a jejich 1×11.
*SRAM mám prostě rád, tak sorry, že ho pořád zmiňuju!

Oproti sadě XTR, u níž je maximální rozsah na jedenáctkové kazetě pouze 11-40 zubů, posílí XT až na 11-42 zubů! Konečně tak odpadne potřeba složitě doplňovat starší desítky velkým 42zubovým pastorkem a pak dělat další úpravy, aby to celé fungovalo. Pozor ale, kazeta XT 11-42 zubů se bude primárně dodávat jen jako součást konceptu 1×11, nikoliv vícepřevodníkových verzí, které budou pracovat s verzí 11-40 zubů! Časem ale jistě půjde koupit samostatně, tak co!

Zajímavý a veskrze pozitivní je fakt, že se Shimano vypořádalo s jedenáctkou a klasickým ořechem, proto, stejně jako u XTR, nebudete ani u nové sady XT potřebovat speciální náboj nebo výměnný ořech jak je tomu u SRAMu a jeho standardu XD, který sice funguje hezky, ale…

Celé to je možné nacpat na současná kola díky tomu, že je největší pastorek (hliníkový, všechny ostatní jsou ocelové) na unašeči vyosen směrem dovnitř a tedy o něco blíže výpletu, než jak tomu bylo u desítky.

Shimano XT 2016 - Tech News

Kliky Shimano XT 2016

Nové kliky XT v zásadě navazují na designový směr, který před rokem určilo nové XTR, přičemž na jejich vzhled si udělejte názor sami. Mně se tenhle „silničářský“ vzhled docela líbí. Podstatné je, že i zde najdete „hybridní“ skladbu materiálů, kdy se u jednotlivých převodníků kombinuje hliníková slitina a kompozit a snad i ocel a titan! Nebo to je jen u XTR? Převodníky 2x a 3x mají klasické zuby a nabízeny budou v rozměrech 24-34z, 26-36z a 28-38z (2x), případně 40-30-22z (3x).

Jedničková varianta nabídne specifický profil zubů, který ale není vyslovenou kopií systému Narrow-Wide, jak jej známe od SRAMu, Race Face a mnoha dalších značek. I tak by ale mělo být redukováno padání řetězu o 150%! Smělé tvrzení.

Shimano XT 2016 - Tech News

Přehazovačka

Také přehazovačka jde cestou, kterou loni vyšlapávala sada XTR. Tedy s nově koncipovaným paralelogramem, díky němuž horní kladka lépe kopíruje profil kazety, celé to lépe řadí, jistěji drží, nepřeskakuje atd. Ani zde nechybí systém pro hlídání stálého napnutí řetězu (třecí spojka „Shadow Plus“), jejíž předpětí je nově možné seřizovat přímo zvenku na přehazovačce.

Shimano XT 2016 - Tech News

Shimano XTR M9000 (2015)

Přesmykač

Další nový kousek je přesmykač typu Side-Pull s předním vstupem bovdenu a ovládacího lanka. Ten slibuje snazší montáž na jemu přizpůsobené rámy, méně komplikované vedení bovdenu, výrazně lehčí chod, více místa pro zadní kolo atd.

Shimano XT 2016 - Tech News

Řazení

Dílčích úprav ve stylu XTR 2015 se dočkalo také páčkové řazení XT 2016 a opět by zde mohla zaznít ta samá písnička. Lehčí chod, výraznější polohy atd. Zajímavá je možnost odřazování o dvě polohy, ale pouze když menší páčku ovládáte palcem a tlačíte na ni zezadu. Nikoliv když ji mačkáte ukazováčkem! To možná pár lidí zamrzí, ale stejně, ovládat celé řazení palcem je, alespoň pro mě, výrazně přirozenější!

A abych nezapomněl, nové řazení bude kompatibilní se systémem uchycení I-SPECII a také I-SPEC B-type, proto jej bude možné kombinovat i se staršími brzdovými pákami. Za mě ale říkám, fuj! S pár sety I-SPEC jsem se poslední dobou osobně setkal a musel jsem se hodně snažit, abych dostal řazení a brzdové páky do vzájemné polohy, která by mě alespoň chvíli nerozčilovala. V tomto směru hlasuji radši, čistě za sebe, pro samostatné objímky!

Shimano XT 2016 - Tech News

Shimano XT 2016 - Tech News

Brzdy

Určitých změn se dočkaly také brzdy XT, ač si mnozí možná budou myslet, že na již tak dokonalých brzdičích není co vylepšovat. Na obrázku jsou zatím surové prototypy z nichž moc nepoznáte, každopádně se hovoří o upraveném ovládacím pístu a systému Servo-Wave. Další na řadě je vylepšení odvodu tepla u třmenů. Na detaily si ale ještě chvilku počkejme a někdy v létě při prezentacích kol modelového roku 2016 snad i na první osobní zkušenosti.

Shimano XT 2016 - Tech News

Původní článek včetně použitých fotek – singletrackworld.com

A pokud vás to napadlo… Pak ne, o elektronické variantě Shimano XT Di2 jsme zatím neslyšeli. Vy ano?

Shimano XT 2016 - Tech News