reklama

reklama

Shimano – NEW XTR (2015)

Shimano XTR M9000 (2015)Abychom nebyli očerněni z toho, že se v aktualitách věnujeme pouze SRAMu a na jeho japonského rivala záměrně zapomínáme, přinášíme dnes krátký přehled novinek u sady Shimano XTR, která v modelovém roce 2015 dozná několika zásadních změn.

Shimano je gigant, jehož pozici a existenci jen tak něco neohrozí. I když SRAM mu poslední roky slušně zatápí. Japonské díly má přesto stále v oblibě dost a dost jezdců, přestože se zdá, že se inženýři ze země vycházejícího slunce poslední dobou v určování trendů zrovna moc neangažují. Spíše jen naslouchají trhu a postupně své sady upravují tak, jak si moderní doba žádá. Příkladem za všechny budiž 11-rychlostní řazení kombinované s jedním převodníkem.

Ano, Shimano XTR tuto mezeru zaplní, stále ale nehodlá rezignovat na staré pořádky, proto bude nabízet řazení 1×11, 2×11 a dokonce snad i 3×11!!! Není-li to pouhá fáma? I když… Jeden a dva převodníky klik Shimano XTR jsou potvrzeny. Jejich vzhled nechť posoudí každý sám. Každopádně u přehazovačky, o které si ještě něco povíme níže, je v rysech napsáno, že může spolupracovat s jedním až třemi převodníky!?
Shimano XTR M9000 (2015)

Kliky (1x, 2x, …)

Každopádně technologicky půjde o slušný inženýrský skvost, jelikož největší převodník by měly tvořit tři základní části, které budou slepeny a snýtovány v jeden nerozlučný celek! Ozubení přitom bude vyrobeno z titanu a v případě jednopřevodníkové varianty se dočkáme obdoby řešení narrow-wide (úzký/hubený zub).

Kazeta 11-40

Titan rovněž vládne kazetě s jedenácti pastorky (z titanu bude horních devět), která se ale spokojí s klasickým ořechem – žádné specialitky à la SRAM XD. Rozsah kazety bude „kompromisních“ 11-40 zubů, konkrétně ve skladbě 11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40 zubů.

Přehazovačka

Nejvíce zásadních změn se ale kumuluje na pozici přehazovačky, kde se Japonci sice nechali inspirovat SRAMem, ale přišli i se svými nápady, které stojí za to. Důležité jsou zejména tři pojmy. Prvním je tzv. New Plate design, kde je inspirace Amerikou jasná. Čep raménka se přesunul mimo osu horní kladky, díky čemuž přehazovačka plynuleji kopíruje profil kazety. Řazení by tak mělo být snazší, přesnější a jistější.
Shimano XTR M9000 (2015)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Shallow Slant Paralelogram

Druhý pojem značí upravenou konstrukci základního paralelogramu, kdy by vnější rameno mělo být dokonce z karbonu. Důležité ale je, že je konstrukce přehazovačky jinak skloněna, což by mělo mít pozitivní vliv na její stabilitu v náročném terénu. Přehazovačka nebude skákat a nemělo by se stát, že by řadila, když nechcete. Nejlépe to je vidět v přiloženém videu.
Shimano XTR M9000 (2015)

Shadow Plus „Plus“ – stabilizátor řetězu

Třetím bodem je nastavitelný stabilizátor řetězu, což je konečně logické označení tohoto moderního vylepšení – už tomu nebudeme říkat třecí spojka. Shimano bylo v tomto směru už nyní napřed, jelikož bylo možné drobným klíčkem dotáhnout předpětí „škrtící“ objímky. U nové verze vyhrála praktičnost, zapínací a vypínací páčka je krapet jiná, ale hlavně jde onu objímku utáhnout drobným imbusem, aniž byste musely cokoliv demontovat. V jednoduchosti je zkrátka síla! Za toto vylepšení budu teď chvíli Shimano blahořečit!
Shimano XTR M9000 (2015)

Přesmykač a brzdy

Tak a tím bychom snad měli vše zásadní probráno. Brzdy se totiž prakticky nezměnily, až na drobnost, jakou je zeštíhlení upínací objímky, aby se na řidítka lépe vešlo další příslušenství (ovládání teleskopické sedlovky apod.). Zajímavější už je přesmykač, který se ale postupně stává přežitkem. SRAM snad údajně pracuje na skutečně dostupné sadě 1×11 – něco jako SRAM X91???

Side Swing

Každopádně Shimano se pokouší vymyslet nový systém uchycení lanka – po Top Swingu a Down Swingu tu máme Side Swing, kde přichází lanko zepředu po spodní rámovce. Dle všeho je jinak (horizontálně) řešen i samotný paralelogram?

Nápad se to ale nezdá špatný, navíc by takto měly fungovat i přesmykače s uchycením Direct Mount. Jak jednoduché by najednou bylo tažení lanka! Žádné oblouky pod středem nebo zalomení podél sedlovky – hezky napřímo! Že na to už dávno někdo nepřišel?
Shimano XTR M9000 (2015)

Dost bolo techniky – na závěr si dejme malou jízdní ochutnávku
Matt Hunter drtí nové Shimano XTR M9000, navíc potmě!

Shimano XTR M9000 from Ride Shimano on Vimeo.