reklama

reklama

Bell a Giro s vyšší ochranou – MIPS

GIRO / BELL - MIPSNa veletrhu Eurobike je vždy tisíce novinek kol a doplňků, až se v nich člověk ztrácí a snadno pak něco přehlédne. Například mi zcela unikla skutečnost, že značky Bell a Giro začaly používat zcela novou technologii pro zvýšení bezpečnosti svých helem. Technologii zvanou – MIPS.

Co je MIPS?

MIPS je zkratkou pro „Multidirectional Impact Protection System“. Tedy řešení ochrany hlavy, které se snaží pohltit síly přicházející z různých směrů. Poměrně jasně je vše vysvětleno a graficky znázorněno v prvním ze dvou přiložených videí, ale zkusme si to obecně popsat.

Klasická helma sedí pevně na hlavě a pokud přijde náraz, pak jej pohltí tím, že popraská její pěnová výplň, zatímco vnější skořepina by ji měla udržet pohromadě. Takové řešení funguje ideálně v případě, že jde o přímý náraz, třeba kolmo do stromu. Auuu! Pokud ale padáte na zem, vaše tělo se celé točí a hlava přijde do styku se zemí, pak se nejedná o pouhý přímý náraz, ale do hry se zapojí i další, především rotační síly. A zde je právě prostor pro konstrukci MIPS.

GIRO / BELL - MIPS

U běžné helmy jsou výstelky usazeny napevno v pěnové výplni. Naproti tomu u helem s technologií MIPS drží na samostatné skořepině, která je se zbytkem helmy spojena elastomerovými spojníky. Díky nim se může tato skořepina vůči tělu samotné helmy pohybovat v řádech celých milimetrů. V druhém videu zaznívá hodnota až 15 mm. A právě toto řešení by mělo pomoci v kritickém okamžiku ještě lépe odvést a rozptýlit síly směřující k naší lebce, a tak snížit dopady samotného nárazu.

Zajímavé je, že technologie MIPS byla inspirována stavbou naší hlavy. Náš mozek totiž není spojen s lebkou napevno, ale je izolován kapalinou (mozkomíšní mok). Díky tomu se při prudkých pohybech hlavy otřesy nepřenášejí přímo na citlivý mozek a ten je tak lépe chráněn.

GIRO / BELL - MIPS

A podstatné na konec

Technologie MIPS bude v příštím roce dostupná na přilbách Bell Super 2, Bell Super 2R, Bell Stoker, Giro Feature a Giro Savant, a to vždy za příplatek 500 Kč oproti standardní přilbě. Budete mít tedy na výběr, zda je pro vás důležitější úspora pár korun nebo bezpečí vaší makovičky.

GIRO / BELL - MIPS

GIRO / BELL - MIPS