reklama

reklama

EVOC CC 10l – TEST

EVOC CC 10l - testZnačku EVOC není třeba dlouze představovat, jelikož jsou její po většinou vesele barevné batůžky, batohy, brašny či celé vaky určené na přepravu kol vidět skrz na skrz bikovou komunitou. Letos jsme již testovali velký ruksak FR Trail 20l, nyní se podívejme na malého brášku EVOC CC 10L

Již dle modelového označení je více než jasné, jak velký je tento batoh – objem 10 l. CéCéčko je přitom v mnoha směrech zdařilou zmenšeninou svých větších enduro a FR bratří, s nimiž jej pojí řada společných prvků, jeden zásadní ale u něj nehledejte. Je jím chránič páteře! Kdo by také cpal páteřák do lehoučkého XC batůžku, který je určený spíše pro letní jednodenní tréninky, než velké expedice a dobrodružství v divočině.

Přepažit, upažit

Namísto pevného plátu je v zádové části vložena pouze tenčí a částečně pružná výztuha, díky níž batoh drží tvar, a která zároveň fyzicky odděluje náklad od vašich zad. Stejně tak brání vyboulení proti páteři při vsunutí plného vaku. Záda batohu jsou pak posázena šesticí polstrovaných polštářků, mezi nimiž jsou poměrně velké větrací kanály.

Druhým efektem vypuštěného páteřáku je patrná úspora hmotnosti. Prázdný batoh ukázal na digitální váze hodnotu 680 g, což se liší jen trochu od udávané hmotnosti 600 g. V ní možná není započítána síťka na helmu.
EVOC CC 10l - test

Nylon, síť a pěna

Při bližší obhlídce a nahlédnutí do tabulek specifikace lze na různých místech nalézt zajímavé a kvalitní materiály – Nylon 210/D Ripstop (vnější plášť batohu), P600/D PU (materiál použitý na místech s výraznějším namáháním), 3D Air Mesh (síťovina na vnitřní straně popruhů a na zádových polštářích), Air Mesh (méně exponovaná síťovina na vnější straně popruhů) a Atilon PE-Foam (viskoelastická pěna tvořící jádro popruhů – je lehká, pevná a pohodlná).
EVOC CC 10l - test

Jedna duše, jedno tělo

Jak se na EVOC sluší a patří, jsou komfort a jistota usazení na těle zcela bez diskuzí. Batůžek krásně padne, poměrně jistě drží na svém místě, nikde netlačí a díky větracím kanálům na zádech umožňuje i určitou cirkulaci vzduchu. Jisté usazení ještě umocňuje dojem z lehkosti. S plným vakem pocítíte, že máte na zádech zátěž navíc, jakmile ale trochu vody upijete, na batoh téměř zapomenete. Proto, i když je EVOC plně naložen (ono se toho do něj vedle plného vaku až tak moc nevejde), působí na zádech stále příjemným a přirozeným dojmem.

Nacpu tam všechno najednou

Naopak určité výhrady mám k vnitřnímu uspořádání a podobě hlavní komory, která je sice krásně přístupná pomocí dlouhého zipu, její součástí je ale také kapsa pro vodní vak. Trochu mi vadilo, že se reservoár a objemný náklad potkávají na jednom místě. Chybělo mi také další členění tohoto prostoru. Uvítal bych třeba tunýlek či jinou možnost kam strčit větší pumpičku, která se nevejde do předního organizéru. Nechtělo se mi ji jen tak pohodit do hlavní komory, proto jsem ji alespoň zasunul vedle vaku, což je sice řešení v jádru praktické, nikoliv však zcela elegantní.
EVOC CC 10l - test

Roztřídit a zařadit

Je-li ale vaše vybavení spíše kompaktní (multiklíč, malá pumpa, lepení, lehčí duše apod.), jistě s radostí využijete možnosti již zmíněného organizéru, který totiž kopíruje řešení velkých Evoců. Díky tomu se v něm člověk zvyklý na jiný model zabydlí velice rychle. Doplňme, že na horní straně je ještě jedna polstrovaná kapsa na zip, kam lze odložit mobil nebo třeba sluneční brýle, když na krajinu padne tma.

Kam schovám nářadí?

Po dobu testování jsem neměl potřebu využít síťku pro uchycení helmy jinak než pro účely focení, proto mi u tohoto modelu přišla skoro zbytečná. Možná by stačilo nějaké chytré poutko jako mají batohy Osprey a místo síťky doplnit batoh o pláštěnku. Co mi taky trochu chybělo, byla alespoň jedna kapsa na bederním popruhu. Velký EVOC FR zde má velké kapsy na zip, u malého by stačila menší kapsička třeba jen s gumou. Je příjemné mít po ruce multiklíč, kapesníčky nebo třeba hroznový cukr.
EVOC CC 10l - test

EVOC CC 10l – závěr

Celkově mě tento malý EVOC bavil. Čistě černé provedení testovaného kousku je sice trochu smutné až obyčejné, ale to je jen detail – barevnost si vyřešíte sami při nákupu. Pokud se pro něj rozhodnete, získáte příjemný, lehký sportovní batůžek, do kterého se vejde o trochu víc než jen vak, duše, doklady a pumpa. Bez problému pobere i větrovku a něco rezervního oblečení pro pozdní návraty domů. Zázraky ale nečekejte. Nákladní prostor je jasně ohraničený a žádná síťka či chlopeň pro provizorní navýšení objemu zde není. Leda byste využili síťku na helmu a pod ní smotali větrovku nebo třeba teplé triko. I to jsem zkoušel, jak je vidět na jedné z fotek.

Výběr batohů EVOC CC 10L je poměrně pestrý, ceny přitom začínají na částce 1890 Kč (1795 Kč při registraci), za cenu 2490 Kč pak můžete mít tento batoh i s vodním vakem Bladder 2l. (dodává BikeGallery.cz)
Mezinárodní web – www.evocsports.com

Testujeme – EVOC CC10l from BikeAndRide.cz on Vimeo.

EVOC CC 10l - test

EVOC CC 10l - test
EVOC CC10l Team – 2 780 Kč (včetně vodního vaku Bladder)