reklama

reklama

EVOC FR Trail Unlimited 20L – TEST

EVOC FR Trail Unlimited 20L - TESTZnačka EVOC, vyrábějící v první řadě sportovní batohy, je za poslední roky stále více vidět na zádech nejen našich západních sousedů, odkud pochází, ale vlastně obecně po celém světě. Přitom ale rozhodně nepatří mezi značky, které by chrlily novinky rok co rok.

Naopak, její základní produktová nabídka je poměrně stálá. Mění se spíše jen barvy a jejich kombinace, což je vedle výtečného zpracování a určité přidané hodnoty jedním z klíčových prvků úspěchu. Onou přidanou hodnotou je tzv. PROTECTOR. Právě tento nápis svítí z boku na zádech. Buďme konkrétní – batohy EVOC, model FR Trail nevyjímaje, jsou vybaveny integrovanou a v případě potřeby snadno vyjmutelnou ochranou páteře (tzv. páteřák) s obchodním označením LiteShield.

Není to jen výztuž zad…

EVOC FR Trail Unlimited 20L - TEST…co EVOC odlišuje od většiny konkurence. Zajímavým řešením je rovněž to, že lze zádovou část zcela oddělit. Teoreticky se takto můžete zbavit úložného prostoru a obléknout si samotný páteřák. Proč byste to ale dělali, když je celý batoh nejen hezký, ale hlavně prakticky řešený?

Do prostoru mezi zádovou výztuhou (kterou lze snadno vyjmout) a úložnou částí batohu je možné snadno schovat vodní vak, pro nějž je zde nachystaná samostatná kapsa. Hlavní komora pak nabízí vnitřní prostor vskutku velkolepý, přední organizér vám pomůže udržet pořádek, řada kapes snadno ukryje vše, co má být po ruce či v bezpečí (třeba brýle nebo mobil). Integrovaná pláštěnka zase zajistí, že váš cenný náklad zůstane za všech okolností v suchu.

Poctivá bagáž

EVOC FR Trail není žádný drobeček, ale poctivá batožina s objemem 20 l. Toto číslo alespoň výrobce udává u varianty M/L (v nabídce jsou tři velikosti odstupňované podle výšky postavy – S, M/L a XL). S ohledem na objem nákladu, který se mi ale podařilo do batohu umístit, bych vnitřní prostor od oka odhadl na něco okolo 30 l.

Tento prostorově neskromný batoh je tedy určen pro celodenní výpravy za dobrodružstvím, případě na vícedenní expedice. Připraven je rovněž pro náročné enduro závody. K čelní lamele snadno připnete integrálku či XC kokosku, z úkrytu pláštěnky lze zase vyndat popruhy a na spodní stranu připnout chrániče nebo třeba karimatku!

Zafixuje tvoje tělo

Výrazným specifikem je systém fixace na tělo, zmíněný LiteShield, kde hraje ústřední roli silný, přitom částečně pružný bederní pás. Ten je opatřený velkoplošným suchým zipem a stahovací přezkou. Vše ve jménu bezpečí. Aby totiž správně fungovala ochrana páteře, je zapotřebí, aby byl batoh pevně fixován. Zde se ale ukrývá malý uživatelský chyták. Nakolik je upnutí přes „pupík“ ve sjezdech příjemné, natolik může být při přesunech a ve výjezdech, i přes pružné provedení, nepohodlné. Hlavně je-li horko jako bylo loni až do půlky září.

Malý a velký brácha

Osobně jsem tedy bederní popruh pod každým sjezdem povoloval, abych se vyhnul zbytečnému tlaku na břicho a na začátku sjezdů jej zase utahoval. Za pocit bezpečí a možnost dýchat naplno ve výjezdech to ale, myslím, stojí. Zároveň bych jedním dechem dodal, že pokud s EVOCem FR Trail vyrazíte na kratší švih a neubráníte-li se pokušení a pěkně jej napěchujete, je více než pravděpodobné, že bude pěkně těžký! Proto je vhodné si dobře rozmyslet optimální velikost batohu (EVOC nabízí několik variant, například menší FR Enduro). Případně je vhodné vlastnit jeden lehčí (třeba náš oblíbený Osprey Raptor, nebo aktuálně zkoušený EVOC CC 10l) a k němu jeden velký expediční – EVOC FR Trail a tyto batohy průběžně střídat.
EVOC FR Trail Unlimited 20L - TEST

Kancelář na zádech

Poslední, co bych rád zmínil, je skvělý přístup k veškerému nákladu. Hlavní komoru otevřete naplno pomocí dlouhého zipu, stejně tak i čelní organizér. Do prostoru zádové výztuhy se pak s jistotou vejde i notebook. Moje 14“ Lenovo má obrovskou rezervu, proto by se sem jistě vešel i 17″ MACek. Také proto využívám EVOC FR Trail nejen pro větší výpravy na kole, ale i v civilu pro cesty se svou „mobilní kanceláří.“

Díky pevným zádům je totiž skoro jedno, co vše do EVOCu naložíte, záda budou stále rovná a batoh bude skvěle sedět. Navíc právě díky stažení v pase se hmotnost batohu více soustředí na pánev a méně na ramena. A že nemá EVOC žádnou síť na zádech nebo jinou moderní verzi ventilace? I s nimi se člověk nakonec stejně zapotí, tak proč to řešit, když vám naopak právě tento batoh může „zachránit krk!“

A to neméně důležité úplně na konec. Batohy EVOC najdete v nabídce prodejny Bike Gallery (www.bikegallery.cz), kde se varianta EVOC FR Trail Unlimited 20L aktuálně prodává za cenu 4 490 Kč. Základní černá varianta je pak za 3 990 Kč, stejně jako třeba dámské provedení EVOC FR Trail Women 20l.

EVOC FR Trail Unlimited 20L - TEST