reklama

reklama

Turner Czar – TECH NEWS

Turner Czear - Tech newsKarbonová horečka (po)dostihla i DavidaTurnera! Dnes již najdeme na trhu jen hrstku firem, které tvrdošíjně sází pouze na hliník. Aktuálně padl i poslední matador hliníkové éry. Vlastně nejde o pád, ale vzestup. Turner Czar totiž otvírá novou kapitolu této značky.

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Hail Caesar!

Ano, podobné zvolání jaké zaznívá v písni kapely AC/DC, by mohlo zaznít i nad tímto kolem. Model Czar totiž přepisuje soudobé dějiny značky Turner a svým způsobem navazuje na trend všech značek využívajících zadní stavbu DW-Link (autorem je Dave Weagle), tedy postupně se přiklánět ke karbonu. IBIS ve své moderní historii ani jiný materiál nepoužíval, zato třeba Pivot dlouhou dobu nechtěl otevřít Pandořinu skříňku s černým vláknem. Když se tak stalo, přišli na svět skvostné a co do parametrů úchvatné stroje jako je Mach 5.7 Carbon (test v květnovém čísle MBAction) nebo Mach 429 Carbon.

Lehkost, rychlost, zábava

Do této rodinky se nyní připojuje také David Turner se závodním devětadvacetipalcovým strojem Czar. Tedy, abychom hned z kraje nezmátly vaše smysly. Czar je lehká karbonová raketa se 100 mm zdvihu dosažených díky DW-Linku, která byla navržena tak, aby uspokojila potřeby a touhy nejen XC závodníků, ale také maratonců a jezdců, kteří se nepotřebují nutně prát o pozice na stupních vítězů, ale vyžadují stroj dostatečně lehký a hbitý, aby si jízdu na trailech mohli náležitě vychutnat. A právě takový je Cézarův naturel – všestrannost, rychlost a zábava.

Pro kola Turner typické výrazné sváry a ostře řezané profily trubek nyní nahrazuje již od pohledu výrazně uhlazenější kabátek z černých vláken, komplikované svařence pak střídají velké bloky karbonu. Turnerův kovoobráběčský rukopis i nadále vystopujeme na dvojici ramen zadní stavby, precizně vyfrézovaných z jednoho kusu hliníku.

Pomalu a jistě se začínám při popisu novinek opakovat, ale i zde najdeme řadu dnes již zcela standardních a v moderní době nezbytných prvků, ale také něco klasických řešení kol Turner. Chybět dnes v žádném případě nemohou pevné osy (15/142×12 mm – P/Z), střed PF30 a Post Mount úchyt zadní brzdy.

Standardem je rovněž kónická hlava (taper), která nese označení 44H. Ta je přímo připravena pro hlavové složení Cane Creek 44XX, díky němuž lze tuhost této partie posílit o 20% a zároveň je možné minimalizovat výšku uchycení představce. To je přínosné s ohledem na přesnost řízení a stabilitu ve strmých výjezdech. Jako poslední bod bych zmínil pro kola Turner typická kluzná pouzdra na pozici čepů zadní stavby. Ta jsou již tradičně, pro zjednodušení údržby, vybavena maznicemi (Zerk Fittings).

Pozvi Turnera k sobě domů

A nejlepší zprávu jsem si nechal na konec. Je krásné povídat si o takovém kole, které ale na vlastní oči v naší zemičce jen těžko uvidíte, neřku-li, že byste se na něm mohli povozit nebo jej přímo vlastnit. Objednat přímo z USA by se určitě dalo, ale to již nebude potřeba, jelikož od letošního roku bude značku Turner zastupovat společnost Protocycles. Již nyní máme slíbeno testování vybraných kol, Turner. Czar to asi hned nebude, zato se můžete spolu s námi těšit například na test 27,5“ all-mountain stroje Turner Burner. A nebude to jen Turner, ale také třeba značka CANFIELD Brothers, o níž se na stránkách BikeAndRide.cz již brzy dozvíte víc.

Více o kolech Turnner – www.turnerbikes.com
Více o kolech CANFIELD Brothers – www.canfieldbrothers.com

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Turner Czear - Tech news

Hail Caesar – AC/DC