reklama

reklama

Cannondale Trigger 29er 1 – první dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmyCannondale Trigger je žhavou novinkou letošního roku a my už se s ním proháníme po lese… A to dokonce na 29″ variantě, která je z řady hledisek zajímavější, než její bráška na malých kolech. Abych vám ukrátil čekání na kompletní test, sepsal jsem ještě za čerstva své první dojmy.

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmyNa Triggerovi 29er jsem se zatím vozil jen dva dny a ještě k tomu na sněhu, přesto mám tohoto kola plnou hlavu. Předně bych rád zmínil, že se mi myšlenka 29″ s vyšším zdvihem obecně moc nelíbí. Tím míň, že už jsem se svezl i na nastupujícím rozměru 27,5″, který mi v tomto směru připadá smysluplnější. Tedy, přesnější by bylo napsat, že se mi tato myšlenka „doposud nelíbila“. Cannondale Trigger 29er můj pohled na věc poněkud změnil…

Mám ho až po prsa!

Když jsem Trigrera vybaloval z krabice a nakonec se vedle něj postavil, sahala mi řídítka do půlky hrudi, jako bych stál vedle motorky a ne vedle kola, respektive vedle trail-biku! On vlastně Trigger 29er trail-bikem tak úplně není, koketuje spíše s kategorií enduro nebo po ní alespoň dost nápadně pošilhává. Tyto škatulkové šarády a tahanice můžeme ale nechat na jindy. Důležité je poznamenat, že Trigger 29er je, pokud se nepletu, první devětadvacítka v historii MTB, která má vyšší zdvih, než její stejnojmenný sourozenec na malých kolech. Trigger 26“ totiž běhá se sportovními 120 mm, kdežto 29er si užívá nemalého rozsahu 130 mm!

Není Triger jako Trigger

Co z toho plyne? Že jsou to dvě značně odlišná kola. Říkal jsem si zprvu, že by se „velký Trigger“ měl jmenovat spíše Jekyll 29er, pak jsem ale pochopil, že je to jen klamné zdání. Cannondale Trigger 29er svým terénním apetitem sice výrazně překračuje možnosti šestadvacítkového bráchy, avšak přes nemalý zdvih, macaté pláště Schwalbe Hans Dampf 2,35″ a další libůstky, stále ctí část sportovní filozofii „malého Triggereru“.

Cannondale Trigger 29er ukázal na váze necelých 14 kilo (přesně 13,8 kg, vel. L, bez pedálů), přitom nelze ani náznakem mluvit o lenosti při akceleraci. Ano, je to top model, točí se na lehkých kolech Stan’s ZTR a tak vůbec. Hlavně má ale parádně tuhý rám. Na devětadvacítku až neskutečně. Klobouk dolů!

inzerce

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Láska na první… No, spíše na druhý pohled

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmyČeho jsem se bál a na čem jsem si myslel, že Trigger pohoří, byla a je geometrie. 29“ a 130 mm, to už je trochu moc, nemyslíte? Jenže… Ono to funguje! V nízkých rychlostech je řízení, pravda, dost živé, lze si na to ale po chvíli zvyknout. Když se tak stane, zjistíte, že je tento mastodontní stroj na trailech až nečekaně hravý, pohotový a zábavný. Přidejte k tomu přirozenou stabilitu velkých kol, neohroženost díky vysokému úchopu, tlustým plášťům a bytelné konstrukci a vzejde z toho těžko uvěřitelný mix vhodný pro terény snad všeho druhu. Nechápu?! Já se do toho kola po dvou dnech snad zamiloval!?

Ještě to chce poladit

Nechvalme dne před večerem. Prozatím mě příliš neoslnilo odpružení, i přes to, že nová a výrazně mohutná vidlice Lefty působí vskutku úctyhodné a dost jsem od ní čekal. Dám ale v tomto směru Triggeru 29er rozhodně ještě šanci. Musím si více pohrát s nastavením, stříknout hezky pístnici silikonem a také teploty by se již měly držet nad nulou. Tak snad se ještě předvede…

Každopádně pokud vás (nejen) toto kolo zajímá, zůstaňte naladěni… A sledujte naše kanály – facebook, twitter, google+, YouTube, Vimeo a hlavně web BikeAndRide.cz

Více informací o kole Cannondale Trigger 29er 1 najdete na stránkách www.cannondalebikes.cz

Všechny fotky v tomto článku byly vytvořeny pomocí kamery Drift Ghost HD (jízdní fotky jsou „vystřiženy“ z videozáznamu)

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy

Cannondale Trigger 29er 1 - prvni dojmy