reklama

reklama

Obhajoba VELOfascinace 29″

VELOfascinace 29"S příchodem nového českého magazínu BIKE se na cyklistických fórech rozjela slušná diskuze. Vedle všeho ostatního mě ale zarazilo několik příspěvků, „obviňujících“ testery z Vela, že až příliš silně propadli omamnému volání parametru 29“! Jelikož jsem ve Velu roky pracoval, není mi moc jasné, kde mají tato tvrzení své kořeny?

Kdyby tak dotyční diskutéři věděli, jak těžce a zdlouhavě se rozměr 29“ pral o své obecné redakční přijetí! Jako první pionýr (odmyslete si prosím komunistický význam tohoto výrazu) začal aktivně velká kola ve Velu prosazovat, proti vůli většiny ostatních, Tomáš Taich. Já pak byl jedním z prvních, kdo se jeho zápalem pro věc nakazil a společně s ním krůček po krůčku infiltroval velká kola do klasických srovnávacích testů.

Kdo zná kluky z Vela, respektive naší původní sestavu, nejspíš by tipoval, že se pro velká kola jako jeden z prvních „zblázní“ dvoumetrový čahoun Eda Pinkava, ale opak je pravdou. On tento koncept přijal za svůj jako jeden z posledních… Paradoxně mezi další oběti naší 29“ inkvizice se zařadil André Vébr, který se této myšlence zprvu dost bránil. Pak si ale půjčil Spešla Stumpa 29er, snad vůbec první testovací model od Spešlu na velkých kolech, který se dostal do ČR. To kolo ho natolik uchvátilo, že si ho na konci roku odkoupil!
VELOfascinace 29"

Takže žádní čahouni, ale bojovníci v sedle ořů s vyraženým nápisem Medium na boku. Nebo dokonce i Small v případě Karla Kuchlera, který si nechal postavit ocelovou devětadvacítku pro trpaslíky (sorry Karle za ten výraz). Velká kola to zkrátka ve Velu nemívala vždy jednoduché, i když si vzpomínám také na momentky, jak jsme si na Eurobiku nadšeně vykládali, kdo kde objevil novou devětadvacítku. Přeci jen to byla velká věc, v Americe už skoro samozřejmost a v Evropě stále rarita. Co víc změnilo nebo posunulo horská kola od dob jejich vzniku? Odpružení, kotoučovky a pak Garyho obruče! O čem jiném by tedy odborný cyklistický plátek měl psát?

Proč to ale celé píšu? Abych bránil Velo, kde jsem roky pracoval? Abych bránil sebe i poté, co jsem si někde přečetl, že jsem zabiják 29“ a že mi zaplatili, abych teď všude tlačil průměr 27,5“? Ne, to nejsou hlavní důvody. Chtěl jsem jen poukázat na skutečnost, jak moc rozdílné může být vnímání mediálního obrazu nás pisálků a našich médií obecně (časopisů, webů atd.) v porovnání s prostou skutečností.
VELOfascinace 29"

Ale tak už to zkrátka chodí u lidí co se neskrývají za často anonymními profily na internetových diskuzích a jdou zkrátka s vlastní kůži na trh. Na druhou stranu je o to víc povzbudivé, když se mezi záplavou bezbřehé kritiky blýskne alespoň náznak uznání. Díky!!! To celé neděláme jen proto, že nás to baví a že nás to živí. Děláme to proto, aby to bavilo vás!

Štěpán Hájíček