reklama

reklama

GoPro HD Hero 2 – TEST

GoPro HD Hero 2 - TestJakožto internetový magazín se nemusíme omezovat pouze na text a fotografie, chceme být multimediální a produkovat také videa. Čím ale natáčet? Kamerou, foťákem nebo něčím extra? Ideální jsou malé odolné kamery jako zrozené pro akční záběry. K testu jsme si vybrali aktuální ikonu této kategorie, kameru GoPro HD Hero 2.

Text a foto: Ondra Kinkor

Hrdina se představuje, již podruhé!

Když se GoPro zrodilo, mělo jen pramálo konkurentů. Dnes je tomu ale výrazně jinak. Malých kamer určených pro filmování akčních sportů je dnes na trhu celá řada. GoPro, se svým aktuálním modelem HD Hero 2, tedy druhou generací odolné „kapesní“ kamery, přitom stále hraje prim a je pro mnohé konkurenční firmy inspirací a vzorem.

Co je to za mýdlo?

Na první pohled je GoPro HD Hero 2 od svého staršího bratříčka prakticky k nerozeznání. Je to stále stejná hranatá stříbrná krabička zabalená do stejného vodotěsného pouzdra s identickým systémem upínání. Mimochodem, když kamerku GoPro vyndáte z průhledného „futrálu“ vypadá najednou tak nějak divně… Jako krabička od mýdla! Je to ale hodně nabušené mýdýlko! Každopádně tvarem a vnější podobou podobnosti se starší generací končí!
GoPro HD Hero 2 - Test

Malej, ale šikovnej…

První věc, která vás praští do očí, když HD dvojku zapnete, je zcela přepracovaná struktura kontrolního displeje a vlastně i systém ovládání. Kdo má zkušenosti s jedničkou ocení, že „to celé“ konečně dává smysl a už proto nemusíte hledat dlouze v návodu, co znamená které číslo a písmeno. Na malé obrazovce jednoduše vidíte, v jakém režimu se nacházíte – video, sekvenční snímání, snímání po 2 vteřinách – co je možné nastavit atd. Jednou ze zcela zásadních informací, které se vám u HD 2 zobrazují, je počet pořízených snímků (video sekvencí) a počet zbývajících snímků (minut videa), které se vám ještě vejdou na SD kartu. Najednou lze z toho drobného displeje vytěžit tolik užitečných informací…

Našlápnutý foto-hardware

GoPro HD Hero 2 v sobě skrývá, vedle jiného, také slušný fotografický potenciál. Fotky snímá čip s rozlišením 11 megapixelů, což znamená, že nabízí mnohem lepší kresbu a použitelnost fotografického výstupu s charakteristickým zakřivením širokoúhlého objektivu. Velikost snímače, nová skleněná čočka a kvalita následného foto výstupu je taková, že si fotky z Hero dvojky můžete třebas i vytisknout ve větším formátu a udělat si tak originální plakát na zeď. K tomu všemu je zde také nový procesor, který je větší, rychlejší a… No prostě si lépe poradí se zpracováním pořízených dat.
GoPro HD Hero 2 - Test

1080,4:3,170,127,90, 960…

Pojďme si představit také pár čísel. Kombinace dvakrát broušené čočky a většího snímače vám rovněž nabídne širší zorné pole v nejvyšším rozlišení videa 1080p. S původním hrdinou jste byli omezeni při rozlišení 1080p pouze na úhel 127° a k dosažení plného širokoúhlého záběru (170°) bylo potřeba přepnout na nižší rozlišení, maximálně 960p a formát 4:3. S HD Hero 2 si můžete vychutnat neomezených 170°záběru i při plném HD video rozlišení 1080p. Případně, je-li to vaše přání, můžete přepnout na užší zorné pole 127°nebo dokonce pouze 90°. To vše stále při full HD. Volba je jen na vás.

Kolik třešní tolik vyšní… aneb co z toho leze

Tzv. full HD záznam (1080p) je pořizován standardní frekvencí 30 fps a ukládán do formátu MP4 s kódováním H.264. Budete-li chtít, můžete natáčet také na 960p (4:3) při frekvenci 30 nebo 48fps, 720p (30 nebo 60fps), případně WVGA (848×480), kde lze volit 60 snímků za vteřinu nebo nově vysokorychlostní snímání 120fps! To je hukóóót.

Večer si vem lampičku

Slabší stránkou celé té nádhery je i u nové generace natáčení či focení v noci nebo obecně při nižší hladině okolního světla. Nutno poznamenat, že HD Hero 2 je na tom o poznání lépe než předchůdce, i tak mu ale více sedí slunné stráně než husté temné lesy. Kdo chce ke svému videu zaznamenat i kvalitní zvukovou stopu, může nyní využít externí mikrofon připojený přes 3,5 mm jack. Zvuk pořizovaný přes vodotěsný obal je stále docela… Není to prostě ono!
GoPro HD Hero 2 - Test

Mačkátka a blikátka

HD Hero 2, stejně jako jednička, má opět jen dvě tlačítka. Jedno pro přepínání režimů a úprava parametrů, druhé sloužící jako spoušť. Ovládání všech funkcí je jejich prostřednictvím snadné i přes vodotěsný obal. Významný krok vpřed vidím rovněž v takové drobnosti, jako je navýšení počtu kontrolních diod. U Hero první generace sloužila pro kontrolu záznamu jediná červená dioda na přední straně. „Točí to?“ „Podívej se na mě. Jo točí!“. Klasický příklad konverzace, když měl jeden jezdec na hlavě GoPro. To možná není úplně ideální příklad, ale… Problém byl spíš, když jste chtěli něco fotit, něco směrem od sebe, a ne jen svůj udivený obličej! Mačkáš, mačkáš a doma koukáš na svůj xicht. HD 2 má naštěstí hned tři kontrolní diody. Jednu vepředu, druhou nahoře a třetí vzadu. Teď už můžete fotit a filmovat klidně hlavou vzhůru a na svůj škleb se už dívat muset nebudete.
GoPro HD Hero 2 - Test

Skládačka jak lego

Kamera GoPro HD Hero 2 se dodává ve třech různých baleních, která se liší pouze skladbou přítomného příslušenstvím odpovídající určitému sportu, respektive sportovnímu odvětví – Surf edition, Motorsports edition a Outdoor edition. My měli půjčenou Outdoor edici, která obsahuje držáky na přilbu, všelijaké popruhy na uchycení, různá ramínka a také hrudní popruh. Standardní upevňovací destičky jsou opatřeny lepící páskou 3M, která i na malé ploše drží tak, že kameru nejen neztratíte, ale onu destičku pak skoro nesundáte. Jednu destičku jsem přilepil na sportovní helmu tak, že držela jen na dvou úzkých ploškách. Z obavy o kameru jsem jí raději obmotal ještě stahovací páskou. Když jsem to pak celé rozebíral, zjistil jsem, že stahovačka byla naprosto zbytečná, že to z helmy ani nejde sundat!
GoPro HD Hero 2 - Test

Natáčej z hrudi

Velká frajeřina je zmíněný hrudní popruh, díky němuž lze pořizovat parádní jízdní záběry přes řídítka. Mezi jiným příslušenstvím lze ke kameře GoPro dokoupit také LCD displej, na kterém můžete kontrolovat, co právě natáčíte nebo fotíte. Displej je na jednu stranu velice praktická pomůcka, zejména při hledání správného polohy kamery na helmě, na druhé straně ale tahle legrace stojí 2490 Kč, což není úplně málo. K tomu navrch je kamera o dalších X gramů těžší, věřte mi, že na helmě pocítíte každá gram navíc. A aby toho nebylo málo, tak to pak také celé víc papá baterku!

GoPro HD Hero 2 – závěr

Filmování s kamerou GoPro HD Hero 2 mě vážně bavilo, člověk se s ní parádně vyřádí. Malé rozměry, přijatelná hmotnost, voděodolnost a velké množství možného příslušenství vám dávají obrovský prostor pro experimentování, hledání nových úhlů pohledu, zkrátka možnost využít nespoutaných hranic vlastní kreativity. Velkým krokem vpřed, v porovnání s první generací, je snazší a přehlednější ovládání, více kontrolních diod a v neposlední řadě pak výrazně lepší obrazový výstup. Vedle jiného je zajímavou možností sekvenční snímání v intervalu 2 vteřin. Když ho necháte běžet po celou dobu sjezdu, například v bike parku, budete mít sice co dělat při třídění výstupu, pár podařených a ojedinělých záběrů tam ale určitě najdete. GoPro HD Hero 2 není jen hračka pro velké kluky, občas jí používají i profesionální filmaři a to už o něčem svědčí.

Vše ohledně kamery GoPro najdete na stránkách www.gohd.cz

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Kvalita obrazu
Malé rozměry
Přepracované menu a ovládání
Přehlednost displeje
Tři signalizační diody
Maximální úhel snímání i při plném rozlišení
Možnost spojit dvě kamery pro 3D záznam
Výdrž baterie při použití displeje
Barva videa a fotek trochu utíká do teplejších tonů
Vyšší pořizovací cena
Drahé příslušenství

Ukázková videa

Text a foto: Ondra Kinkor