reklama

reklama

Singltrek pod Smrkem 2012 – čeká jen na Vás!

Singltrek pod Smrkem - sezona 2012Na Singltreku pod Smrkem se v roce 2011 udělalo mnoho a mnoho práce, abychom se mi bikeři měli nejen kde vozit, ale měli po ruce také potřebné zázemí. SpS tak před nás předkládá kompletní servis, na který jako cyklisté nejsme vůbec zvyklí, přitom ale třeba v roli lyžařů jej považujeme často za standard.

Největší vábničkou na stezky pod Smrkem budou letos především dva prvky. V první řadě se stezky, oproti stavu před rokem, dočkaly výrazného rozšíření. Přibyly nové černé a červené úseky, z větší části vedené po polské straně hranice, v druhé řadě vyrostlo v nástupním místě zcela nové Singktrek Centrum. Pojďme si nejprve představit právě toto nově vytvořené zázemí, které je postavené na kraji Nového Města pod Smrkem, hned u velkého a dobře přístupného parkoviště (poplatek v sezóně 49 Kč/den, 149 Kč na rok), navíc na břehu přírodního koupaliště.

Koupačka i rodinná pohodička

V létě se zde díky tomu můžete po celém dni stráveném v sedle dokonce vykoupat. Případně, pokud se vám nebude chtít přímo po hlavě skákat do vody, můžete si jen se sklenicí (cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!) posedět na břehu a vychutnat pohled přes hladinu na masiv hory Smrk a hlavně klid, tomuto místu tolik vlastní. Samotné Singltrek Centrum stojí jen kousek od břehu a v jeho těsné blízkosti najdete, vedle jiného, také venkovní posezení a také dětské hřiště. Pokud tedy přijedete na stezky pod Smrkem i s celou rodinou, budou se rozhodně mít kde zabavit a vy pak můžete v klidu na čas zmizet do lesů na stezky.
Singltrek pod Smrkem 2012 (foto: TrailBusters.com - Petr Slavík)

Nemrzni venku, použij šatnu!

Zmíněným posezením ale služby Singltrek Centra (zkráceně SC) teprve začínají. Vedle odpočinku před, po a mezi jízdou (jízdami) můžete využít občerstvení, včetně točeného piva a teď přijde ta správná pecka. Dále je zde také prostor pro převlékání a sprchy. Sociální zařízení lze brát jako samozřejmost. Zapomeňte proto na složité a nekomfortní převlékání na parkovišti vedle auta. Po celodenním řádění na Singltreku pod Smrkem si stačí donést tašku s čistým oblečením a v teple se pohodlně vysprchovat. Čistí a navonění můžete následně vyrazit do okolí na zaslouženou večeři.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Pod Smrk na nákupy

A to ještě stále nejsme na konci našeho výčtu. Krom tohoto všeho vás v Singltrek Centru čeká ještě servisní koutek pro řešení případných oprav vašeho kola, obchod s nabídkou veškerého nutného vybavení na stezky, pro případ, že si něco zapomenete doma. Nebo naopak, když potřebujete svou výbavu doplnit nebo obměnit. V obchodě najedete například britská kola Genesis, trailové oblečení Madison a batohy s chrániči páteře EVOC. A na v neposlední řadě je zde také testovací centrum značky AGang!
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Kolo nech doma, vyzkoušej AGang!

Testovací centrum je a bude bohatě zásobené, v průběhu sezóny zde na vás bude čekat na 20 kol AGang, které si bude možné půjčit a vyzkoušet na stezkách, jež začínají hned vedle Singltrek Centra. Ať si tedy třeba pod Smrk vlastní kolo vzít nechcete nebo nemůžete, sedět tu na lavičce se založenýma rukama rozhodně nebudete! Budete si moct vyzkoušet pevná kola, odpružená Endura, devětadvacítky, případně i vaše ratolesti budou moci vyzkoušet některý z dětských modelů AGang. Zkrátka full service jaký jinde budete hledat jen těžko.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

STEZKY

Špičkové zázemí je sice výborná věc, k čemu by ale bylo, pokud by samotná lokalita nestála za zlámanou grešli. Toho se ale v případně Singltreku pod Smrkem bát rozhodně nemusíte. Stezek tu je, že je za den jen těžko neobjedete všechny. Základem jsou původní „červené“ stezky tvořící uzavřený okruh, na který navazují novější rozšiřující části. V tomto směru je zde jednak propojení červeného okruhu s nástupním místem širší, ne však triviální spojnicí, modrý okruh pro kadety bikerského řemesla a také černé úseky výrazně zasahující na Polskou stranu hranice. Připraveny jsou již také další kilometry červených stezek ležící dále v hloubi polského území na Zaječníku.

AKTUÁLNÍ STAV STEZEK

Barvičky jak je (ne)známe

Barevné rozčlenění vychází z obecně používané kategorizace (zelená, modrá, červená, černá), do jisté míry odpovídající technické, ale především fyzické obtížnosti. Modré stezky se vlní v prostoru s minimálním sklonem, červené vedou do kopců a černé pak stoupají ještě o kus výš a nevyhýbají se ani strmějším svahům. Na několika místech se černá stezka ostře zakusuje do skály, konkrétně, když si razí cestu do krásně zapadlého a romantikou dýchajícího údolí nad vesničkou Czerniawa Zdroj na polské straně.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012
Mapa sítě .pdf (4mb)

Stužka, co se vine do kopců

Právě barevné rozčlenění je zdrojem často nepřesně pochopeného schématu. Černé značení neznamená, že na stezce budete zdolávat kamenná pole a záludné trialové pasáže. Také zde je stezka v zásadě hladká a příjemně zvlněná, jen je její sklon o něco prudší a cesta na vrchol tak rozhodně nevypadá jako ležérní turistika. Přitom nemalý věkový rozdíl mezi staršími červenými úseky a nejnovějšími černými je v terénu poměrně jasně čitelný. Zatímco starší stezky již na mnoha místech dokonale splynuly s prostředím, nové černé stále ještě svítí novotou a vytváří tmavou stužku vinoucí se krajinou. Tak tomu alespoň bylo při mé podzimní návštěvě. Je ale jen otázkou času, kdy i na novějších úsecích postupně vymizí stopy po jejich teprve nedávném vzniku.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Jak se na Singltreku jezdí?

Je to vlastně dost velký rozdíl proti tomu, co má většina z nás v lese za domem. Na Singltreku téměř nenajdete rovný úsek. Stezka se v jednom kuse kroutí – nejen doleva a doprava, ale také nahoru a dolů. Tvoří ji totiž takzvané terénní vlny, ve kterých mění neustále sklon, což ji chrání proti erozi. Vlny ale zároveň tvoří největší kouzlo těchto stezek – jsou základem její zábavnosti. Pokud nejste vyložený ignorant, nutí vás to neustále pracovat s kolem a s těžištěm, což je mimo jiné i skvělý trénink koordinace pohybů a ovládání kola jako takového. Celé koncepce je navržena tak, abyste se nemohli z kopce dolů řítit bezhlavě rovně jako útočící Kamikadze. Víc už to celé nemá smysl popisovat. Musíte si to zkusit sami, jinak to prostě nikdy plně nepochopíte.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Úroveň jakou si zvolíš!

Postupně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. To, jak je Singltrek bohatě zvlněný, do puntíku podtrhuje jeho promyšlený koncept. Tady není potřeba, aby vedle sebe vznikaly stezky různé úrovně. Stačí jen jedna, přičemž technickou a fyzickou náročnost si řídí každý sám rychlostí jízdy. Když se do toho trochu opřete, zaručuji vám, že po pár minutách jízdy (z kopce) budete pěkně zadýchaní. Tady si člověk odpočine jen na rovných asfaltových nebo štěrkových spojnicích. Jinak je téměř pořád ve střehu, pracuje s řídítky, soustředění na 150%, adrenalin stříká všude okolo!
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Mámu vem klidně sebou

Singltrek pod Smrkem - sezona 2012Na druhou stranu můžete na Singltrek sebou vzít klidně i svojí mámu, která má na kole nosiče a nemusíte se bát, že byste pak doma byli týden bez teplého jídla. Loni v létě s námi opravdu na Singltrek jela Lukášova máma. Jela pomalu, opatrně, ale bavilo jí to. Než nás po každé zastávce dojela, byl dostatek času se tak akorát vydýchat, sdělit si čerstvé zážitky a vyrazit znovu do akce.

Pro koho je Singltrek pod Smrkem?

Pro všechny! To je jeho největší deviza. Moc se asi nevyplatí sem tahat těžké Enduro stroje, ale jinak se tu svezete opravdu na všem. Příklad za všechny – přes stezky si pravidelně zkracuje cestu i jedna místní paní na skládačce, která prodává polévku a koláče na chatě Hubertka – jedno ze dvou míst možného občerstvení přímo na stezkách uprostřed lesů. A jak už bylo jednou řečeno, tak Singltrek pod Smrkem není jen sítí ve střední Evropě unikátně koncipovaných čistě bikových stezek. Je rovněž areálem s vlastním plnohodnotným zázemím, kde postarají o váš komfort, abyste měli s cyklistikou zde spojeny pouze pozitivní zážitky. Navíc díky bohatě zásobenému testovacímu centru AGang si sebou ani nemusíte brát vlastní kolo, případně si můžete vyzkoušet různé varianty, různé modely, pokud se zrovna rozhodujete o koupi nového stroje. Nebo si můžete dokoupit něco z oblečení, jeden z krásných a praktických batohů Evoc atd.
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

Při slavnostním zahájení sezóny 2012 o velikonočních svátcích sice zrovna počasí nepřálo, zbytek sezóny to ale jistě bude o něčem jiném. Je docela možné, že se bude opakovat loňská situace, kdy na podzim lehla na celou republiku ošklivá inverzní deka, pod Smrkem ale skoro celou tu dobu svítilo sluníčko. To jsem ale již v myšlenkách sklouzl na konec sezóny – trochu brzo, vždyť letošní sezóna právě startuje!

Na viděnou na Singltreku pod Smmrkem
Singltrek pod Smrkem - sezona 2012

V článku zatím nejsou zmíněné nové úseky, červené v Polsku na Zaječníku, modré Hřebenáč a další červené Obora, oboje převážně na české straně, severozápadně od Sigltrek Centra. Naši agenti již ale krouží opět po Siglu, takže doplňující informace brzy přidáme k tomuto článku…
„Zůstaňte naladěni“