reklama

reklama

Sram XX/X0 GripShift – Tech News

SRAM GripShift XX - Tech NewsMáte rádi otočné řazení, přesněji Grip Shift od SRAMu? Já upřímně doufal, že tohle řešení ovládání přehazovačky postupně vymizí z MTB, podobně jako Shimano Dual Control. Nestalo se! Naopak SRAM nedávno představil nový a ještě lepší Grip Shift XX a X0.

Pro Grip Shift

Měl bych z toho mít radost? Jako zastánce páček, zejména těch od SRAMu asi ne. Přesto… Říká se, že Grip Shift je lehký, proti páčkám konstrukčně jednodušší, skoro nic vás nelimituje v počtu převodů, které řadíte najednou, a proto se dá říct, že je toto řazení také extra rychlé. To sedí, ale…

Proti Grip Shiftu

…při řazení musíte alespoň lehce uvolnit sevření řídítek, kroutit nepřirozeně zápěstím (neplatí pro ty, co si rádi hrají na motorkáře), Grip Shift je obvykle poměrně silný a z mojí osobní zkušenosti proto většinou nepohodlný pro držení. Případně musíte přehmatávat sem a tam. A o takových věcech jako je nechtěné přeřazení například při výskoku (někteří výrobci to řešili zámkem…), snížené jistotě ovládání za mokra (co je horšího než protáčející se Grip Shift, když potřebujete rychle zařadit) a předpokládám, že nejen v mých očích, menší přesnosti řazení skoro ani nemluvě. Ale budiž, tahle cesta má zřejmě stále své zastánce. Tedy nejen mezi lidmi ve SRAMu.
SRAM GripShift XX - Tech News

Pohled přes rameno

Absolutně první řazení SRAM Grip Shift spatřilo světlo světa v roce 1990, když i jeho zásluhou vyhrál Greg Herbold absolutně první mistrovství světa ve sjezdu. Toto (pro mě „nesmyslné“) řazení otočnou rukojetí si v počátcích oblíbili i mnozí další závodníci zvučných jmen jako jsou John Tomac, Ned Overend, Thomas Frischknecht, Anne-Caroline Chausson a další. Celou věc přitom náležitě opisuje firemní materiál:

quotation-BnR„Dnešní závodníci jezdí rychleji a s ještě větším nasazením. Více než kdy předtím překonávají technologické limity svého vybavení. Proto je čas, abychom otevřeli další kapitolu řazení SRAM Grip Shift. Nejnovější generace je od základu přepracovaná a je navržena pro moderní systémy skladby převodů 2X10.“

Prapor nese Jarda

Ať už si osobně o otočném řazení myslím cokoliv, z přirozeného patriotizmu mě těší fakt, že celosvětově ústřední postavou propagace nového Grip Shiftu je český závodník Jarda Kulhavý. On tuto novinku dovezl v předprodukční verzi k titulu mistra světa v XC! Proto také právě o Jardovy je prakticky celé propagační video na stránkách Sramu.

Grip Shift pro opravdové nadšence

Z technických parametrů, kromě opakované informace o kompletním přepracovaní vnitřního systému, zatím nic jiného uveřejněno nebylo. Na přesnější data si zkrátka musíme počkat. Jediné co je nyní jisté, je skutečnost, že nová generace Grip Shiftu bude nabízena pro desetirychlostní systémy (2X10) v rámci dvou nejvyšších sad XX a XO. Ze samotného pohledu na obrázky se mi docela líbí plynulý přechod originálního gripu na otočnou část, stále jsem ale přesvědčen o tom, že tento způsob řazení si u mě přízeň znovu nejspíš nevybuduje. Počkejme si ale na praktické seznámení. Nové řazení by mělo být na trhu již letos v dubnu!
SRAM GripShift XX - Tech News