reklama

reklama

BOS Void – Tech News

BOS Void - Tech NewsVzduchové pružiny tlumičů hýčkají naše pozadí naprosto běžně na XC a Enduro kolech. V DH to ale až taková samozřejmost není. K poměrně málo početné skupině čistě sjezdových vzduchových tlumičů (RockShox Vivid Air, Cane Creek Double Barel Air, ‚Fox DHX Air‘), se nyní přiřazuje další člen – francouzský nováček BOS Void.

Věřím, že většině z vás není třeba značku BOS, pocházející ze země pojídačů žabích stehýnek, hledačů lanýžů a milovníků smradlavých sýrů a kvalitního vína, nijak zdlouhavě představovat. Pro ostatní – jedná se o „legendu“, která se po letech odmlky navrátila na MTB scénu. V její nabídce jsou tlumiče a vidlice (primárně pro DH a FR) té nejvyšší kvality a špičkového zpracování a funkce. Všechny produkty BOS nesou jasně čitelný rukopis milovníků kovoobrábění. Ostré hrany, známky po frézování, precizní povrchová úprava… Jednotky BOS například nasadil Shaman na DH hračku Morewood Makulu, kterou jsme měli loni v testu.

Vzduch do DH – OK?
Ale zpět k novému tlumiči. Otázka vzduchu a DH bestií se vznáší již dlouho ve vzduchoprázdnu. Všepřítomný vzduch je na jednu stranu výrazně lehčí než vinuté ocelové či titanové pružiny (BOS Void je 356 gramů lehčí než pružinový BOS Stoy RaRe), na straně druhé ale s ohledem na provozní teplotu mění své vlastnosti (rozpíná se – tvrdne; smršťuje – měkne). Navrch k tomu je vzduchová pružina ze své podstaty výrazně progresivní – tvrdne s průběhem zdvihu. Co je příjemné pro většinu z nás smrtelníků, není ideální pro sjezdaře – ti radši hezky lineární krok klasického péra, který si případně doladí tlumením.
BOS Void - Tech News

Takže co s tím?
Každý výrobce řeší tuto otázku jinak – všichni se ale snaží své vzduchové komory upravit tak, aby byly maximálně lineární – funkčně co nejblíže vinuté pružině. RockShox například na svém macatém modelu Vivid Air používá zdvojený plášť vzduchové komory, aby tlak rostoucí s koncem zdvihu měl kam „utéct“. Bos vkládá důvěru dostatečně velké základní vzduchové komoře a druhé oddělené vzduchové komůrce, která tlačí na olejový systém a může tak měnit míru jeho účinku.
BOS Void - Tech News

Ať ti nevyrazí zuby!
Na druhé straně přemíra linearity paradoxně znamená příliš tvrdý doraz. Proto se pružinové tlumiče doplňují o elastomer, který dotlumí poledních pár milimetrů kroku. To je ale zbytečný skok, jak ukazuje diagram níže (žlutá linka – titanová pružina, červená – elastomerový doraz). Vzduch toto řeší vlastně sám o sobě. Vývojářům z BOSu se podařilo vyladit vše tak, aby většina zdvihu byla maximálně lineární, pouze konec vykazoval adekvátní a hlavně plynulé přitvrzení.
BOS Void - Tech News

„Void nabízí pět cest kontroly (tři hydraulické – komprese, odskok atd. – a dvě vzduchové), přičemž vzduchová komora je nastavitelná ve dvou směrech, což je obrovská výhoda proti pružině. Každopádně tlak vzduchu v expanzní nádobce je uzavřen ve vlastní komoře, je zcela oddělený a nezávislý na tlaku v hlavní vzduchové komoře. Nemá tak vliv na nastavení tvrdosti, ale ovlivňuje pouze projev olejových okruhů.
Nový tlumič Void jsme před uvedením na trh podrobili dlouhodobému testování a díky tomu si můžeme být jisti, že nabízí téměř srovnatelnou vnímavost a akci jako pružinové modely, zejména v první části zdvihu. K tomu navíc můžeme jezdcům nabídnout příjemně rostoucí progresivitu v samotném závěru. Vše je navíc podpořeno špičkovým zpracováním typickým pro produkty BOS, což znamená menší tření a stabilnější a spolehlivější olejové okruhy, které dopomáhají, aby se Void svým projevem přiblížil pružinové klasice.“
BOS MTB

Otoč si ventilek
K tomu všemu ještě dodejme, že BOS Void bude nabízen v následujících rozměrech (222 x 68 / 240 x75 / 267 x 89 mm). Na závěr jsme si nechali ještě jednu perličku. Ventil vzduchové komory je u toho tlumiče, z důvodu lepší dostupnosti i různě stavěných rámů (zejména pro složité systémy jako Specialized Demo apod.), umístěn pohyblivě. Je totiž uchycen na samostatné přírubě, kterou lze otáčet okolo těla celého tlumiče. Před střetem s expanzní nádobkou varuje nápis na těle. Navíc jej lze otočit dopředu nebo dozadu. Hračičkové se tak rozhodně nudit nebudou!
BOS Void - Tech News

Více o produktech BOS na stránkách www.bosmtb.com