reklama

reklama

Batoh Evoc Freeride 20l – TEST

Evoc Freeride 20l TestZnáte značku Evoc? Já o její existenci vím ani ne rok… Kult ale může vzniknout i přes noc… Když jsem s tímto batohem na zádech vyrážel v září na Eurobike, myslel jsem si, jaký budu frajer! No jo, jenže Evoc tam měl každý druhý… Přitom ale co kus to jiná barva!

EVOC Story
Zakladatelé něměcké značky EVOC mnoho let cestovali po celé planetě a vyhledávali dobrodružství jak na kole, tak na sněhu. Uvědomovali si, že ke své činnosti potřebují stoprocentní vybavení, které je praktické, funkční a dobře ochrání. U batohů nemohli takový produkt najít. Proto si vyvinuli vlastní, unikátní řešení. Spojili potřeby batohu pro bikery a lyžaře/snowboardisty s ochranou, která je vyžadována u motocyklových sportů. Výsledkem jsou EVOC batohy s integrovanou ochranou zad LITESHIELD.

“Jako snowbordisté, lyžaři a bajkeři jsme sami sobě nejpřísnějšími zákazníky – a to se týká každého výrobku značky EVOC. To znamená, že kvalita není jenom naším prodejním sloganem, je to naše firemní zodpovědnost, a to i v zájmu nás samotných.” EVOC team

Pravda, jelikož se jedná o německou značku, tak to není až takové překvapení. I tak to ale o lecčem vypovídá. Značky jako Dakine, CamelBak, Hydrapak, Deuter atd. připadají možná mnohým okoukané. Evoc je jiný! Nejen tím, že umí být pěkně barevný, každý model se nabízí v poměrně široké škále různých moderních „disco“ barviček a hlavně jejich kombinacích, navíc jej odlišuje jedna zásadní skutečnost. Evoc není jen „sportovní zavazadlo“, jedná se zároveň o prvek pasivní bezpečnosti!

Když tě batoh jistí!

Dost možná jste o tom již slyšeli, ale radši to ještě zdůrazním a připomenu, jelikož se jedná o dost podstatnou věc. Součástí podstatné části cyklistických batohů Evoc je rovněž chránič páteře Liteshield. Nejde jen o výztuhu zad, ale o celé zpracování. Lidově řečeno, mít prkno na zádech vám moc nepomůže, když tam bude jen tak plavat. Musí být upevněné. U Evocu je to řešeno jednoduše, funkčně a pohodlně – stahovacím bederním pásem (jako u klasického páteřáku).
Evoc Freeride 20l - Test

Zastrč pupek!

Bederní pás je zde patřičně silný (vysoký), pevný (pardon, vlastně pružný) a hlavně se spojuje rozměrnými suchými zipy (prostě páteřák v batohu). Vše ještě jistí klasický popruh a plastová přezka. Když si batoh „oblékáte“, tak prostě vezmete obě části, natáhnete je a spojíte sucháčem. Nic přitom netlačí, ani neškrtí. Tedy pokud si to neutáhnete jak smyslů zbavení. Díky polstrování a šířce bederního popruhu je tlak na tělo příjemně rozložený, břicho vás z něj bolet jen tak nebude.

Povolit, utáhnout…

Na druhou stranu je jasné, že pevně stažený pás kolem pasu nejde vozit celý den. To by i přes výtečné zpracovaní bylo nakonec asi docela nepříjemné. Je tedy zcela běžné, že si buď najdete jednu universální polohu nebo, jste-li někde v horách, jako když jsme byli v září na Gardě, tak si při delších výjezdech bederák povolíte. Díky tomu je možné pustit do plic více nadmořskou výškou zředěného vzduchu, před sjezdem si jej naopak napevno dotáhnete. Že to zdržuje? Ano i ne! Před divočejšími a delšími sjezdy jsem si stejnak většinou nadával chrániče… Brzy se z toho stane běžný rituál – zkontrolovat chrániče, helmu, bederák – jede se!
Evoc Freeride 20l - Test

Kolik měříš, tolik uvezeš

Teď se na chvíli vraťme k úvodu, ke kolekci značky Evoc. Ta zahrnuje několik modelových řad batohů – pojmenovaných podle disciplín na které jsou primárně určeny. Hovoříme o cyklistické části (ještě existuje zimní – lyže/SNB a civilní). Já měl půjčený na test model Freeride Trail o objemu 20l. Za zmínku stojí i fakt, že se každý model vyrábí ve třech velikostech (S, M/L, XL). Rozdíl je zde nejen v objemu, ale hlavně v délce zad batohu. Určitá velikost odpovídá určité výšce postavy. Při mých zhruba 180 cm vzrůstu mi parádně seděla střední varianta (M/L).
Evoc Freeride 20l - Test

Nalož to až po okraj

Už jsem se tu docela slušně rozepsal o upevnění pomocí stahovacího bederního pásu. Ale není to jen ten pás, co tvoří a drží batoh Evoc na vašich zádech. Je jím i ona zádová výztuha a samotné zpracování zádové části. Ta je, stejně jako všechny další prvky tohoto batohu, zpracovaná precizně a do detailu. Dva prodyšné pásy zajišťují dostatečně velkou styčnou plochu, vytváří střední větrací kanál a samy o sobě jsou rovněž odvětrané. Navíc díky pevné výztuze se nemusíte bát, že by vás náklad tlačil do zad nebo, že by se záda batohu vyboulila proti vašim zádům. Usazení je perfektní a díky poměrně velké styčné ploše (výška batohu) nemáte problém, ani když taháte na zádech celý den pořádnou zátěž.

Co vše uveze Evoc FR 20

Evoc Freeride Trail 20l  TestV mém případě to při výletech na Gardě byla hromada bikového vybavení (nářadí, pumpičky, duše atd.), k tomu foto-výbava (zrcadlovka, blesk a pár drobností navíc), něco oblečení, jídlo a samozřejmě také vak s vodou (3l). Jo, ještě jsem zapomněl na chrániče (koleně/holeně). Ty ale nebyly na batohu pořád. Každopádně tak i tak jsem neměl pocit, že by mě to nějak zásadně „táhlo k zemi“.

Freeride v civilu

Evoc jsem si za tu dobu, co jsem ho měl půjčený, zvykl používat i civilním životě. Nezkoušel jsem, jestli by se do zad vešel notebook, ale věřím, že ano a ještě s rezervou… Každopádně jsem ho jen zřídkakdy naplnil až po okraj. Při běžném nošení mi sice zprvu trochu překážel bederní pás, ten se ale dal obepnout okolo batohu a pak už se nikde nemotal. To jsme ale trochu odbočili od cyklistické praxe. Ono ale batoh je jednou batoh, tak proč ho vozit jen na kolo? Ostatně to, že jsem si ho natolik oblíbil i mimo kolo, bylo pro jeho vzhled, pohodlí, velký objem, slušné členění a také luxusní přístup do všech kapes.

Otevři to naplno!

Zejména při fotografovaní v „divočině“ jsem ocenil, že pro přístup do hlavní komory můžete rozepnout prakticky celou přední část a krásně se tak dostanete k veškerému obsahu. Z toho jsme těžili i v situaci, kdy Kubajs několikrát defektil, přičemž já vozím duše, lepení atd. zásadně až na dně batohu. Tentokrát žádné zdlouhavé šátrání a skládání všeho možného na zem! Prostě otevřít a vytáhnout co je potřeba.
Evoc Freeride Trail 20l  Test

Sundej záda

Hlavní komora je jednoduchá, v ní nějaký extra velký počet kapsiček nehledejte, zato v předním organizéru jich je! Síťované, s gumičkou, na zip. Snadno si tu rozložíte a uložíte vše, co chcete, aby bylo zvlášť. Pak je tu ještě řada dalších kapsiček, ale každou popisovat nemusím, ne? Důležitý je spíš prostor na vodní vak. Kapsu na něj najdete v meziprostoru – tedy mezi hlavní a zádovou částí batohu. Celá záda lze přitom snadno celoobvodovým zipem oddělit. Třeba, kdybyste chtěli zbytek batohu vyprat. Tento meziprostor jsem, kromě vodního vaku, používal v civilu i na všemožné papíry, časopisy, katalogy a dokumenty.

Myslíme na FR

Evoc Freeride 20l - TestKubajs říkal, že je to u FR batohů běžné, mě se ale ještě žádný takový do ruky asi nedostal… Moc se mi totiž líbily dva pásky s poutkem na spodu batohu, kam krásně sedly chrániče. Já vím, žádná revoluce, ale je to funkční a hodí se to! Stejně tak i píšťalka integrovaná pro přezky na hrudním pásu. „Pííísk, odjééézd.“ No, asi je tam pro trochu jiné účely, ale na svolání bandy a jako doprovodný nástroj k vydávaným povelům se taky hodila. No a samozřejmě, že je zde pamatováno také na možnost připevnění helmy – klasické a stejně tak i integrálky.
Evoc Freeride Trail 20l  Test

Evoc – evokuje bezpečí

Když se budete rozhodovat o koupi batohu Evoc nezapomeňte, že nekupujete jen zavazadlo, ale také svoje bezpečí! Osobně jsem sice (naštěstí) neměl možnost vyzkoušet v praxi jak moc dokáže být výztuha Liteshield v zádech užitečná při pádu. Ale už jen to vědomí, že tam je, je příjemné. Co dodat na závěr – tenhle batoh sedí královsky, je krásně prostorný, dobře se do něj leze, připnete na něj co potřebujete a pak už jen jezdíte a jezdíte… A ještě můžete dělat parádu díky jeho veselému designu. Součástí sice není vodní vak, to bych ale v této kategorii nebral jako nic mimořádného, navíc k batohu si jej můžete pořídit za zvýhodněnou cenu.

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Design a prestiž značky
Zpracování
Barvičky
Jistota usazení
Pocit bezpečí
Velký objem – snadno přístupný
Organizér
Píšťalka
Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak mě nic nenapadá… Snad jen vyšší cena, ale ta má svůj důvod!

*Batoh Evoc zapůjčilo do testu Singltrek CentrumTrailShop.cz, zde najdete také všechny nabízené produkty a jejich ceny.

Evoc Freeride 20l

Cena: 3 118 Kč
Vak Hydrapack 2l: 439 Kč (při nákupu s batohem)

Evoc Freeride Trail 20l  Test

Zpět na začátek