reklama

reklama

TEST – Alpinestars Bionic Neck Support

Alpinestars BNS - TestNovinky a inovace nemusí vždy směřovat jen k vylepšení kola. Pokroky lze zaznamenat rovněž i mezi ochrannými pomůckami. Mezi milovníky FR a DH roste poslední dobou obliba chráničů krční páteře. Jeden takový jsme otestovali, konkrétně Bionic Neck Support od americké značky Alpinestars.

Značka Alpinestars je v zahraničí hojně rozšířená a nyní jsou její produkty konečně k dostání i u nás. Na mysli máme samozřejmě cyklistickou divizi. Alpinestars aktuálně nabízí vlastní lehký a zajímavě designově řešený chránič krční páteře, jinak Bionic Neck Support (BNS), který je důležitou ochrannou pomůckou při provozování extrémních disciplín jako je FR a DH. Nabízen je ve dvou variantách. Dražší je pochopitelně karbonová, testovaná levnější verze využívá dostupnější materiály (polyuretanový rám).

Ty další obratle se dají spravit!

Chránič krční páteře je důležitou součástí výbavy jezdce, už jen proto, že krk je při jízdě extrémním terénem sám o sobě hodně namáhán, tedy zatěžován přilbou a prudkými pohyby. Někdo může namítat, že jeho nošení je kravina a že je to jen další žrout peněz. To je ale dosti krátkozraký pohled. Jeden argument z lidu pro tuto pomůcku, zní dost výstižně: „Víš, proč to nosím? Chrání to krční obratle, aby se při pádu nezlomily. Pravda, zlomit se pak můžou ty, spodní, ale ty už dnes umí docela dobře opravit!“ Je třeba ještě něco dodávat…
Alpinestars BNS - Test

Pomáhat a chránit

Nikdy dříve jsem s tímto chráničem nejezdil a tak to pro mě byla novinka. Chtěl jsem ho vyzkoušet, ale hlavně snížit riziko nějakého zranění při mé první účasti na sjezdovém poháru 3DH Cup. Prvním krokem k nové zkušenosti a správnému otestování byl výběr správné velikosti. Pro správné vyzkoušení bylo důležité použít i můj současný páteřový krunýř. Po absolvování tohoto nezbytného kroku se šlo rovnou jezdit a padat. Tedy ne dobrovolně! Osobně mám zdravotní problém s krční páteří, proto by někdy nevyhnutelné pády při sjezdování pro mě nemusely dopadnout vůbec dobře. Byl jsem hodně zvědavý, jak moc mi BNS bude pomáhat a jak mě bude chránit.
Alpinestars BNS - Test

Kombinujte s krunýřem, prosím!

Hlavní částí Bionic Neck Supportu je polyuretanový rám, který zajišťuje přijatelnou hmotnost, ale co je důležitější, také vysokou pevnost celku. Chránič je kompletně rozebíratelný. Primárně se „ovládá“ přezkou vepředu, která slouží k rychlému a komfortnímu nasazení a sundávání. Na zadní straně je potom speciální magnéziový zámek, nazvaným Pivot Key System, který slouží k demontování celého chrániče v případně nouze (nehody). Zadní a přední opěrné části jsou vyrobeny ze speciální měkké pěny EVA, která se nachází i na opěrných bodech na ramenou, ovšem v o něco tvrdším provedení. Tyto pěnové plochy slouží k tomu, aby chránič správně seděl na těle nebo na krunýři. Páteřový krunýř je přitom další doporučenou součástí ochranného setu, aby se energie případného pádu lépe rozložila a riziko vážnějšího poranění snížilo.
Alpinestars BNS - Test

Vidíš si na nohy? Ne? Nevadí!

Moje první jízda s BNS od Alpinestars nebyla nijak slavná, vadil mi pocit, jak se přilba dotýkala zadní vyvýšené části chrániče. Po několika jízdách jsem si na to ale zvykl a pomalu přestával vnímat, že ho mám vůbec na sobě. A to váží 970 g! Alpinestars BNS mi opravdu perfektně seděl, a díky standardně dodávaným úchytným gumičkám, které se provléknou přes hrudník a přichytí k chrániči, se alpská hvězda ani nehnula. A to doslova. Pokud by někomu toto uchycení nevyhovovalo, je samostatně k prodeji pás, který se obepne okolo hrudníku. Asi lepší řešení, bohužel není součástí setu. Co se týká vizuálních možností, rozuměj výhledu, tak jsem nezaznamenal žádné zásadní omezení. *Pro vysvětlení, s BNS na krku je rozsah pohybu hlavy záměrně částečně omezen. Bez problémů jsem viděl na řidítka a okolo sebe. Jediné omezení bylo, že jsem přímým pohledem neviděl na nohy, ale to jsem ani nijak nepotřeboval.

Hlava zůstala na svém místě

Během testování jsem několikrát (nedobrovolně) vystoupil z kola a tak jsem účinně odzkoušel funkčnost chrániče krční páteře Alpinestars. Jednou jsem spadl přímo na hlavu, udělal pár kotrmelců mezi kameny a pařezy, zatímco kolo letělo ještě dobrých 10 metrů dál. Během řady kotrmelců jsem stihl zaznamenat, že helma několikrát narazila do chrániče, který mi držel hlavu na správném místě, takže se nemohlo stát, že by se nebezpečně zalomila dozadu. Tento neplánovaný výlet do lesů bez kola ve výsledku neznamenal žádné větší zranění a ani se nestalo, že bych si natáhl krční svaly. Jsem rád, že jsem měl tenkrát BNS na krku. Nevím, jak bych bez něj dopadl.
Alpinestars BNS - Test

Alpinestars Bionic Neck Support – Resumé

Můžete několik hodin diskutovat o tom, jestli tento a mnohé další chrániče jsou k něčemu nebo ne. Jestli vás skutečně ochrání, když to bude třeba nebo vám dokonce zachrání život. Ačkoliv riziko vážného zranění nemůžeme nikdy vyloučit, pomocí BNS lze alespoň snížit pravděpodobnost, že to při pádu odnese vaše páteř. Myslím si, že na ochranných pomůckách se rozhodně šetřit nemá! Několikrát jsem na vlastní oči na závodech světového poháru viděl hrůzostrašné pády na hlavu, kdy to jezdec odnesl „jen“ zlomenými žebry. Bůhví, jak by dopadl, kdyby neměl chránič páteře? Třeba by to ustál nebo by také mohl do konce života jezdit na vozíku! Proto tedy říkám chrániči krční páteře jednoznačně ANO! Na provedení Bionic Neck od americké značky Alpinestras se mi přitom především líbil systém zamykání, jeho rozumná hmotnost a jednoduchý design.

Cena: 7359 Kč
Hmotnost: 970 g

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Hmotnost chrániče
Jistota usazení a komfort používání
Jednoduchý design
Plně demontovatelný
Upínací mechanizmus
Je škoda, že se standardně nedodává hrudní pás fixující chránič k tělu…

Foto: Ondra Kinkor