reklama

reklama

Leatt 3DF 5.0 ZIP – Video představení nové generace!

Všichni pravidelní čtenáři BikeAndRide.cz jistě dobře vědí, že každý rok měním různé části své výbavy, nejen abych byl IN a dobře vypadal, ale také, abych o nich mohl něco zjistit a pak se s vámi podělit o své praktické zkušenosti. Přitom, co se týká chráničů, jsem téměř výlučně věrný značce Leatt, díky čemuž bych vám rád ukázal jednu novinku pro letošní rok!

Dnešní představení bude takové stručnější a skromnější, jelikož tyto chrániče již dobře znám (dobře znáte) – Leatt 3DF 5.0. Jedná se o můj oblíbený všestranný model, který bych asi nepoužíval na každodenní lehčí trailování, na to jsou 3DF 5.0 přeci jen docela bytelné a objemné, ale pokud máte v plánu něco těžšího, terén, jenž vyžaduje větší než malou ochranu vašich kolen, pak můžu řadu Leatt 3DF 5.0 rozhodně doporučit!

Chrániče to jsou tak akorát vypolstrované, příjemně pevné, dobře sedí na noze, slušně větrají… Díky inteligentní pěně 3DF (molekuly se při nárazu spojí, materiál ztvrdne a díky tomu pomůže rozložit sílu úderu do co největší plochy) jsou tyto chrániče vysoce komfortní a poddajné, takže není problém vozit je na noze celý den. Alespoň pokud není venku okolo 30°C a z vás to neteče jako při čtvrtém povodňovém stupni.

 
 

reklama

Když teď tak pátrám ve svých materiálech, zjišťuji, že klasickou verzi 3DF 5.0 jsem vlastně neměl, vozil jsem prapůvodní Leatt 3DF (2013), poté Leatt 3DF Hybrid (2015), následně Leatt 3DF 6.0 (2017), takže jsem vlastně pár generací přeskočil. Doplňme si tedy pár základních informací z katalogu, pusťme si video a zbytek zkusím sepsat k vybraným fotkám.

„Oproti předešlému modelu 3DF Knee Guard používají chrániče Leatt 3DF 5.0 o 25 % lehčí protektory z inovovaného materiálu s anatomickým tvarem. Dále byla vylepšena ochrana boků kolene a použité komfortnější materiály. Chrániče jsou velmi pohodlné, lehké a bezpečné, vybavené inteligentní tlumící pěnou Leatt 3DF a vnějším odolným povrchem z Kevlaru.

Inteligentní pěna Leatt 3DF je při běžném používání měkká a poddajná, neomezuje při pohybu a ohýbání nohy při šlapání. Při nárazu pěna Leatt 3DF ztvrdne a absorbuje větší část nárazové energie, která by mohla způsobit zranění.

Provedení chrániče se základní látkou z komfortního odvětraného materiálu MoistureCool / AirMesh s antibakteriální funkcí. Dopínací pásek v horní části a protiskluzové silikonové gripy uvnitř zamezí nechtěnému pohybu chráničů.

Text, foto a video: Štěpán Hájíček

Leatt 3DF 5.0 Zip – základní údaje

Cena: 2 290 Kč
Hmotnost: 500 g 
Homologace: CE EN1621-2

Více informací hledejte na webu leatt.com, české ceny a dostupnost pak na shop.razzo.cz 

Rozbalený“ chránič Leatt 3DF Zip nás vlastně poprvé nechá nahlédnout pod oponu těchto produktů doposud našim pohledům skrytou. Tedy na látku použitou vevnitř, všité polštářky z boku kolene atd. 
V horní části se o jistotu usazení stará široký silikonový pásek s logy Leatt! I díky němu sedí chrániče na noze velice jistě. 
Na jemné vzdušné síťovině ze zadní strany lýtka najdete stranový popis – nebojte, vydrží opravdu dlouho!
Rozbalený chránič pohozený na zem vypadá trochu jako hora Říp!
Standardní zip kryje na obou koncích neoprenová „garáž“, kterou lze při manipulaci s ním snadno odklopit.
Pruh neoprenu je také pod zipem, díky čemuž o jeho přítomnosti za jízdy ani netušíte! Pocitový rozdíl vůči chráničům bez zipu? Žádný zde není!
Vedle hlavního protektoru s 3DF pěnou na koleni najdete z boku menší polštářky, které zajišťují extra ochranu nohy při pádu na bok apod. V horní části pak chránič jistí ještě pružný pásek na suchý zip.

reklama

Pro doplnění ještě vyjádření zástupců značky k tomuto novému produktu:

„Ano, my vás posloucháme! Tak tady jsou, naše oblíbené chrániče 3DF se zipem! Vytvořené na základě našeho široce oceňovaného modelu 3DF 5.0.“

„Vzali jsme jako základ předchozí model bez zipu, pozměnili jeho konstrukci a snažili se zapracovat boční rozepínání, aby bylo jejich oblékání co nejsnazší. Upřímně, nebyl to jednoduchý úkol! Stále je zde totiž riziko, že bude právě zip oním slabým místem, které bude dělat problémy! Každopádně jezdci nám sami řekli: ‚Zip musí vydržet věčnost!‘ Tak jsme se snažili, testovali různé vzorky, aby nedošlo k jakémukoliv pochybení, a vy rovněž mohli pohodlně ohýbat vaše kolena!“

„Nyní si myslíme, že jsme na to přišli a dobrali se optimálního vyvážení komfortu použití, manipulace a míry ochrany. Klidně nám dejte vědět, pokud byste přišli na to, co dalšího by se zde dalo vylepšit.“

PS: V rámci testování CE a certifikace bezpečnosti získaly tyto chrániče celkem 13 bodů na stupnici Leatt protection rating system.