reklama

reklama

RB Bandit 675 #4 (S-Works Butcher 650bx2,3“ prototyp)

Specialized S-Works Butcher - prototyp

Zvídaví a bystří čtenáři možná zaregistrovali, že na vybraných fotkách aktuálně poskládaného RB Bandit 675 nenápadně vykukuje přední plášť Specialized vrcholné řady S-Works. Zatím jsem o něm mlčel a čekal na svolení, nyní již mám potvrzeno, že vám můžu o tomto prototypu říct něco víc!

V první řadě ještě jednou zdůrazním, že jde o prototyp, tedy o předprodukční vzorek nové varianty pláště Specialized Butcher 650b, respektive o zástupce celé nové generace plášťů Specialized S-Works s výraznější ochranou boků a hlavně se zcela novou směsí Gripton.

RB Bandit 675 & 9point8 Fall Line
Toto zrovna není typ uklouzané lávky 😀

Odkud se my dva známe?

Gripton je unikátní směs pryže, která by měla zajistit špičkovou přilnavost, avšak bez nutného zla v podobě zvýšeného valivého odporu a zvýšené míry opotřebení. Takový malý zázrak, který se už ale v gumárenském průmyslu tu a tam ukazuje. Gripton není vysloveně výstřelkem posledních dní, jelikož se již nějaký čas používá na silničních pláštích Specialized. Nyní si přitom razí cestu, byť v upravené podobě, i do MTB segmentu.

Tento nový, čerstvě upečený Specialized Butcher přitom kombinuje několik novinek na klasickém enduro vzorku, přičemž varianta S-Works by měla časem doplnit současné verze Control a Grid. Přínosem S-Worksu je tedy „sofistikovanější“ směs, ale zároveň zpevněné boky a výraznější ochrana proti defektu.

Výsledkem je hmotnost prototypu kolem 1300 g, kdy se jeden z vývojářů nechal slyšet: „Neboj, je to jen prototyp. Je nám jasné, že je trochu těžší, ale už teď víme o rezervách, díky nimž se nám před uvedením na trh podaří hmotnost znatelně snížit.“ Pokud by Butcher S-Works zhubnul, řekněme olkolo 200 gramů, přiblížil by se plášťům jako je minulý týden prezentovaný Maxxis Aggressor DD nebo dříve zkoušené a celou redakcí BnR uctívané bombardéry WTB Vigilante!

reklama

Specialized S-Works Butcher - prototyp

Kolik toho vydrží?

S novým, či lépe řečeno budoucím Butcherem S-Works na předním kole jsem si užil celý víkend v Krušných horách, což byla dokonalá prověrka, jelikož zde bylo krušnohorsky vlhko, sychravo a v lese na kořenech místy zatraceně klouzavo! Specialized Butcher mě ale přitom ani jednou nezklamal!

Upřímně byl to docela šok, když jsem 1300 g vážící gumu měl poprvé v ruce! Ale s postupem času si člověk zvyká na skutečnost, že enduro obutí, které váží kolem jednoho kila, není dnes ničím mimořádným. Ba naopak, obecně jsme si oblíbili těžší a odolnější pláště s pevnějšími boky, s nimiž člověk jenom jezdí a neřeší. Tedy na rozdíl od odlehčených papírů, jež člověk cvakne či řízne na každém druhém šutru!

Specialized Butcher S-Works se přitom jednoznačně ukazuje být klasickým zástupcem „nezničitelné pryže“! Snad to nezakřiknu! S plášti Specialized řady Control jsem v tomto směru neměl na enduro stroji dobré zkušenosti. Řada Grid je o poznání jistější, S-Works, jak se zdá, může jít ještě dál.

Specialized S-Works Butcher - prototyp

Jak to jede, jak to drží?

Co se jízdních vlastností týká, tak zatím musím nový plášť jen chválit. Na předním kole jsem neměl pocit, že by mě nějak zásadně brzdil. Snad krom oné vyšší hmotnosti, která je ale na rotační hmotě v těžkém terénu spíše plus. To proto, že těžší roztočený setrvačník je jistější a stabilnější a sám o sobě lépe drží stopu.

Co se přilnavosti týká, nemám zatím rovněž žádné výtky. A to jsem zkusil hrabanku, mokré kořeny, brody, bláto, kamenná pole… Zatím skoro vždy a skoro na všem držel Butcher S-Works jako přibitý! Nebo se spíše choval krásně předvídatelně. Na hlíně či na pevném podkladu, kde se mohl zakousnout, či se jen opřít, byl velice jistý, na kořenech byl potom krásně předvídatelný.

Specialized S-Works Butcher - prototyp

Musíš mu věřit!

V Krušných horách jsme narazili na místa s vyleštěnými kořeny a vlhkými lávkami, kde by v danou chvíli nedrželo nic! Snad ani FiveTen podrážka oblepená smůlou či Kanagon! V praxi se mi přitom stávalo spíše to, že jsem si říkal: „teď mi musí klouznout“ a ono nic. Když už se přední kolo někde svezlo, bylo to obvykle na takovém místě, kde jsem dopředu radši preventivně vystupoval…

Spokojený je i Zed, který RB Bandit s touto gumou dále dráždí v okolí Prahy a zatím říkal jen něco ve smyslu: „Ty vo…, ta guma drží jako krá…!“ To byla asi pochvala! 😀

Prototyp Specialized S-Works Butcher 650b 2,3 “ si zatím necháme, ještě jej budeme chvíli zkoušet a budeme se těšit na další slíbené vzorky. Deštivý podzim je pro testování podobných plášťů ideální! Do mokra by se mi hodně líbil třeba Specialized Hillbilly!

PS: Samozřejmě, že tento plášť testujeme bez duše! Nejen proto, že je konstrukce 2Bliss Ready, ale protože jsme si na to zvykli a máme to rádi. Na začátku sem do něj nalil jen maličko mléka, první den mi lehce utíkal, pak jsem jej dofoukal, aby naplno zaskočily patky, a rázem bylo po starostech! „Příště mě kluci, prosím, tolik nehoňte, když ladím kolo před vyjížďkou…“ 😀


Více MTB plášťů Specialized najdete na webu: www.specialized.com

Foto: Štěpán Hájíček / Jakub Svoboda
RB Bandit 675 & 9point8 Fall Line RB Bandit 675 & 9point8 Fall Line