reklama

reklama

SmartMaps – navigace do mobilu – první dojmy

SmartMaps - TEST navigace do mobiluChytré telefony, alias SmartPhony (AjFouny, Androidi, Nokiouni apod.) jsou šikovné hračičky. Prakticky každá již v sobě má i GPS navigaci a záleží jen na použité aplikaci, jak tuto vymoženost budete moci využívat. Zde jsou naše první dojmy z české navigace SmartMaps?

K čemu navigace v mobilu?

K navigaci, přece! A nejen k ní. Možností využití je celá řada. Já osobně již řadu let nevozím cyclocomputer, když si ale chci někdy změřit, kolik jsem za den ujel kilometrů, pustím si v mobilu GPS záznam a je vyřešeno. Ve výsledku mám k dispozici i řadu dalších údajů – graf rychlosti, výšky, záznam samotné trasy v mapě atd.

Papír patří do koše?!

SmartMaps - TEST navigace do mobiluTo jen tak na okraj, abychom si rozuměli. Pro tyto a podobné účely, bych si samozřejmě nemusel kupovat placenou aplikaci. Na pouhý záznam bohatě postačí jeden z řady zdarma dostupných prográmků. Já mál rád mapy (jsem trochu mapofil), přitom ty papírové už mě pomalu nebaví skladovat, aktualizovat a hledat vždy, když někam vyrážím. Tak proč je nenahradit digitální formou?

Co jiní neumí

A tady už se dostáváme k samotnému programu SmartMaps. Ten v sobě snoubí klasickou navigaci použitelnou v autě, podrobné topografické mapy, záznamy trasy, její vyhodnocení atd. Umí také něco, co prakticky žádná konkurence nenabízí – routovat (spočítat trasu) po nezpevněných cestách (turistických značkách a cyklotrasách).

Kam všude se dostane Chytrá mapa?

Program SmartMaps existuje v řadě verzí, podob a určení. Samotný navigační prográmek je dostupný snad pro všechny současné platformy (Android, Symbian, Windows mobile…). Varianty pro iPhone a Windows Phone 7 se aktuálně připravují. Zkušební verzi aplikace SmartMaps si přitom můžete do svého chytrého telefonu stáhnout zdarma a v klidu si jí zkusit dříve, než si dokoupíte balík map a rozšíření. Používat přitom můžete on-line mapy, takže uvidíte naživo, jak to celé funguje.

Navigace, Body, Stopy atd.

Samotná aplikace má poměrně specifický vzhled a také její funkce a ovládání vyžaduje chvíli zvyku. Ostatně, když jsem si pořídil první dotykový telefon, také jsem se s ním musel naučit zacházet. Problém není v tom, že by SmartMaps v mobilu měly nějak špatně zpracované uživatelské rozhraní, naopak. Jde o to, že jejich možnosti a možnosti nastavení samotného programu jsou natolik široké, že zkrátka potřebujete nějaký čas, abyste si vše osahali a zorientovali se. Pomůže, pokud máte zkušenosti se staršími GPS mašinkami – pracujete s termíny Navigace, Body, Stopy atd.

Když se ztratíš v lese

S aplikací SmartMaps v mobilu si hraju už nějaký ten týden a stále ještě objevuju její možnosti. Zatím se osvědčila pro záznam trasy s možností exportu dat do formátu GPX – lze zobrazit např. na Google Earth. Nejvíc jsem jí ale zatím využil při pěších výletech do „divočiny“. Ve SmartMaps si můžete zobrazit mapu v měřítku až 1:25 000 (máte ji buď nahranou na SD kartě, nebo využijete on-line mód – jde až na 1:10 000) a s ní se dá už krásně „bloudit od jednoho smrku ke druhému“. A pomalu i hledat houby.
SmartMaps - TEST navigace do mobilu

Navigace za jízdy – možná příště

Určitě by bylo zajímavé připevnit telefon na řídítka, stáhnout si do telefonu vytvořenou nebo sdílenou trasu a nechat se vést. To mě ale, upřímně řečeno, úplně nebere. Radši si naplánuju trasu nahrubo dopředu, a pak už jen v terénu kontroluju pozici, hlídám si odbočky a křižovatky a hledám zkraty a vychytávky… Každopádně navigaci za jízdy také ještě vyzkouším, nebojte.
SmartMaps - TEST navigace do mobilu

Na co jsem zapomněl?

Auto navigace, pěší navigace, cyklo navigace! Velká síla této aplikace je v širokých možnostech navigace (vypočítané programem). Zadáte cílový bod, způsob cestování (auto, pěšky, kolo) a následně vám bude nabídnuta trasa, po které vás provede hlasová a grafická navigace. Kudy se půjde/pojede záleží na zvoleném druhu navigace – autem po silnici, pěšky/na kole hlavně po značených cestách a cyklostezkách. Tuto funkci také musím ještě řádně prověřit. Zhodnocení najdete v komplexním testu.

Pro začátek už víme dost

Pro první představení by tento popis mohl stačit. Počasí venku se zatím docela drží, na to, že je začátek prosince… Každopádně když napadne sníh, budu si se SmartMaps hrát při výletech na běžkách. Pokud vás tento úvod zatím nezlákal, počkejte pár týdnů na podrobný test této české navigační aplikace. Nebo si stáhněte zkušební verzi (Android Market apod.) a vyzkoušejte si SmartMaps sami.