reklama

reklama

PIVOT Switchblade – Svět se mění a my s ním! | (TECH NEWS)

Značka Pivot vcelku ráda staví a navrhuje produkty s jasně daným zaměřením, zároveň má ve své nabídce již řadu let kolo, které se snaží být maximálně všestranné a univerzální, schopné přizpůsobit se různým požadavkům, různým situacím a odlišným způsobům použití. Skutečný univerzál! Asi jste už slyšeli o Pivotu Switchblade, ne?!

Model Pivot Switchblade má přitom za sebou poměrně zajímavou historii. Poprvé byl představen světu v roce 2016, tehdy jako odpověď Pivotu na krátkodobou mánii a posedlost Pluskovými balóny! Vzpomínáte si na ty bláznivé tendence stavět kola s širokými ráfky a cpát na ně pláště rozměru klidně i 27,5×3,25“! Jo, i takové věci se děly a také Pivot se nechal touto chvilkovou mánií strhnout.

Jenže jako vícero dostatečně prozíravých značek přišel již tehdy (rok 2016 – představení Pivot Switchblade) s konceptem, kdy svoje kolo nenavrhnul jen pro Pluska, ale nabízel jej v „Plus-kitu“ stejně jako čistou verzi 29“ verzi! A přesně to se ukázalo jako správné a dostatečně vizionářské rozhodnutí!

Tento původní koncept žil do roku 2020, kdy přišel jeho nástupce, Pivot Switchblade druhé generace, což bylo (je) kolo, které se stále snaží brnkat na strunu maximální možné všestrannosti. Výstřelky v podobě víc jak tři palce širokých Plusek již ale nechal, do značné míry, „spláchnout do stoupy“ společně s dalšími bláznivými nápady MTB historie…


reklama

Druhá Switchblade generace, teď už vážně a bez pluskové imitace!

Druhý, podstatně modernější Pivot Switchblade (představení rok 2020 / test rok 2020)  proto dostal do vínku primárně velká 29“ kola s tím, že si zachoval možnost použít případně i „malé tlusté“ balóny (do rozměru 27,5×2,8“ na max 40 mm ráfcích). Spíš se ale celou dobu hrálo na to, aby byl tento stroj schopen „přepínat role“ mezi čistou devětadvacítkou a alternativním mulletem (29“/17,5“).

RE-voluce, nebo tvrdá RE-alita?

Tímto se krásně dostáváme k nejnovější „reinkarnaci“ tohoto asi nejvíce všestranného modelu značky PIVOT! Dřív, než ale stihnete propadnout bezbřehému jásání a bouchání šampaňského, budu vás muset asi trochu zchladit! Ano, nový Pivot Switchblade je skutečně novým kolem, je vylepšený, ještě více vymazlený, opět do puntíku dotažený, ale více než jakoukoliv revoluci očekávejte spíš jen přiměřenou evoluci.

Ono je to vlastně logické. Při přechodu z první na druhou generaci se měnilo mnohé, už jen silueta rámu (pozice tlumiče), ale také zdvih a koncept celého stroje, určení pro ta či ona kola. Současný Switchblade přitom byl tak dobrým a široce ceněným kolem, že jej má smysl především pozvolna šlechtit než od nuly zakládat novou rodovou linii. Nechme ale také trochu promluvit zástupce značky Pivot:

Z pera vývojářů Pivot

Celý obor horských kol se prokazatelně vyvíjí, což je zcela přirozené. Trailové ježdění je stále dynamičtější, agresivnější, proto jsou i na trailová kola kladeny stále vyšší požadavky, díky nimž je potřeba, aby stroje této třídy dokázaly nabídnout ty správné jízdní vlastnosti a ukázaly ty správné dovednosti v široké paletě terénů, podmínek a stylů jízdy. Klíčem k úspěchu je přizpůsobivost a všestrannost, což byla vždy doména modelu Switchblade.

Pivot si proto stanovil pro nový model Switchblade jednoduchý konstrukční cíl: Navrhnout a postavit nejlepší univerzální horské kolo, které vás bude bavit skoro vždy a skoro všude, ať už vyrazíte do bikeparku, na lesní traily, nebo jen do lesíku u vás za městem!

quotation-BnR

A teď víc technicky!

Jen těžko zanedbatelný posun přináší už jen použití o něco delšího spodního raménka zadního zavěšení dw-link, které propůjčuje nové generaci jisté aspekty z DNA enduro rakety Pivot Firebird (test 10/2021). Díky tomuto kroku se podařilo zlepšit vnímavost na drobné nerovnosti, nahoru šla i celková kvalita přítlaku zadního kola k terénu a také odolnost, či stabilita na dorazu.

Stejně tak se o něco natáhla základní stavba rámu, aby co nejlépe vyhovovala požadavkům aktuální doby. Konkrétně jde o volnější úhel hlavy (65,2° / 65,7° – LOW/HIGH | doteď 66° v LOW), strmější sedlový úhel (76°/76,5°), ale také o vyšší hodnotu „reach“ (465/470 mm – LOW/HIGH, vel. M | aktuálně 455 mm / LOW). Měnila se také délka rozvoru (1223 mm – LOW | aktuálně 1193 – vel. M).

K výše řečenému připočtěte detaily jako je specifický rozměr (délka) zadní stavby pro téměř každou velikost (431-436 mm v LOW), nebo již tradiční využití Flip-chipů, díky nimž lze snadno a rychle měnit geometrii dle aktuální potřeby a trati, ale také podle toho, zda máte své kolo postavené jako mullet nebo čistou devětadvacítku.

reklama

Limitovaná edice Talon!

Nejnovější Pivot Switchblade bude exkluzivně k dispozici také v limitované barevné edici, která byla připravena jako odkaz a pocta stroji Sun Eagle Talon! Právě v podobě tohoto stroje byla před 35 lety zaseta první semínka snahy přinášet neustálé inovace a vylepšení do světa horských kol, která se nyní zúročují, vedle jiných, právě v nejnovější podobě modelu Pivot Switchblade. Přivítejte Switchblade Talon!

Ceny, specifikace a dostupnost: Nejnovější Pivot Switchblade bude k dispozici primárně v barvách Blue Neptune a Stealth Mojave, zároveň v limitované edici Pink Neon (Talon). Z hlediska výbavy bude na výběr dohromady deset variant kompletních kol s komponenty SRAM či Shimano. Podrobnosti a lokální ceny najdete u svých prodejců a dovozců.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Pivot

Pivot Switchblade (2024) – základní přednosti, inovace a parametry

  • Kola: 29“, případně mullet (29“/27,5“)
  • Zdvihy: 160/142 mm (P/Z)
  • Prostor pro pláště do rozměru 29×2,5“ nebo 27,5×2,8“
  • Inovované zadní zavěšení DW-link přebírající určitou část DNA z modelu Firebird – delší spodní raménko pro více vnímavosti a vyšší stabilitu na dorazu
  • Již tradiční kolmo umístěný tlumič, díky němuž je v rámu dost místa na lahev s vodou
  • Modernizovaná geometrie
  • Úhel hlavy 65,2°/65,7° (LOW/HIGH) / sedlový úhel 76°/76,5°
  • Delší reach, delší rozvor, specifická délka zadní stavby pro většinu velikostí
  • Více prostoru pro delší teleskopy
  • Oblíbené Flip-chipy pro rychlou změnu geometrie či snadné uzpůsobení 29“ / mullet
  • Velikosti XS-XL pro jezdce s výškou postavy 149 až 196+ cm
  • Specifická skladba a síla materiálu pro každou jednotlivou velikost
  • Varianty Ride, Pro, Team XX (SRAM XX Transmission) a Team XTR
  • Úchyty pro vybavení Topeak na spodní straně horní trubky
  • Limitovaná edice Switchblade Talon (pouze ve výbavě Team nebo Pro)