reklama

reklama

Letní sezónu na Špičáku uzavře závodní víkend – Česká Enduro Série

Druhý zářiový víkend (9.-10. 9. 2023) bude na šumavském Špičkáku patřit především enduru, jelikož se zde pojede předposlední závod letošní T-Mobile České Enduro Série – NOVA SPORT Enduro Race Špičák 2023.

(redakčně upravená tisková zpráva / Foto: Ski&Bike Špičák, Míra Špičák, Tomáš Král)

Nebude se ale závodit jen a pouze v klasickém enduro stylu, jelikož na sobotu 9. září je vyhlášená soutěž Best trik contest. Start je v 18 hodin v prostoru nad novou restaurací U Lanovky. Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák očekávají účast několika desítek bikerů, kteří předvedou akrobatické skoky s dopadem do nafukovacího doskočiště (Air bagu). Nového „zlatého pětivrutu“ se asi nedočkáme, ale i tak slibuje tato soutěžní premiéra na Špičáku divácky atraktivní podívanou.

reklama

NOVA SPORT Enduro Race Špičák 2023

Hlavní „atrakcí“ tohoto víkendu bude ale samozřejmě závod NOVA SPORT Enduro Race Špičák 2023, který se rozprostře do celého víkendu – v sobotu nabídne úvodní 2 RZ, a v neděli pak další 4 RZ. Na startu by se měla sejít kompletní česká špička včetně favoritů na přední příčky v celkovém umístění, o nichž se definitivně rozhodne ke konci září v posledním závodě v Koutech.

V průběžném pořadí elitní mužské kategorie jsou zatím po čtyřech závodech České Enduro Série v čele staří známí z předchozích let – Přemek Tejchman (1.), Antonín Král (2.) a Jakub Říha (3.). Mezi ženami pak průběžně vede Simona Kuchyňková před Dominikou Adamcovou a Barborou Vojta.

Kromě českých závodníků a závodnic se na Špičáku představí i řada zahraničních jezdců především z Německa, Rakouska a Slovenska. Celkový počet startujících bude znám těsně před závodem.

Celkem se bude v okolí Špičáku závodit ve třech hlavních kategoriích dospělých: Race, Hobby a na elektrokolech (E-Enduro). Do Hobby závodů patří i juniorské a dětské kategorie (Newbie 13 – 14 letRookie 11 – 12 letGrom 6 – 10 let).

quotation-BnR

Jsme hrozně rádi za to, že náš špičácký závod umožňuje startovat i dětem. Byť se některé erzety podívají i do našeho bikeparku, nejde o žádné extrémy. Každoročně v enduru nabízíme co možná nejzábavnější a různorodé rychlostní zkoušky, trasované většinou po lesních pěšinách a v hrabance,“ říká Jan Kasík ze spolupořádajícího areálu Ski&BikeŠpičák. Hlavním pořadatelem je stejně jako v předchozích ročnících společnost Kolo pro život, Petr Čech sport a.s.

Trať špičáckého endura měří, počítáno i s přejezdy, zhruba 30 kilometrů. Samotné rychlostní zkoušky z toho tvoří cca třetinu. Bikeři letos postupně vystoupají dvakrát na vrcholy Pancíř a letos premiérově dokonce třikrát na Špičák (tam jim výjezd usnadní lanovka).


Lanovka na vrchol Špičák bude otevřena o tomto víkendu i pro veřejnost. V neděli 10. 9. bude ale zcela uzavřen bikepark.

Každodenní letní provoz skončí kvůli ochraně přírody ve Ski&Bike Špičák v neděli 17. září. Areál včetně lanovky na vrchol Špičáku je potom otevřen o dalších víkendech a na státní svátek ve čtvrtek 28. 9. až do neděle 29. října 2023. Poté se již začne s přípravami na zimu.